Skocz do zawartości
Dragon

Wiatrówka

abra1711

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem wiatrówki żeby poszczelać trochę do puszek i butelek.

Jaka różnica jest pomiędzy wiatrówką 5,5mm i 4,5mm oczywiście poza różnicą w średnicy śruta?

która będzie lepsza?

I może potraficie powiedzieć coś o tych:

Wiatrówka Industry Brand QB 15 5,5 mm http://allegro.pl/wiatrowka-industry-brand-qb-15-5-5-mm-zestaw-i2830561879.html#tabsAnchor

Wiatrówka B3 4,5 mm http://allegro.pl/wiatrowka-b3-4-5-mm-gratisy-i2835329696.html

przynęty na klenia   Dragon
oczywiście poza różnicą w średnicy śruta?
cena za sztuke :idea: troche strzelam z podobnej w drugim przykładzie. MNIE zadowala , zaraz znajdzie się kolega który uwaza ze pierwszy sprzet jest lepszy :grin: zapytaj na Forum dyskusyjne miłośników pneumatyków

Teoretycznie prędkość wylotowa wiatrówki o większym kalibrze jest niższa aby zachować dopuszczalna moc 17J.

Cięższy śrut (tzn. 5,5 lepiej sprawdzi Ci się na celności do około 20 M (o ile w przypadku wiatrówki za 159 zł można mówić o jakiejś powtarzalności :D)

No i różnica w cenie śrutu. Przyzwoity 5,5 około 20 zł za 250 szt, i taka sama cena za 4,5 500 szt.

Dzięki za ogólny zarys snajperem nie jestem dużej skuteczności do przebicia puszki po piwie z 20m nie trzeba więc zdecyduje się na 4.5mm.

Nie pisałem na forum z broniom bo pewnie pytanie dotyczące wiatrówki za 150zł zostało by potraktowane tak jak u nas pytanie o spining z bazaru, dlatego wolałem zapytać tutaj.

dokładnie tak :wink: jak zdecydujesz się na lidera to ta na 4,5mm to ją dobrze poskręcaj- moja rozpadła się po kilkunastu strzałach, gdzie trzeba wynieniłem sruby .tu założylem srube imbusową z kołpakową nakrętka z drugiej strony,TA blaszka z otworem to uchwyt do pasa. nie ;strzelajcie' gdy nie ma śrutu w lufie

Zastanawiam się nad zakupem wiatrówki żeby poszczelać trochę do puszek i butelek.

Jaka różnica jest pomiędzy wiatrówką 5,5mm i 4,5mm oczywiście poza różnicą w średnicy śruta?

która będzie lepsza?

I może potraficie powiedzieć coś o tych:

Wiatrówka Industry Brand QB 15 5,5 mm http://allegro.pl/wiatrowka-industry-brand-qb-15-5-5-mm-zestaw-i2830561879.html#tabsAnchor

Wiatrówka B3 4,5 mm http://allegro.pl/wiatrowka-b3-4-5-mm-gratisy-i2835329696.html

Lidera nie kupuj bo to największy chiński złom.

Ja mam HW 80k wersja 5.5 mm po tuningu u najlepszego tunera w Polsce Hogana.

Ja strzelam rekreacyjnie .

Ale uciecha jest co nie miara.

Zalezy jaką dysponujesz kwotą ? Osobiście odradzam wszelakie wynalazki typu B2 , Lidery , Hamerali , BMK-i itp.Jak chcesz mieć ucieche z strzelania i celnego strzelania to zacznij od Slavi 634 Chociaż w 5.5 mm to będzie słaba bo będzie miała koło 12J.

W Polsce bez pozwolenia wolno mieć do 17J karabinek.

Abra wpadnij do mnie to zobaczysz co potrafi HW80 w 5.5 mm :mrgreen: daleko z Katowic nie masz.......a drogi nie pożałujesz.... :lol:

Zaloguj się na www.iweb.pl

tam koledzy Ci doradzą wszystko , ja tam już jestem 5 lat.......też zaczynałem tak jak Ty....miałem Slavie aż w końcu przeszedłem na HW Waicherau wtedy oczy mi się otworzyły .Zależy czy jeszcze chcesz na sprężynę wiatrówkę , Co2 , czy na sprężynę gazową ?

Witaj. Może i cena troche wyższa ale wydaje mi się że warto bo wchodzimy na zupełnie inny poziom strzelania. Mam wiatrówkę Baikal IzH 61(cena okolo 450 zł).

Wiatrówka bardzo lekka, z łatwością wchodzi do każdej torby, nie ma problemu żeby ją zabrać na ryby, do lasu czy do kumpla. SUPER celna, powtarzalność strzałów jest porażająca. Jednak to co jest najlepsze w tej wiatrówce to to że jest "pięcio strzałowa ". W zestawie masz dwa magazynki na pięć śrutów i koniecznie trzeba się uzbroić w kilka opakowań śrutu bo idzie on jak zborze...

• 1 month later...

Z wiatrówkami to jest mniej więcej tak.... albo kupisz używany sprzęt dobrej marki albo nową chińszczyznę, która przy odrobinie szczęście rozpadnie się szybciej niż zrobi Ci krzywdę :P

Ja zaczynałem od czegoś takiego jak Sharp Innova 4,5mm... ale oczywiście korzystając z informacji w internecie udoskonaliłem trochę tę pukawkę i tak do 50 paru metrów jest to całkiem celny karabinek... Niemniej było mi mało i postanowiłem odłożyć trochę kasy na karabinek PCP.... przy dobrej pogodzie i śrucie można sobie postrzelać do puszek/tarczy na 100metrów.

Aha mam karabinek firmy Weichrach HW 100 4,5mm