Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Proszę o poradę osoby mające doświadczenie w łowieniu różnymi spinami ;

-jaka jest rożnica w dlugości rzutow spinem 2.40 a np. 2.70 lub 3 metrowym?

Kije o tym samym CW, najczęsciej uzywane przynęty oscylujące w polowie CW

( CW.30g-przynęty ok 15-20g)

Łowione na plecionce PP 0,19 nawinieta tak ok 2-3 mm poniżej rantu szpuli ( aby uniknąć splątań)

Obecnie używam 2.40 i długość rzutów jest mało satysfakcjonująca (ok 20-30metrów)

Łowienie z brzegu na Odrze,Wiśle zależy na tym aby obłowić jak największy obszar.

Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
długość rzutów jest mało satysfakcjonująca (ok 20-30metrów)

To całkiem niezły zasięg.

Zasięg bardziej zależy od tego jak wędka się ładuje i oddaje energię niż od długości mam wędki 2,7m którymi rzucam dalej niż 3m.

Do tego zasięg rzutu w dużej mierze zależy od kołowrotka i plecionki, techniki rzucania.

Więc ja bym nie rozważał długości kija a długości rzutu, chyba że masz zamiar brać pod uwagę dwa takie same modele o różnej długości.

Napisano
abra

-jak rzucasz spinem?

przynęta blisko szczytówki i rzut z "nadgarstka" aby wykorzystać sprężystość blanku?

To zależy głównie od kija. Szybkimi kijami rzucam w ten sposób co piszesz pod koniec zawijam nadgarstek, zmieniasz wtedy V liniową przynęty za pomocą prędkości kątowej skracając R promień okręgu.

Najlepiej zrozumieć idzie ładowanie wędki i oddawanie energii biorąc do ręki muchówkę tam jak nie naładujesz wędziska to nie rzucisz.

Napisano

Nie wiem dlaczego uzywasz tak grubej plecionki a to główny powód krótkich rzutów. Trzydziestometrowy rzut to raczej słaby wynik. Daiwą Infinity 8-35 z nawiniętą plecionką 0.15 od niechcenia rzucałem 50 metrów główką 20g z kopytem na końcu , a kiedy chciałem to leciało ponad 60 metrów.

Napisano

nie należy zapominać jeszcze o "lotności" przynęty zwarte 20gr (główka czy wahadlo) leci sporo dalej niż wobek o tej samej masie

dość duże znaczenie obok kija ma także pierwsza przelotka i szerokość rantu szpuli

dalej jakość układania linki, sztywność linki (stopień wysłużenia), jej chłonność...o technice rzucania nie wspominając