Skocz do zawartości
Dragon

Zestaw karpiowy- wędki, kołowrotki, sygnalizatory, tripod...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie ;]

Miałbym wielką prośbę dla karpiarzy z naszego forum ;].

A mianowicie w zeszłym roku połowiliśmy trochę na kulki z tatą i nam się spodobało. ;]

A że są w miarę środki to postanowiliśmy zakupić porządny sprzęt.

I tutaj moja prośba - czy moglibyście mi pomóc w doborze wędzisk[2], kołowrotków[2],

żyłki oraz stojaków [tripod czy rodpod - sam nie znam się na tym] i sygnalizatorów elektrycznych z centralką + swengery.

Zwracam się do Was z tym zagadnieniem, gdyż nie jest to tani sprzęt, a wydać 2500 na szmelc nie sztuka...

Co do kosztów- myślałem nad: 2 wędki do 300zł każda, 2 kołowrotki z wolnym biegiem tak do 300 max 400zł każdy do tego żyłka - niby nic takiego, a jednak wolałbym sprawdzoną.

Pozostają stojaki [najlepiej na 3 wędki], sygnalizatory elektryczne [3 + centralka] oraz swengery.

Może dziwnie to zabrzmi, ale chciałbym aby wasze propozycje były w ofercie fishing-mart.com.pl z 1 ważnego powodu - mam dosyć blisko do sklepu stacjonarnego i chciałbym osobiście pojechać po sprzęt - bo zawsze lepiej pomacać :D

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Rozwijając- łowię na żwirowni, gdzie liczy sie dystans rzutu - wędki właśnie do rzucania.

Myślałem nad 3lbs, bo rzucam ciężarkami 113g + kulka....

Zastanawiam się też nad 3,5lbs, bo nie wiem czy 3lbs udrze siatke pva i ciężarek.

Rozglądałem się troszkę i moją uwagę przykuła daiwa black widow carp 3,66 3lbs

Napisano

Siema ja mam taki sprzęt.

2X Black Widow Carp 13` 3.9m 3.50lb

2X Spro Super Long Cast (największy model) Bez wolnego biegu.

Brat ma Dragon Mega Baits LD Carp FR1065i z wolnym biegiem.

Tripod - Stanowisko karpiowe PZ-RPD001

Żyłka - Dragon Mega Baits Carp Mono 0,32mm 600m

Ze sprzętu jestem zadowolony i jego cena jest zadowalająca jak na swoją wysoką jakość.

Napisano

Poszperałem za wędziskami Anaconda i opinie mają bd, cenę w miarę dobrą i są lżejsze od daiwy oraz shimano.

A orientuje sie moze ktoś, gdzie można dostać taki kij?

chodzi mi o sklepy stacjonarne.

Jak najbliżej oświęcimia- jeśli ktoś jakieś zna to proszę napisać.

niestety w fishing mart ich nie mają.

Napisano
chciałbym aby wasze propozycje były w ofercie fishing-mart.com.pl z 1 ważnego powodu - mam dosyć blisko do sklepu stacjonarnego i chciałbym osobiście pojechać po sprzęt - bo zawsze lepiej pomacać :D

cześć, zerknij na sprzęt Mega Baits, jest w ofercie sklepu o którym piszesz: Mega Baits Dragon

Wędziska są bardzo dobre i jest kilka do wyboru - na rynku od kilku lat, kołowrotki dobrze chodzą nad wodą, pozostałe akcesoria też przyzwoite.

pozdrawiam

Napisano

Sprzęt już kupiony.

Wszystko ok, ale szukam jeszcze swingerów, bo przez nieuwage kupiłem jaxony, a sami wiecie jak sie to kończy.

Składałem w domu tripoda z sygnalizatorami, i przy zakładaniu 2/3 swingery poszły....

macie moze jakieś sprawdzone swingery lub hangery??

Napisano

A polecicie mi jakieś swingery.

Chodzi o to, żeby cała konstrukcja była stalowa, a regulacja napięcia odbywała się przez przesuwanie ciężarka po ramieniu.

Jest to według mnie bardzo praktyczne, tak jak to jest w swingerach Jaxon, leczo one są z plastiku i rozsypały mi się w rękach.

Macie jakies propozycje?

• 1 year later...
Gość BoniFactor
Napisano

Witam, zaczynam dopiero swoją przygode z karpiami. Łowiłem do tej pory sprzetem ojca, a teraz przymierzam się do zakupu swojego sprzętu. Na tapecie mam takie o to sprzęty: wędzisko YORK DEVIL 2 CARP 360/3LB (w katalogu yorka podają 80-300g wyrzutu), kołowrotek ABU GARCIA CARDINAL 507i, DRAGON MAXIMA FR1050i BAITFEEDER . Mój budżet to do 1500 zł. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano
YORK DEVIL 2 CARP 360/3LB
Praktycznie w tej cenie kupisz kijki Daiwy, które są o niebo lepsze.

..i kołowrotki również odpowiedniejsze do tych Daiw i "karpiowania" kupisz :wink:

Napisano

Nie bardzo rozumiem czemu chcesz kupić taki zestaw jeśli dysponujesz kwotą 1500zł.

Za te pieniążki poszukaj coś z annacondy np.kije undercover lub droższe power carp,kołowrotki proponuję Tica Scepter około 280zł. za sztuke lub Ryobi Proskyer.

Tice ma kolega i katuje je na okrągło,troche rybek już wyciągnęły i nic się z nimi nie dzieje,ja mam Ryobi Proskyery i też złego słowa nie powiem.

Obecnie w jednym ze sklepów jest promocja na anacondy power carp (460zł) i zostaje Ci na dwa młynki Tica.

Napisano

Dysponując kwotą do 1500 zł np:

kije Daiwa BW +/- po 200 zł/szt = 400 zł

kołowrotki Anaconda MR IV +/- po 300 zł = 600 zł

i masz w rozsądnej cenie 1000 zł sprzęt na kilka lat

• 6 months later...
Napisano

WITAM WSZYSTKICH MAM PYTANIE ZAMIERZAM ZMIENIĆ ZESTAWY I WPADŁY MI W OCZY TAKIE ZESTAWY

SHIMANO ALIVIO DX SPECIMEN 3,66CM 3,5 LB 3 CZĘŚCIOWA I KOŁOWROTEK Anaconda Magic Runner IV 6500 GT

ŁOWIE PRZEWAŻNIE Z WYRZUTU I TU MOJE PYTANIE CZY TO JEST DOBRY ZESTAWIK MOŻE KTOŚ MIAŁ DO CZYNIENIA Z TYM SPRZĘTEM JAK TAK TO MOŻE MI KTOŚ NAPISAĆ ILE MOŻNA MACHNĄĆ TAKIM ZESTAWEM I CZY JEST SOLIDNY JAK NA SWÓJ PRZEDZIAŁ CENOWY ?