huberthbs2 Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Zbliża się nowy sezon więc zaczynam przygotowania. Najbliższy zakup, jaki mnie czeka to wędzisko karpiowe. Moje wymagania to: - cw około 100g, - dość miękki, żeby podczas holu czuć walkę ryby, nawet przy karpikach 2-5kg, - długość transportowa około 125cm - 127cm, Z informacji jakie znalazłem na tym forum, wybrałem: -Shimano Alivio DX Specimen 3-składy, CW: 2,75lbs -Shimano Alivio CX Specimen 3-składy, CW: 2,75lbs Moje pytania: 1. Czy te kije w okolichach 200zł są godne uwagi? 2. Czy są wystarczająco miękkie? 3. Czym się różni wersja DX od CX - czy warto dołożyć 40zł i kupić tą droższą? 4. Czy wersja 3lbs będzie dużo twardsza? 5. Czy w cenie około 200zł można kupić coś lepszego? Dziękuję za wasze opinie i serdecznie pozdrawiam, H Cytuj
makalele2000 Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 No to tak : 1. Te kije są naprawdę dobre. Wyczujesz nawet najmiejszą rybkę 2. Tak te kije są baardzo miękkie są to no poprostu paraboliki 3. Dx to nowa wersja Shimano Alivio a Cx starsza różni się tym że Cx jest bardzo kluskowata 4. Nie nie będzie dużo twardsza ale radzę dołożycz te 10 czy 20 zł i kupić 3lbs (to oczywiście tylko moje zdanie ale 3 lbs .. no rzucisz daleko i wyczujesz każda rybeńke) 5. Moim zdaniem nie ale możesz rozpaczeć także na Daiwa Black Window jest twardsza a ty chcesz miękka wędeczke którą wyczujes rybę wiec najstosowniejsza będzia własnie ta Alivio Cytuj
Arek0402 Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 1. Tak, ale nie w moim typie 2. Dla mnie są za miękkie 3. Wersja DX jest nowsza i ma dodany Geofibre do włókna XT30 ale czy jest to jakaś poważna zaleta Wątpię 4. Zależy co dla ciebie znaczy słowo "dużo" na pewno jest to odczuwalna różnica 5. Tak, Daiwa Black Widow jest jak dla mnie dużo lepsza ponieważ ma szybszą akcje semi-paraboliczną ale nie znaczy to że jest sztywna a tym bardziej że nie czuć na niej mniejszych karpi, ja posiadam taką czarną wdowę ze starej serii 3lb 3.60m i 3 składy i karpiki 1,5-2kg fajnie się na niej czuje wprawdzie to nie to co na light feederku ale jak na karpiowy kij to jest dobrze Dopiero teraz zauważyłem że temat ma ponad 4 miesiące Więc moja odpowiedź pewnie jest już zbędna Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi