andi64 Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 he ,he dzięki za punkcik nie spodziewałem się najlepiej zza głowy co do odległości to już sam musisz do tego dojść nic tylko trenuj, trenuj, a trening czyni mistrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturDr Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 a kołowrotek do góry na dół?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 a kołowrotek do góry na dół?? Chwytasz kij, przytrzymujesz żyłkę palcem, tak żebyś miał sprężynę jakieś 0,5 metra pod szczytówką (jak za blisko podciągniesz gorzej się rzuca). Kij za głowę trzymany w obu rękach, kołowrotek w tym momencie skierowany w górę (wędka jest jakby do góry nogami). Spokojny ale zdecydowany zamach długość rzutu przyjdzie z czasem (kwestia wyczucia momentu puszczenia żyłki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturDr Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 wielkie dzięki o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieply-kc Napisano 5 Lipca 2007 Share Napisano 5 Lipca 2007 a te cierzarki musza byc jakies specialne czy takie normalne jak do splawika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAweł1995 Napisano 5 Lipca 2007 Share Napisano 5 Lipca 2007 no musza byc ciezzsze z 20 gram ja lowie na 40 gram i one nie sa zaciskane , najlepiej nalozyc stoper za ciezarek a za stoper kilka slupow zeby nie latal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieply-kc Napisano 5 Lipca 2007 Share Napisano 5 Lipca 2007 na koszyku jest napisane 14 czyli ze ten koszyk ma 14gram tak ?? czyli musze jeszcze piec gram dolorzyc , a po obu stronach zylki czy tylko z jednej. bo ja zalorzylem narazie po obu stronach malutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAweł1995 Napisano 5 Lipca 2007 Share Napisano 5 Lipca 2007 yyy na koszyk to ja nie umiem lowic :/ to nie wiem :PP ja ci napisalem jak sie lowi na poczciwy grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieply-kc Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 a jak sie lowi na ,,poczciwy grunt'' a jesli sie lowi z koszykiem to jak sie mocuje ta rurke(czy stopery/cierzarki musza byc po obu stronach czy z jednej od strony przyponu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulek8 Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 a jesli sie lowi z koszykiem to jak sie mocuje ta rurke(czy stopery/cierzarki musza byc po obu stronach czy z jednej od strony przyponu) Zakładasz aby od strony przyponu. Nad rurką nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieply-kc Napisano 7 Lipca 2007 Share Napisano 7 Lipca 2007 aha dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rex0 Napisano 8 Lipca 2007 Share Napisano 8 Lipca 2007 i tak poprostu złowi karpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majk Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 Mam pytanie: kupiłem kulki proteinowe(nigdy jeszcze na nie nie łowiłem) i...chodzi mi o przypon z włosem-czy musi być on koniecznie wykonany z plecionki(czy może być z żyłki), czy jest jakis "domowy" sposob na stoper(na wlosie) oraz jak łowie na kulki czy moge uzywac koszyczka z zaneta(zaneta wniliowa oraz kulki proteinowe rowniez waniliowe)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 Poczytaj TU Oczywiscie że włos możesz zrobić z żyłki ,kiedyś tak się robiło,stoperek możesz zrobić z małego patyczka ,i możesz uzywać sprężyny z koszyczkiem nigdy nie próbowałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Broszko Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Witam Wszytkich Użytkowników forum haczyk.pl! Ostatnio czytając forum zainteresowała mnie metoda łowienia na grunt. Z tego co zauważyłem na forum większości sie podoba łowienie metodą DS ( Drgającej szczytówki). Lecz niestety ja nie umiem montować wędziska na grunt ani leki ani ciężki ani ds ani żaden , dlatego zwracam sie o porębę by ktoś napisał poradnik jak zmontować wędzisko na grunt z koszykiem i bez i tak z 2 metody. Takiego poradnika " krok po kroku" na forum niema ( albo przeoczyłem , ale nie znalazłem). Najlepiej by jeszcze było ze zdjęciami. Taki grunt na rzekę Odrę i na jakieś stawy by był dobry. Na pewno nie jedna z młodych osób też chciało by połowić se ryby metodą gruntową ,a nie umie zmontować jej. Także proszę napiszcie jak zmontować wędzisko na grunt " krok po kroku"( Co kupić, jak to zrobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 To tak na grunt już łapałem to wiem. zaczynasz od haczyka(?) potem przypon(____)krętlik(%), stoper(.) opcjonalnie,koszyczek (0)na rurce ?____%_.___0______ Następnie wędka wbita w brzeg napiąć linke i czekać na jej ruch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Następnie wędka wbita w brzeg Lecz niestety ja nie umiem montować wędziska na grunt ani leki ani ciężki ani ds ani żaden Zaczynając łowiąc gruntówką to po pierwsze powinieneś określić co chcesz łowić i na jakiej wodzie. Wybór wędziska i kołowrotka to ważna sprawa. Potem odpowiednia grubość żyłki głównej, jak i przyponu oraz haczyka w zależności od tego na co się nastawiasz i jaką przynetę masz zamiar załozyć. O tym wszystkim spokojnie poczytaj w tych działach oraz w przynętach sztucznych i naturalnych Co dalej... Taki grunt na rzekę Odrę i na jakieś stawy by był dobry. Co do zestawu inaczej łowi się na rzece, gdzie jest konkretny uciąg, a co za tym idzie - odpowiednie obciążenie zestawu, a inaczej na wodzie stojącej. Na rzece nie łowię stacjonarnie, jedynie na wodzie stojącej. Powiem Ci tak, w zależności na co się nastawisz (dobór już wedle uznań) najprostszy zestaw wygląda faktycznie jak napisał kolega jarzyna92 na żyłce głównej umieszczona jest rurka antysplątaniowa łamana lub prosta z koszyczkiem jeżeli chcesz nęcić punktowo, (ja używam od 15g, choć ostatnio poszły w zapomnienie, najlepiej 25g, hardcore to już 50, ale nie polecam) która opiera się na tyle dużym stoperze aby nie wchodziła i nie blokowała się na krętliku. Następnie szykujesz sobie przypony, najlepiej o różnej długości, masz wówczas kilka gotowych na różne warunki i upodobania ryb. Najkrótszy jaki stosuję do koszyczka to 30cm, ale to wszystko zależy, co na co i gdzie. Zestaw z ciężarkiem wygląda podobnie, aczkolwiek rurka jest o wiele krótsza i delikatniejsza. W tej kwestii jednak Ci nie pomogę, no chyba, że nauczę się nęcić procą No i zwykła gruntówka na bombkę czy też inny sygnalizator różni się od DS'a o czym spokojnie poczytasz na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 madi, Pięknie to opisałeś a co do wędki w brzegu to bardzo skuteczne do DS'a bo jak na inny sygnalizator to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Broszko Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Zaczynając łowiąc gruntówką to po pierwsze powinieneś określić co chcesz łowić i na jakiej wodzie. Racja zapomniałem napisać, już tamto dawno czytałem a więc tak ja często nastawiam się na leszcza , plucia. Gdy kupowałem wędzisko i kołowrotek to sprzedawca w sklepie powiedział że to typowe wędzisko na grunt. Napisze : Wędzisko - Jaxon Adventure 360 cm 110 g Kołowrotek Konger Primax 120 RD Żyłka główna - 0,22mm 7,5 kg ( jak coś mogę jakąś inną kupić ale taką posiadam ) przypon- Kupuje gotowe w sklepie często od 4 do 8 one mają żyłkę 0,18mm. Przynęta to ciasto waniliowe kukurydza białe,czerwone robaki,pinki, proteina. Zanętę to kupuje zawsze gotową ( może kiedyś zacznę samemu robić ) -Carpio Zanęta leszcz super jakaś Koszyk- na nim pisze 50. Kupiłem zmontowany z 2 krętlikami jakimś gównem pomiędzy nim i rurką antyspalinową. ( zawszy mogę inny kupić). Jak jakieś inne polecacie na połcia,leszcza to pisać O ołowiu to wiem 20g to tak na taki staw - mam 35-40g to właśnie na odrę dobre Przynajmniej tak mi się wydaję - i tu też koleś mi doradzał Najczęściej łowie na odrze lub na jakiś stawach. Na początek chciałbym łowić zwykłą gruntówką na bombkę, później sprobuje na coś innego. Myślę ,że i z ołowiem bym chciał i z koszykiem Chyba o niczym nie zapomniałem . Także poradźcie . To tak na grunt już łapałem to wiem.zaczynasz od haczyka(?) potem przypon(____)krętlik(%), stoper(.) opcjonalnie,koszyczek (0)na rurce ?____%_.___0______ Następnie wędka wbita w brzeg napiąć linke i czekać na jej ruch Ps: Wybacz ale nie rozumiałem kompletnie. Napisz mi bardziej jak dla jakiegoś kompletnego durnia i też gdzie ciężarek dać , chociaż pewnie ciężarek to starcza tyle ile koszyk waży , więc nie trzeba pewnie .... Także poradźcie .Jak to dobrze zmontować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Tu masz rysunek jak to ma wyglądać Jakby co to się pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Broszko Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 jarzyna92 Dzięki za ten rysunek. Rozumiem go Na pewno nie tylko mi sie on przyda . . A na wędzisku żyłka główna przechodzi przez wszystkie przelotki i szczytówkę ? A jak myślisz dobry jest ten mój koszyk o którym wyżej pisałem ? Może kupić inny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Przez wszystkie przelotki. Koszyk jest zawsze dobry ja używam własnych i kupnych ciężar 50g na staw ok choć jeśli niema tam ruchów wody zbyt silnych zastosuj np;30g mniej płoszy ryby itp Jakby co to pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 TUTAJ FILMIK - UNIWERSALNY ZESTAW DO FEEDERA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 A jak myślisz dobry jest ten mój koszyk o którym wyżej pisałem ? Jak chcesz łowić daleko od brzegu to wtedy dajesz ciężki, ale dostosuj ciężar do cw Twojego wędziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 To ja też skrobne rysuneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi