zieloczek100 Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 Witam. Planuję zakup kołowrotka do mojej wędki gruntowej. Rzadko łowię na grunt więc nie zamierzam wydawać dużo kasy na ten kręciołek (no czasami zdarzy się pojechać gdzieś na nockę ) Myślałem o tym kołowrotku : okuma-trinity-tnf-fd-320 co o nim sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aregmax Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 trochę za delikatny jak na mój gust.. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieloczek100 Napisano 22 Marca 2013 Autor Share Napisano 22 Marca 2013 Ja się z nim nie będę szarpał Przy niezbyt częstych połowach, wytrzyma te 5 sezonów? Jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Shimano Alivio 4000. Koszt około stówki, sam posiadam, do gruntówki, żywca się sprawdzi. Całkiem fajny sprzęcik, dobry hamulec, płynnie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieloczek100 Napisano 23 Marca 2013 Autor Share Napisano 23 Marca 2013 Jednak 50 a 100zł to jest pewna różnica. Dodatkowo Shimano ma tylko rok gwarancji. Dodatkowo nie wiem czy będzie lepszy od rywala w tej cenie czyli np Okuma Motion ;[ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Kup to co uważasz i się przekonasz czy to dobry wybór, to nie jest wydatek na kołowrotek rzędu 2tys zł, abyś tyle nad tym rozmyślał.Zarówno Okuma jak i Dragon prezentują się podobnie i mają podobne " bebechy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieloczek100 Napisano 23 Marca 2013 Autor Share Napisano 23 Marca 2013 Wiesz, mam od kilku lat 2 bazarowe Goldeny i że po wielu wyprawach na ryby ich mechanizmy zaczęły ciężej pracować więc postanowiłem kupić coś "firmowego", i nie chciałbym, aby stary Golden okazał się wytrzymalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 W tej cenie, to rzeczywiście zostaje Ci tylko coś z Okumy, bo reszty nie można nazwać sprawdzony sprzętem. Tylko weź większy rozmiar niż w tym kołowrotku co podałeś w 1. poście. A poza tym, tak jak napisał Booseib, tu sie nie ma o wiele za tą cenę zastanawiać. Ten sam chińczyk składał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieloczek100 Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 Ale mnie pocieszyliście Zastanawiam się czy nie dołożyć do Okumy Compressa albo kupić CHALLENGE FD 130 (on ma 1 łożysko) czy to jedno i to samo? Dodam, że kołowrotek z linku który podałem jest celowo z tego sklepu ponieważ, u tego sprzedawcy mam zamiar zakupić Okumę motion do spinninga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 A może dołóż te 5 dyszek i kup sobie Spro Passion za 150 zł. W większym rozmiarze będzie pasował i do spina i do gruntu, a opinie o nim są takie, że w tej klasie cenowej nie ma konkurencji. Załatwisz sprawę w jednym porządnym kręciołku. Problem tylko w tym, że nie ma szpuli zapasowej (chociaż na znanym polskim serwisie aukcyjnym zajdziesz pewno i z zapasowymi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aregmax Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Podaleś oryginalnie kołowrotek za 50 zeta ale ile maksymalnie chesz wydać, 50 czy coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieloczek100 Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 Na kołowrotek do feedera chciałbym przeznaczyć ok 50zł, co nie znaczy, że 60zł się nie znajdzie No nie wiem, czy kupić 1 lepsieszy czy 2 średnie? Ten mógłby być? Kołowrotek Spro Passion 730 FD http://allegro.pl/kolowrotek-spro-passion-730-fd-i3116685882.html ogólnie gdybym dokupił 2 szpulę to wystarczyło by tylko kręciołek przekładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Właśnie o to mi chodzi. Tak, raczej będzie pasował. Kwestia tylko, czy pasuje Ci cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieloczek100 Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 Tani kręciołek do feedera ok 50zł + 87za motiona + przesyłka daje nam ok 150zł, a jeżeli mam mieć dużo lepszy kręciołek za 130-150zł to na jedno wyjdzie Gdybyś miał oceniać to ten Spro o ile % jest lepszy od tego Motiona? Miałeś go w rękach jak się sprawuje? Edit, trochę poczytałem o nim w necie i ludzie piszą, że ten kręciołek bije na głowę Catany itp, tylko spotkałem się z opinią, że nie jest zbyt cichy, czy to prawda? i czy jego praca jest na tyle lekka, ażeby ręka się nie męczyła po dłuższym kręceniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Posiadam kołowrotek Spro klasę wyżej - Red Arca. Żeby w nim szum usłyszeć musisz zwracać uwagę na pracę kołowrotka, chodzi cichutko. Pokręciłem sobie nim, wziąłem Jaxona z drugiego spinningu... to mi się wydawało, że tamten się zepsuł. Chodzi leciutko. Wiadomo, Passion ma 4 łożyska mniej, parametry będą trochę słabsze, ale na pewno Passion - biorąc pod uwagę, że to podobna konstrukcja i mechanizm będzie sporo lepszy od Motiona. Jednak za cenę 90 zł nie można się spodziewać cudu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerwony Diabeł Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Motion? MTR20 mam już ze cztery-pięć sezonów Pracuje przyjemnie, nic nie waży i jest dobrze wyważony. Ale to typowa tania okuma (w upalne dni blokada zawsze nawala). I brak też łożyska w rolce (jest tylko teflonowa? tulejka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi