NOTOS Napisano 18 Września 2006 Napisano 18 Września 2006 Witam wszystkich - po raz pierwszy! Pytanie mam takie: szukam w okolicach Krakowa, może być nawet i do 100 km, miejsca, gdzie mógłbym spokojnie połowić w łowisku czy to komercyjnym czy też zwykłym. Nie ukrywam, że na komercyjnym to i cisza i spokój, jak sądzę, może ktoś i łódkę wypożyczy? Tak się składa, że mogę sobie na taki wyjazd pozwolić, również finansowo, więc prosiłbym o radę i wskazówki, bo "nijakiego" rozeznania nie mam... NOTOS
tomek1 Napisano 19 Września 2006 Napisano 19 Września 2006 Jak do 100 km to moja propozycja powinna ci się spodobać: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1334 Naprawdę są tam już ładne karpiki większość sporo ponad 50 cm.
NOTOS Napisano 19 Września 2006 Autor Napisano 19 Września 2006 Jak do 100 km to moja propozycja powinna ci się spodobać:http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1334 Naprawdę są tam już ładne karpiki większość sporo ponad 50 cm. Dziękuję za radę, chętnie skorzystam. Czy z uwagi na porę roku - wrzesień/październik - warto tam jechać? Co będzie brało?
tomek1 Napisano 19 Września 2006 Napisano 19 Września 2006 Poczytaj mój opis łowiska. Przeważają oczywiście karpie, ale jest też lin i karaś (mniej). Łowienie raczej z gruntu i proponuję zacząć od rana. Przynęty białe i czerwone robaki. Zawsze możesz zadzwonić do właściciela i popytać co ludzie łowią. Z doświadczenia wiem, że bywa to jednak nie do końca miarodajne. Np. ja z ekipą (3 osoby łącznie) łowimy w danym dniu 15 karpi a pozostali wędkarze w tym czasie 3 szt. Wynika to z błędów przez nich popełnianych: nie ta pora (zbyt późno przyjeżdżają), nie ta przynęta i przedewszystkim zbyt krótkie rzuty. Tak czy inaczej zawsze warto próbować, w końcu teraz mamy najlepszy okres połowów karpi. Możesz wybrać się np. na cały weekend (jest mozliwość noclegu). Powodzenia i napisz co połowiłeś
Gość Holik Napisano 20 Września 2006 Napisano 20 Września 2006 Cześć. Ja Ci polecam rzekę Skawinke. Każda ryba tam jest. Skawinka płynie przez Skawine i wpada do Wisły. Wg. mnie najlepsze łowisko jest przy wyżócie wody z elektrociepłowni Skawina. Jeśli chcesz wiedzieć więcej to pytaj bo mieszkam w Skawinie. A w krakowie to stopień wodny Kościuszko. Piękne sandałki teraz tam połowisz , a poza tym sumy do 30 kg nawet czasem , piękne leszcze , jeśli chcesz łowić te ryby to usadów sie przy torze kajakowym. A jeśli chcesz łowic inne ryby(kleń , jaź , jelec , sandacze, płocie , leszcze i nne)to przy samym stopniu tam gdzie leci woda. Poza tym jeszcze w skawinie żwirownie (ładne karpie,amury,leszcze,płocie,wzdręgi,węgorze,sandłki,sumy). No i jeszcze Raba /Myśleniece/i jej okolice oraz Skawa. Jak masz pytania to zadawaj.mnie niebędzie przez jakiś czas w domu a potem niewiem jak będzie z kompem wiec masz do piotku czas . Pozdrawiam Michal
NOTOS Napisano 20 Września 2006 Autor Napisano 20 Września 2006 Wracam do łowienia po dłuższej przerwie. Jakie dokumenty muszę mieć na Skawinę i okolice? Mam tylko kartę wędkarską! Żadnych innych dokumentów opłat na rzecz jakiegokolwiek koła.
Gość Holik Napisano 21 Września 2006 Napisano 21 Września 2006 wszystkich informacji dowiesz się w kole skawińskim tj. Skawina ulica żwirki i wigóry, oile dobrze pamiętam 12 ale niejestem pewien. Na skawinke wisłe wystarczy ci zezwolenie na wędkowanie na wody górskie tj . chyba 60 zł jeśli chcesz wędkować na żwirowniach to specjalne zezwolenie chyba 100zł a zezwolenia na rabe koło myślenic i skawe to sie na poczcie załatwia o ile dobrze pamietam. Ale najlepiej jedź do koła skawińskiego to sie dowiesz najlepiej o wszystkich zezwoleniach. A masz pytania możę co do przynęt zanęt i tych bardziej rybnych rzeczy to terz pytaj. pozdrawiam Michał
jawy Napisano 4 Października 2006 Napisano 4 Października 2006 Witam. Jakis czas temu pytalem o lowisko w oklicach Krakowa (do 20 km). Znajomy mowil mi, ze jest cos takiego w miejscowosci Swiatniki Gorne. Czy ktos wie (lub byl tam) cos na ten temat??? Z tego co mi wiadomo to raptem 15 km za krakowem. Prosze o odpowiedz. Jawy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.