Skocz do zawartości
tokarex pontony

Pytanie o łowisko komercyjne w okolicach Krakowa

NOTOS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich - po raz pierwszy! :lol:

Pytanie mam takie: szukam w okolicach Krakowa, może być nawet i do 100 km, miejsca, gdzie mógłbym spokojnie połowić w łowisku czy to komercyjnym czy też zwykłym. Nie ukrywam, że na komercyjnym to i cisza i spokój, jak sądzę, może ktoś i łódkę wypożyczy? Tak się składa, że mogę sobie na taki wyjazd pozwolić, również finansowo, więc prosiłbym o radę i wskazówki, bo "nijakiego" rozeznania nie mam...

NOTOS

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Poczytaj mój opis łowiska. Przeważają oczywiście karpie, ale jest też lin i karaś (mniej). Łowienie raczej z gruntu i proponuję zacząć od rana. Przynęty białe i czerwone robaki.

Zawsze możesz zadzwonić do właściciela i popytać co ludzie łowią.

Z doświadczenia wiem, że bywa to jednak nie do końca miarodajne. Np. ja z ekipą (3 osoby łącznie) łowimy w danym dniu 15 karpi a pozostali wędkarze w tym czasie 3 szt.

Wynika to z błędów przez nich popełnianych: nie ta pora (zbyt późno przyjeżdżają), nie ta przynęta i przedewszystkim zbyt krótkie rzuty.

Tak czy inaczej zawsze warto próbować, w końcu teraz mamy najlepszy okres połowów karpi. Możesz wybrać się np. na cały weekend (jest mozliwość noclegu). Powodzenia i napisz co połowiłeś :wink:

Napisano

Cześć.

Ja Ci polecam rzekę Skawinke. Każda ryba tam jest. Skawinka płynie przez Skawine i wpada do Wisły. Wg. mnie najlepsze łowisko jest przy wyżócie wody z elektrociepłowni Skawina. Jeśli chcesz wiedzieć więcej to pytaj bo mieszkam w Skawinie. A w krakowie to stopień wodny Kościuszko. Piękne sandałki teraz tam połowisz , a poza tym sumy do 30 kg nawet czasem , piękne leszcze , jeśli chcesz łowić te ryby to usadów sie przy torze kajakowym. A jeśli chcesz łowic inne ryby(kleń , jaź , jelec , sandacze, płocie , leszcze i nne)to przy samym stopniu tam gdzie leci woda. Poza tym jeszcze w skawinie żwirownie (ładne karpie,amury,leszcze,płocie,wzdręgi,węgorze,sandłki,sumy). No i jeszcze Raba /Myśleniece/i jej okolice oraz Skawa. Jak masz pytania to zadawaj.mnie niebędzie przez jakiś czas w domu a potem niewiem jak będzie z kompem wiec masz do piotku czas .

Pozdrawiam Michal

Napisano

Wracam do łowienia po dłuższej przerwie. Jakie dokumenty muszę mieć na Skawinę i okolice? Mam tylko kartę wędkarską! Żadnych innych dokumentów opłat na rzecz jakiegokolwiek koła.

Napisano

wszystkich informacji dowiesz się w kole skawińskim tj. Skawina ulica żwirki i wigóry, oile dobrze pamiętam 12 ale niejestem pewien. Na skawinke wisłe wystarczy ci zezwolenie na wędkowanie na wody górskie tj . chyba 60 zł jeśli chcesz wędkować na żwirowniach to specjalne zezwolenie chyba 100zł a zezwolenia na rabe koło myślenic i skawe to sie na poczcie załatwia o ile dobrze pamietam. Ale najlepiej jedź do koła skawińskiego to sie dowiesz najlepiej o wszystkich zezwoleniach. A masz pytania możę co do przynęt zanęt i tych bardziej rybnych rzeczy to terz pytaj.

pozdrawiam Michał

• 2 weeks later...
Napisano

Witam. Jakis czas temu pytalem o lowisko w oklicach Krakowa (do 20 km). Znajomy mowil mi, ze jest cos takiego w miejscowosci Swiatniki Gorne. Czy ktos wie (lub byl tam) cos na ten temat??? Z tego co mi wiadomo to raptem 15 km za krakowem. Prosze o odpowiedz. Jawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.