Gość dynamit18 Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 witam teraz pogoda nie dopisuje na wędkowanie lecz mam nadzieje że za jakieś 2 tygodnie w kwietniu będzie ciepło i będę chciał się wybrać na prywatny staw w poszukiwaniu karpi ;D. Dlatego pisze tutaj bo mam pytanie na co karp będzie lepiej brał kukurydza,kulki proteinowe, czerwony robak czy co ?? z góry dzięki z odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 dynamit18 - witaj na forum, karpik po zimie będzie według mnie szukał mięcha..próbuj robić kanapki z czerwonym robakiem (biały + czerwony, kuku + czerwony) Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dynamit18 Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 dzięki za odpowiedź, na pewno spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 30 Marca 2013 Share Napisano 30 Marca 2013 Do wypowiedzi kolegi Booseib dodałbym jeszcze kaster (sztywne, martwe, białe robaki) nakładany na hak razem z żywymi białymi robakami. Ja się do tej przynęty przekonałem w ubiegłym sezonie i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romcio.fish Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Przed łowieniem zmierz temperaturę wody, jeśli wyniesie 8 stopni, to masz 30% szansy na karpia, jeśli temperatura wyniesie 10 stopni, to masz 40% szansy na karpia. Tak szacunkowo mi wynika z doświadczenia na bardzo rybnym łowisku. Tak mała temperatura nie powinna cię powstrzymywać przed wędkowaniem, bo w końcu tu o wędkowanie chodzi i przyjemność. Może zanęć kukurydzą, zanętą karpiową grubą lub pelletem kukurydzianym, a na haczyk dendrobena lub pęczek białych dipowanych w wanilii lub scopexie, albo w jakimś dipie karpiowym, ja używam Mega Baits. Napisz, jak było, gdy już zima puści. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Nie ma co mierzyć, tylko łowić zaraz jak zejdzie lód- nawet w tym samym dniu! Karpie po zimie muszą jeść- zwłaszcza w łowiskach zarybianych jesienią. Więcej szczegółów masz w temacie "Rozpoczęcie sezonu". http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=17680&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Tak jak kolega tomek1 napisał, ja polowałem na karpie jak na srodku jeziora był jeszcze lód . Od siebie mogę dodać, że najlepsze brania są zdecydowanie wieczorem już po zmroku. Nie wiem czemu tak jest, wydaje mi się, że woda jest wtedy najbardziej nagrzana po całym dniu i pobudza karpiki do brania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dynamit18 Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Dzięki wszystkim za podpowiedź jak wrócę z połowu na pewno napisze jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi