nenna Napisano 26 Kwietnia 2013 Share Napisano 26 Kwietnia 2013 witam to jest moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc;). wybieram sie na mazury na weekend majowy i chcce skomponowac wlasna zanete na leszcza ale mam do dyspozycji te skladniki; kolendra 200g owies 1kg peczak 1 kg kukurydza 1kg siemie lniane 1kg konopie 1kg z gory dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Ugotuj peczak z konopiami a pod koniec gotowania wrzuc kilkanascie ziaren kolendry i zdejmij garnek z palnika. Peczak i konopie w stosunku 1:1. Jesli masz tylko mielona kolendre to dosyp po odcedzeniu ziaren kiedy lekko ostygna, w zupelnosci wystarczy. Sa rozne szkoly gotowania konopi, jedni wczesniej mocza a inni gotuja od razu. Uzywam tego drugiego sposobu i ryby sa zadowolone. Kukurydze trzeba wczesniej namoczyc a pozniej gotowac, wygodniej jest kupic w puszce i dosypac atraktora na kilka godzin przed lowieniem. Mozesz necic luznymi ziarnami albo skleic w kule przy pomocy bulki tartej. Jakos nie widze w tym przypadku zastosowania dla siemienia i owsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Ja dodaję zmielone siemię lniane do sypkich zanęt. Być może nie jest atrakcyjne w smaku/zapachu, ale tworzy fajną chmurę w wodzie. Apropo konopi to nie lepiej zmielić? Nie będzie intensywniej nęcić? Btw. gdzie można konopie na kilogramy kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Zaneta bedzie skomponowana z calych ziarem i mielone moga byc ewentualnym dodatkiem pracujacym. Ziarna zatrzymaja ryby na dluzej, czytalem kiedys ze gotowane konopie z wystajacym bielmem przypominaja rybom malze. Nie wiem ile w tym prawdy ale na pewno sa skuteczne w postaci ziaren. Nie stosowalem nigdy mielonych konopi, nie trzeba przypadkiem wczesniej wyprazyc Jakie siemie stosujesz, surowe czy prazone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Na Mazurach jeszcze tydzień temu na jeziorach(nie których) był lód , nie chcę prorokować ale nie opłaca się targać tyle zanęty jak ryby jeszcze nie biorą I nie wiadomo jak będzie z pogodą? na chwilę obecną zanosi się na deszcz i jest +10*C . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nenna Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Btw. gdzie można konopie na kilogramy kupić? na allegro zakupilam wszystkie rzeczy od jednego sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi