Skocz do zawartości
Dragon

Coś na ząb

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość Dwie_sety
mam pytanie czemu filety bez skóry

Po pierwsze trzebaby było okonia oskrobać a to nie idzie tak prosto.

Po drugie sóra w cieście się nie usmaży tylko ugotuje, nie będzie chrupka ale gumowata.

Gość bogdan39

wziołem tak ze 2 kilo amura połozyłem w brytwannie w złotku podlałem lekko oliwą z oliwek do tego cebula pokrojona w plasterki i posypałem to przyprawą do pizzy do tego ziemniaczki w plasterkach. czasami ziemniaki sm,aże oddzielnie na patelni do takiego momentu aż są bronzowe pużniej w to ładuje rybe można polać keczupem opcji jest dużo noi browarek pychota :wink:koniecznie wzależności od wielkości ryby odciąć środek brzucha tak po 1 cm. albo3cm

Gość Dwie_sety
koniecznie wzależności od wielkości ryby odciąć środek brzucha tak po 1 cm. albo3cm

Krótkie wyjaśnienie dla tych co mało siedzą w kuchni a więcej na rybach.

Substancje chemiczne powodujące przykry mułowy smak ryb gromadzą się w rybim tłuszczu. Ryba najwięcej tego tłuszczu ma na brzuchu, zwłaszcza większe ryby i pod koniec sezonu. Chodzi tu oczywiście o ryby spokojnego żeru, takie co żarcia szukają w mule a więc karp, leszcz, karaś, płoć, amur, itd.

Odcinając tłusty brzuch znacznie poprawiamy walory smakowe takiej ryby.

Chcąc poprawić walory smakowe możemy też ryby moczyć w tłustym mleku ale nie w lodówce, w temperaturze pokojowej złe smaki lepiej przenikają do mleka. Powiedzmy godzinkę przed smażeniem niech dzwonka postoją w kuchni w misce z mlekiem.

Najlepszym jednak sposobem jest zakup na zaprzyjaźnionych stawach ryb odpitych.

Hodowca po wyłowieniu ryby ze stawu umieszcza ją na dwa trzy tygodnie w basenie z czystą wodą i nie karmi. Ryba zużywa nagromadzone zapasy tłuszczu a wraz z tłuszczem znika przykry smak i zapach.

Gość bogdan39

GOTOWANY KARP PO POLSKU wywar. 20dkg. włoszczyznybez kapusty 3 dkg. cebuli 2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego. 2 litry wody sól 1 kg karpia czy innej ryby 3 jaja na twardo tarty chrzan 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 cytryna. Rybe oczyścić wyjąć oczyusunąć skrzela i do wywaru . gotowac 40 min. pużniej na talerzobok połorzyć ziemniaczki w mundurkach oraz tartychrzan oraz jaja można polać sosem z pieczarek ja urzyłem z maślaczków świeżo nazxbieranych. poezja :wink:DZIEKUJE ZA POMOC 2 setce.

Gość bogdan39

tak sobie siedze i zajadam sznycelki z różnych ryb. najlepsze na zimno z lodówki a z sosem tatarskim pychota . ok ale jak do tego doszło no więc moja szanowna podgotowała rybki oddzieliła mięsko od ości dodała jaja gotowane bułke tartą zmieliła przyprawiła posmażyła i podała. godzine stygły. pużniej na talerzu na lekko podgrzanym chlebku londuje sznycelek posmarowany sosem tatarskimi to dużo a w to dałem oliwki ze słoika. sprubujcie naprawde pyszota :wink:

Gość bogdan39

podczas wypiekania jakiejś ryby w piekarniku podlejcie ja piwem albo winem a po skończeniu zalać śmietaną i zjeść z pieczonymi ziemniaczkami. ryba jest taka że lekka zmiana receptury i już wychodzi coś niesamowitego noi niepowtarzalnego :wink:

Chodzi tu oczywiście o ryby spokojnego żeru, takie co żarcia szukają w mule a więc karp, leszcz, karaś, płoć, amur, itd

Jacku ponad szystko ok. ale uwaga mała Amur nie ryje w mule, po prostu nie ma jak.

Gość Dwie_sety

Witam w kuchni

Pragnę przedstawić jeden, z wielu przepisów na przygotowanie smacznego dania z ryb.

Zakładam, że większość wędkarzy niezbyt często wkracza w królestwo żony, to jest do kuchni a szkoda bo przecież największymi kucharzami świata byli, są i będą faceci.

Proponowany przepis jest prosty i sprawdzony a odrobina wysiłku włożona w samodzielne przygotowanie rybki na pewno przyniesie nam uznanie rodziny i znajomych.

Karp z orzechami

potrzebne produkty: karp ok 1,5 kg (mogą być gotowe dzwonka), 200 g mielonych orzechów włoskich, kostka masła, butelka czerwonego wytrawnego wina, cytryna, mąka, olej, sól.

Karpia sprawić i podzielić na dzwonka a te przeciąć na półdzwonka, umyć osuszyć lekko posolić i skropić sokiem z połówki cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Na patelni rozgrzać olej do smażenia, ma być warstwa grubości 1 cm w mniejszej ilości ryby się przypalą. Wyjęte z lodówki półdzwonka karpia panierować w mące, strzepnąć nadmiar mąki i smażyć po obu stronach na złoty kolor. Zlać olej z patelni, rozpuścić pół kostki masła, sklarować i krótko przesmażyć nasze już usmażone półdzwonka.

Tu mała dygresja masło nadaje rybce dobre walory smakowe niestety bardzo trudno się na nim smaży bo łatwo się przypala i robi się gorzkie. Dlatego najpierw smażymy rybę na oleju a już usmażoną przesmażamy krótko na masełku, nie przypala się i ma doskonały smak.

W tym samym czasie gdy smaży się ryba na drugą patelnię wsypujemy mielone orzechy włoskie chwileczkę smażymy na sucho, orzechy nie powinny nam zbrązowieć i dokładamy pół kostki masła, jak masło się rozpuści i orzechy zaczynają się w nim smażyć dolewamy 100 ml czerwonego wytrawnego wina, (ostrożnie parujący alkohol może się zapalić, a w tym wypadku nie powinien) czekamy aż całość się zagotuje chwilę mieszamy i odstawiamy.

Przygotowanie orzechów wymaga od nas czujności i ciągłego mieszania ich na patelni bo bardzo łatwo je przypalić, zwłaszcza w pierwszej fazie

Usmażone półdzwonka karpia smarujemy gorącą masą orzechową i podajemy z pozostałym winem bez jakichkolwiek dodatków

Życzę smacznego

Gość bogdan39

smażyłem kiedyś rybki na ognisku na patyku i tylko soliłem z chlebem. niezłe najlepsze są małe szybko się pieką. acha i coś jeszcze kalamary ala b39 kalamary opłukać pokroić w pierścienie dodać oliwki z oliwek do tego [tiri] ser biały słony w kostkach pomidor, ogurek i w to sos grecki koperkowy. żona robi coś podobnego tylko jeszcze coś tam dodaje noi bez mięsa niezłe :wink:

Gość bogdan39

MANIUŚ chodziło o ten śmierdzący tłuszcz na brzuchu amura pomimo że nieryje ma go dużo[ochyda] karp też ma go dużo

Po pierwsze trzebaby było okonia oskrobać a to nie idzie tak prosto.

Jak to nie - ja mam ciekawy patent do skrobania okonia - a potrzeba do tego nie jakiś wymyślnych narzędzi tylko zwykłego noża, kawałka gałęzi i czegoś twardego na czym go skrobiesz - płaski kamień, kawałek deski lub wystarczy "kawałek" pomostu - skrobie się je nawet szybciej niż płotki :lol::lol:8)

Pozdrawiam

kisux

Gość Dwie_sety

Panowie nie chodzi o skrobanie ale o to, że skóra w cieście robi się jak guma i jest niesmaczna.

Zaś do skrobania wszelkich twardołuskich używam skrobaczki zrobionej z dwu kapsli przybitych do listewki rewelacyjnie goli okonie szczupaki, sandacze.

• 1 month later...
Gość bogdan39

SMAŻONE KULKI KARPIOWE mielone mieso karpia z bułką tartą przyprawić tak samo jak kotlety mielone. wszystko dokładnie wymieszać. z masy wytoczyć kulki wielkości mandarynki i. wrzucać na rozgrzany olej. po około 4 min wyjąć. podawać z surówkami.

Gość bogdan39

KARP DUSZONY Z PIECZARKAMI

do rondla wkładamy warstwami oczyszczonego karpia bez ości przekładamy pokrojonymi pieczarkami i plastrami cebuli. każdą z warstw przyprawiamy pieprzem i papryka dodając lisc laurowy i ziele angielskie. całość smarzyć pod przykryciem przez 30 min.

• 2 weeks later...
Gość bogdan39

kupujemy arbuza u góry wycinamy wieczko tak rzeby wlazła reka i wyciagamy miąsz dajemy do gara następnie 1 l wódy wlewamy do tego miąższu i do loduwy na 1 godz. nastepnie wyciskamy przez gaze i wlewamy na powrót do arbuza[ miąsz można zjeść też idzie w pałe] po 2 godzinach nabieramy hohelką i do kielichów. super rzecz

:lol:

• 2 weeks later...

Niewątpliwe że do filetowania Ryb potrzeba troche nauki i wprawy, ale jak posiądziemy

tą umiejętności to będziemy filetować wszystkie ryby nawet te najmniejsze tak przynajmniej było u mnie .Filetować ryby można na wiele sposobów ale jedno jest pewne potrzebny nam jest dobry nóż tzn ostry.

Do Filetowania sprawioną rybe kładziemy na desce ,lewą ręką przytrzymujemy głowe,

prawą ręką uzbrojoną w nóż odcinamy głowe i prowadzimynóż wzdłuż kręgłosupa w kierunku ogona, przecinając boczne ości.Nie odcinamy przy tym ogona. Następnie przewracamy rybę na drugą strone,kręgosłupem do deski i na drugiej połowie wykonujemy tę samą czyności.Dalej przytrzymując rybę za ogon odcinamy mięso od skury i prowadzimy nóż tuż przy skórze krotkimi ruchami ,jak przy piłowaniu.

Prawda jakie to proste , troche wprawy i idzie jak po maśle.

• 6 months later...
Gość bogdan39

Zapiekanka rybna do brytwany walimy naprzemian ziemniaki w plasterkach rybe bez osci i przecier pomidorowy plus cebula na wierzch wrzucic pare grzybów dac tłuszcz i zalac delikatnie sosem do ryb piec z 1,5 godz mi to smakowało wysmienicie z winem słodkim :lol::wink:

Letni karp smażony w cieście na ostro :)

Składniki:

Karp- ok 1. kg

2 cebule,

pieprz

1,5 szklanki mąki

1 jajko,

Ziarenka Smaku

1 szklanka wody

Przygotowanie:

Karpia porcjujemy, następnie obkładamy rybę cebulą i posypujemy ziarenkami Smaku, odstawiamy do lodówki na 2 godz. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Łączymy wszystkie składniki (woda, mąka, pieprz, ziarenka smaku, jajko) i obtaczamy karpia. Smażymy na oleju.

• 2 months later...
  • 4 months later...

Witam podam wam właśny przepis na filet z ryby w cieście chrzanowo-musztardowym , jest to przepis własny opracowany osobiście furore robił przez 3 lata na targach wędkarskich we Wrocławiu . Osobiście go wykonywałem w cateringu .

Składniki:

- 80 dag filetów z suma afrykańskiego ( może być sum zwykły, dorsz )

- 2 łyżki soku z cytryny

- szczypta mieszanki do ryb (wegeta, przyprawa do ziemniaków pieczonych oraz wiele innych ziół według uznania smakowego) Nie koniecznie!!!

- sól, pieprz

- olej do smażenia

ciasto:

- 10 dag mąki

- jajo

- 2-3 łyżki mleka

-słoiczek chrzanu ostrego

-pół słoiczka małego musztardy

Wykonanie:

Umyte i osuszone filety natrzyj solą, pieprzem i odrobiną przyprawy, następnie skrop sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Z podanych składników przygotuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany (dodając ewentualnie wrazie potrzeby mleka ). Filety - po zanurzeniu każdego w cieście obtocz bułką tartą - usmaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.

Podawać: z ziemniakami smażonymy i surówką wioseną .

polecam podać wino :

Eger Leanyka

Najlepsze do ryb, białych mięs. Żywy akcent czyni z tego wina doskonały, lekki aperitif. Podawać w temp. 7-8°C Przebój w tej klasie cenowej !!! 22 zł

Jeux ze tak od razu dopytam: do tego ciasta az tyle dac musztardy i chrzanu?

Nie za ostre to bedzie?

Musztarda sarepska czy moze jakas lagodniejsza (ostrzejsza chyba juz nie skoro chrzan ma byc taki ostry :smile: )

Dzieki za wyjasnienie watpliwosci

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dodaj link lub baner - >

Polecamy

TOKAREX - super oferta pontonów firm Honda, Bush, Fiord, Kolibri, YRT, CHINEE oraz silniki i akcesoria do nich
Dragon
https://www.iparts.pl/
Pomocnik wędkarza
przewodnicywedkarscy.pl
Blog Zwędkowani
TOKAREX - super oferta pontonów firm Honda, Bush, Fiord, Kolibri, YRT, CHINEE oraz silniki i akcesoria do nich

Pontony - TOKAREX - super oferta pontonów firm BUSH, Fiord, YRT i HONDA

Akumulatory żelowe i AGM; Zamów online! do łodzi, jachtów, silników, echosond itp.
www.akumulatory-zelowe.pl

Dodaj link lub baner - >

Partnerzy

Corona-fishing.pl - sklep wędkarski

Telefony, smartfony, tablety - jaki kupić, jaki wybrać?

• Ostatnio przeglądający

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.