prbhary Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Witam! Przymierzam się do zakupu odległościówki, niedrogiej odległościówki 420cm. Przypadły mi do gustu dwa modele firmy Mikado: Tachibana match i Square Carbon match. Tachibana jest dużo lżejsza, o ponad 100g. Ale czy to nie przeniesie się na wytrzymałość? Nie łowie ciężkimi zestawami, myślę że wyrzut do 15g nawet by wystarczył, ale ten zapas jednak chcę mieć. Z kolei Square Carbon tylko na aukcji u tego użytkownika (żeby nie było, żadnej reklamy nie chce robić) kosztuje te ~170zł, a we wszsytkich sklepach internetowych i na innych aukcjach ceny oscylują od 230 do 250 zł. Pomyślałem - Square Carbon droższy normalnie o prawie 100zł, pewnie jakiś lepszy, jednak cięższy. Z kolei Tachibana tańsza i lżejsza. Możecie mi wyjaśnić różnice między tymi modelami? Który lepiej zakupić? Ciężar w sumie nie jest najważniejszy, bo to nie bat, ta wędka leży na podpórce. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam! Mateusz Cytuj
Madmax Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Ja bym ten temat nazwał Śmietnik vs Śmietnik (bez urazy dla autora oczywiście). Miałem dwie maczówki Mikado (składy) i nie polecił bym żadnej z nich, pierwsza połamała się na środkowym elemencie, na drugiej ułamała się szczytówka przy trzeciej przelotce + plus to za wagę wędek i za serwis bo nie było problemu z gwarancją ale jednak sporo czasu straciłem. Jeśli masz do dyspozycji 170pln to zastanów się na sprzętem innej firmy, lepiej wydać raz więcej niż niż dwa razy mniej ("sumasumarum" wyszło drożej), w moim przypadku zemściło się to dwa razy (mówię tu o wędkarstwie rzecz jasna), jak poczytasz sobie tematy w dziale Match - Odległościówki to sam dojdziesz do wniosków w śród jakich firm powinieneś szukać, a jakie omijać szerokim łukiem. Moim skromnym zdaniem jeśli chodzi o Mach i Mikado szkoda pieniędzy, za podobne pieniądze można kupić znacznie lepszy sprzęt. Pozdr. Cytuj
buszmen Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Ja Matcha Mikado z podpisu mam ponad 10lat i nie powiem o nim złego słowa może teraz firma podupadła? tego to nie wiem , w każdym razie jeśli miał bym wybrać kolejną wędkę tego typu ,to wybór padłby na ten sam kijek Pozdrawiam. Cytuj
Madmax Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 ....może teraz firma podupadła? tego to nie wiem... Generalnie to z tego co słyszę od większości wędkarzy, to panuje pogląd że spor ilość firm kiedyś robiła lepsze kije więc może dlatego Twój tak długo i dobrze pracuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi