Skocz do zawartości
tokarex pontony

Mikado vs Mikado ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się do zakupu odległościówki, niedrogiej odległościówki 420cm.

Przypadły mi do gustu dwa modele firmy Mikado: Tachibana match i Square Carbon match.

Tachibana jest dużo lżejsza, o ponad 100g. Ale czy to nie przeniesie się na wytrzymałość? Nie łowie ciężkimi zestawami, myślę że wyrzut do 15g nawet by wystarczył, ale ten zapas jednak chcę mieć.

Z kolei Square Carbon tylko na aukcji u tego użytkownika (żeby nie było, żadnej reklamy nie chce robić) kosztuje te ~170zł, a we wszsytkich sklepach internetowych i na innych aukcjach ceny oscylują od 230 do 250 zł.

Pomyślałem - Square Carbon droższy normalnie o prawie 100zł, pewnie jakiś lepszy, jednak cięższy.

Z kolei Tachibana tańsza i lżejsza.

Możecie mi wyjaśnić różnice między tymi modelami? Który lepiej zakupić?

Ciężar w sumie nie jest najważniejszy, bo to nie bat, ta wędka leży na podpórce.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam!

Mateusz

przynęty na klenia   Dragon

Ja bym ten temat nazwał Śmietnik vs Śmietnik (bez urazy dla autora oczywiście).

Miałem dwie maczówki Mikado (składy) i nie polecił bym żadnej z nich, pierwsza połamała się na środkowym elemencie, na drugiej ułamała się szczytówka przy trzeciej przelotce + plus to za wagę wędek i za serwis bo nie było problemu z gwarancją ale jednak sporo czasu straciłem.

Jeśli masz do dyspozycji 170pln to zastanów się na sprzętem innej firmy, lepiej wydać raz więcej niż niż dwa razy mniej ("sumasumarum" wyszło drożej), w moim przypadku zemściło się to dwa razy (mówię tu o wędkarstwie rzecz jasna), jak poczytasz sobie tematy w dziale Match - Odległościówki to sam dojdziesz do wniosków w śród jakich firm powinieneś szukać, a jakie omijać szerokim łukiem.

Moim skromnym zdaniem jeśli chodzi o Mach i Mikado szkoda pieniędzy, za podobne pieniądze można kupić znacznie lepszy sprzęt.

Pozdr.

Ja Matcha Mikado z podpisu mam ponad 10lat i nie powiem o nim złego słowa :!: może teraz firma podupadła? tego to nie wiem , w każdym razie jeśli miał bym wybrać kolejną wędkę tego typu ,to wybór padłby na ten sam kijek :mrgreen: Pozdrawiam.

....może teraz firma podupadła? tego to nie wiem...

Generalnie to z tego co słyszę od większości wędkarzy, to panuje pogląd że spor ilość firm kiedyś robiła lepsze kije więc może dlatego Twój tak długo i dobrze pracuje.