Łukasz789 Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Mieszka tam ktoś i wędkuje? Sprawdzałem forum nikt nie pisał na ten temat. Kraj mały to i mało informacji an ten temat w necie. Powiem tak wiem ,ze jest tam raj dla wędkarzy .Ale jak sprawdzałem to bardzo drogi raj. Raz max dwa razy w roku można sobie pozwolić ale naprawdę ceny zezwoleń mnie powaliły nawet na ich zarobki , większość odcinków prywatnych jak nie wszystkie. Zdecydowanie lepiej to wygląda moim zdaniem w Niemczech chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aromalak Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Witam. Od 2 lat mieszkam w Wiedniu niedawno zdałem egzamin na karte faktycznie nie jest tanio egzamin 50e, karta na 3 lata 26e, wpisowe i członkowskie 90e do tego musisz kupić licencje na wybrany rewir najtansza 100e. oczywiscie sa prywatne łowiska mozesz sobie kupić zezwolenie.Jezeli chodzi o Dunaj to z rybą troche cienko ale za to Donaukanal to naprawde jest tam mnóstwo ryb byłem pare razy z kumplem z pracy przeważają brzany w przedziale od 60 do 80 cm,świnki certy jazie przeważnie 2 do 3 kilo. Wiecej poczytaj sobie tutaj masz rewiry prywatne i panstwowe http://www.fischundwasser.at/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Wiem ale 100e za dzień , tydzień , rok? Bo ja dotarłem do takich łowisk gdzie min 35e ale za dzień a rok min 500-600e .Lepsze łowiska jeszcze droższe. Za to ryby jest zatrzęsienie i wieszają się kolosy Tyle ,że naprawdę są to krótkie rewiry jakbym chciał kupić sobie większy kawałek ot nie łowić cały czas w jednym miejscu albo nie tylko na muchę ( interesowały mnie górskie odcinki rzek i potoków) to kosztowałoby to majątek. Swoja drogą do tej pory myślałem ,że przeważały tam tylko górskie odcinki rzek i potoków a tu się okazuje ,że jest szansa na urozmaicenie w postaci spławika. Członkostwo 90e na rok? Wiem ,ze tam się lepiej zarabia ale robią się poważne pieniądze z tej karty. Podobno tez zdecydowanie bardziej restrykcyjne przepisy niż w Niemczech. a jak oceniasz sam egzamin? Ja wiem ,ze trudniejszy niż w Polsce. Obejmuje tka jak w Niemczech ekologię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aromalak Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Licencje zaczynają się od 100e na rok np. wien floridsdorf . Wiadomo im lepsze łowisko tym drożej, do tego najczęsciej na dobrych łowiskach licencje są limitowane np 20 szt na dane łowisko czyli zwykły śmiertelnik nie masz szans kupić. W alpach mozesz połowić 10e za dzień na prywatnych odcinkach rzek.Jeżeli chodzi o egzamin to jest ok 350 pytan z 5 działów a) Wassertierkunde, Gewässerökologie, c) Weidgerechtigkeit der Fischereiausübung, d) Grundzüge des Fischereirechtes und der einschlägigen Rechtsvorschriften, e) Gerätekunde. na teście masz po 10 pytan z każdego działu ,ogólnie możesz zrobić 10 błedów ale nie więcej niż 4 z każdego działu,pozatym karta z wiednia nie jest ważna w innym landzie,dla każdego landu musisz zdawać nowy egzamin do tego dochodzą kursy jak np w niederosterreich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi