TOMEK80 Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 Witam to mój pierwszy post na forum a zatem chciałem wszystkich przywitać.Noszę się z zamiarem sprawienia sobie nowego spiningu jako że łowie w 90 procentach na gumy wybór padł na wklejankę. Wybrałem wstępnie model MIKADO COMPETITION SENSITIVE SPIN 270/23g i zaczeły się pytania i obawy a mianowicie: 1.Czy przy wklejance będzie czuć branie na dolniku tak samo jak w klasycznym spiningu czy będe zdany tylko i wyłącznie nz szczytówke? 2.Czy wklejanką da się poprowadzić wobler lub obrotówkę ? 3.Czy to prawda że trzeba bardzo uważać na szczytówkę żeby się nie złamała? 4.Czy wklejanka służy tylko do połowu sandaczy i czy można nią komfortowo łowić inne ryby np. szczupaki,okonie ? Proszę was o odpowiedzi na moje pytania i ewentualne sugestie co do połowu na wklejankę. Cytuj
buszmen Napisano 28 Maja 2013 Napisano 28 Maja 2013 Witam! ja posiadam wklejankę Konger Arcus 10cw. nastawiam się przeważnie na okonie chociaż ostatnio trafił się kilogramowy Jaź i Szczupak , zawsze mam podbierak to nie ma problemów z lądowaniem ryby .łowię przeważnie na wirówki o numeracji 1-2 małe kopyta i twistery .Łowię na płytkiej rzece to nie stosuję ciężkich główek max.4g na czubek nie patrzę tylko obserwację przynętę i czuć kopnięcie nawet małego okonka na dolniku.Na czubek zwracam uwagę tylko podczas transportu ,nie używam pokrowca i kiedyś zakładając gumkę na szczytówkę w pikerze właśnie przez nie uwagę go złamałem. Pozdrawiam. Cytuj
kelul Napisano 29 Maja 2013 Napisano 29 Maja 2013 1. Na dolniku też będziesz czuł. 2. Zależnie od CW i ugięcia wędki , nie będzie pewnie komfortu z cięższymi i bardziej stawiającymi opór przynętami, ale łowić się da.To znaczy połowisz, ale nie będziesz zachwycony. 3. Tak to prawda. 4. W mojej opinii najlepsza będzie na okonki i boczny trok, z tych ryb co wymieniłeś to szczupak najmniej ale spokojnie wyjmiesz i szczupłe i inne ryby o ile się dobrze zatną. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi