Andrewk28 Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Witam Na małym stawie, na którym od nie dawna zacząłem wędkować złowiłem kilka linów tak około 4 dni temu zauważyłem, że zaczęło się tarło lina, kiedyś czytałem, że podczas tarła nie ma, co liczyć na brania. Mam pytanie czy ktoś z Was orientuje się ile trwa tarło lina i kiedy po tarle zaczyna żerować? Słyszałem, że po tarle lin bierze jak szalony. Dzięki wielkie za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Myśle, że 2 tygodnie możesz im dać spokój. I masz racje, po tarle biorą jak szalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Z tymi braniami od razu po tarle to byłbym ostrożny. Bywa i tak, że tarło się kończy, a one jeszcze przez 10-14 dni jakby odpoczywały Niby w łowisku są, a jednak.. każą czekać. Niemniej od połowy lipca można śmiało uderzać. Mi akurat, przełom lipiec/sierpień kojarzy się najlepiej jeśli chodzi o liny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzic Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Z linami jestem całe życie tarlo ma całe lato lipiec-sierpień. Pierwszy idzie czarny, ten po tarle jest ostrozniejszy. Potem zaczyna żułty, ten jak przejdzie na żer to bierze pięknie. Zauważyłem że gdy się trze czarny to żółty ma jeszcze niedojrzała ikre. Można też zauważyć że na utarło nie idzie cała populacja tylko stopniowo. To na jeziorku typowo linowym 8h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Lin już u mnie się powoli budzi. Tydzień temu w sobotę (06.07) dostałem jednego niewymiarowego. Śladów żerowania było jednak bardzo mało. W ubiegłą niedzielę (14.07) odpiął mi się jeden ok. 40cm. Tym razem od 20:00-21:00 zaobserwować dało się już agresywną orkę dna i intensywne bąblowania. Mimo to brania były niemalże zerowe. Ale ciśnienie podskakiwało. W najbliższych dniach spodziewam się intensyfikacji brań. Apogeum planuję mniej więcej od 28 lipca do 15 sierpnia, gdy księżyc będzie w okolicach nowiu. Z pewnością zrobię wtedy kilka zasiadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmax Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Rzeczywiście się coś ruszyło, w poniedziałek udało się przechytrzyć 2 sztuki po około 35cm + jedna nawiała, klasycznych bomblowań jednak brak choć czasem pojawiają się na powierzchni niespodzianki w postaci wypływających resztek trzciny. Co ciekawe skusiły się na 3 ziarna kukurydzy która na lina nigdy mi się nie sprawdzała ale to też prawdopodobnie kwestia tego że kombinowałem z przynętami jak tylko mogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 1 Czerwca 2016 Share Napisano 1 Czerwca 2016 Na moim małym łowisku liny biorą tradycyjnie odjeżdżając lub łapiąc przynętę w pysk i stać z nią zapięte na dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid7123 Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 Dzis udało mi sie złowić lina na 30cm chociaż nie byłem na niego nastawiony. Wziął zanurzając spławik i pojechał. Skusił sie na 2 pinki. Do tego nęciłem robioną zanętą 3dni przed przyjazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip170 Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 witam.wszystko zalezy od zbiornika.tarlo w roznych akwenach wmoze mawet roznic sie o 2do3 tyg przod tyl.chcialbym zaznaczyc ze sa ta tylkoi wylaczie moje spostrzezenia z danego zbiornika na ktorym lowie.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi