Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zamiar w przyszłym roku w sierpniu wybrać się do Szwecji na taaaaaaaaaaakie szczupaki :mrgreen: Mam w związku z tym pytanie. Czy ktoś z was może polecić jakieś ciekawe, niedrogie i obfitujące w szczupaki jezioro/jeziora? Dodam że wybieram się tam z żoną i ze znajomymi, jak wiadomo kobiety nie za bardzo przepadają za naszym hobby więc wypadało by aby też miały co robić, np. jakaś plaża lub inne rozrywki.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 188
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość wobler129
Napisano
jak wiadomo kobiety nie za bardzo przepadają za naszym hobby

Znam takie, które nie potrafią żyć bez wędkarstwa :lol:

• 5 months later...
Napisano
Mam zamiar w przyszłym roku w sierpniu wybrać się do Szwecji na taaaaaaaaaaakie szczupaki :mrgreen: Mam w związku z tym pytanie. Czy ktoś z was może polecić jakieś ciekawe, niedrogie i obfitujące w szczupaki jezioro/jeziora? Dodam że wybieram się tam z żoną i ze znajomymi, jak wiadomo kobiety nie za bardzo przepadają za naszym hobby więc wypadało by aby też miały co robić, np. jakaś plaża lub inne rozrywki.

Ja również mam zamiar pojechać w sierpniu do Szwecji i również z rodzinką.

Prześledziłem propozycję biur podróży ale wydają mi się zbyt drogie. Pobuszowałem w internecie i znalazłem kilka tanich propozycji. Oczywiście tanie nie znaczy ekstra dlatego przyłączam sie do pytania. Może ktoś poleci coś sprawdzonego?

Napisano

Temat nie młody widzę ale Akino, go odkopał więc napiszę - mnie na myśl o wyjeździe do Szwecji na szczupaka przed oczyma staje jedna nazwa -> Syrsan.

wybieram się tam z żoną
Uuu - myślałem że wędkować jedziesz ;):mrgreen:
Napisano
mnie na myśl o wyjeździe do Szwecji na szczupaka przed oczyma staje jedna nazwa -> Syrsan.

Może jakieś konkretne miejsce, konkretny domek?

Napisano

Znalazłem kilka propozycji w internecie. Oczywiście bez pośredników. Ceny bardzo fajne.

Wysłałem do sześciu zapytanie ale odpowiedział tylko jeden. :evil:

• 2 weeks later...
Napisano

Witam w ubiegłym roku byłem w Szwecji, na jeziorze Asnen , niesamowite wrażenia chociaż z opowiadań słyszałem, że wystarczy żut i jest ryba , niestety tak nie było , ale łowiąc na dorożkę jest możliwość złowić w ciągu zaledwie kilku godzin około 30 sandaczy, i kilka szczupaków w tym roku również jadę ceny trochę wysokie ale warto , jadę we wrześniu na tydzień.

Napisano

Pragnę jeszcze zwrócić uwagę dla chcących wyjechać po raz pierwszy na takie akweny jak np Asnen ( prawie 16000 ha) że potrzeba jest dużo informacji o metodach i miejscach połowów bo znane są przypadki , że przez tydziń łowi się zaledwie kilka szczupaczków i to wcale nie dużych, kolejna rzecz to prowiant i przynęty, długo by opowiadać , ale gdybym pojechał tam bez fachowca który już wędkował w tym jeziorze to mógłbym złapać tylko świerzego powietrza widziałem to na własne oczy

• 3 weeks later...
Napisano

Witam serdecznie mam pytanie do darko: masz może jakieś sugestie odnośnie technik łowienia na tym jeziorze a także miejsc gdzie szukać szczypaka? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i sugestię.

pozdrawiam

Jarek

Napisano
Witam serdecznie mam pytanie do darko: masz może jakieś sugestie odnośnie technik łowienia na tym jeziorze a także miejsc gdzie szukać szczypaka? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i sugestię.

pozdrawiam

Jarek

Witaj Jarw.

Wszystko zależy od miejsca z którego będziesz wypływał , jezioro ma prawie 16000 ha .

Tak naprawdę szczupaka łowi się wszędzie między kamieniami n wypłyceniach , oraz w dołkach , z namierzeniem szcupaka nie powinieneś mieć problemu , echosonda pokaże Ci duże ilości tej ryby prawie w każdym miejscu. jeśli szukasz dużych sztuk , musisz znaleźć głębsze miejsca , metody to pospolita dorożka lub troling ,pozwalają łowić ryby popijając piwko. POzdr.

Napisano

Dziękuję "darko",

czyli standard tak jako i w Polsce. Wybieram się 12 maja czyli zakładam, że te mniejsze jak i większe sztuki bedą raczej na płytkiej wodzie 1-2 m. Szykuję jerki, lekkie gumy i płytkie woblery, dlatego też mam pytanie czy dobrze główkuję. Bo jak słyszałem na miejscu wybór przynęt jest, ale ceny jeszcze lepsze.

Napisano

Witam , co do cen za sprzęt na miejscu nie mam pojęcia bo pojechałem przygotowany , co zaś do wyjazdu to może ciut za wcześnie na tym jeziorze bierze ładny sandacz a w maju nie można go łowić. Można się nieźle naciąć na NATURGARD , ( straż przyrody) ale cóż życzę powodzenia i metrowców.POzdr.

Napisano
wybrać się do Szwecji na taaaaaaaaaaakie szczupaki
Ja juz mam rezerwacje od 14.07 do 21.07 w Karlskronie a wedkowac bede na Szkierach Blekinge.

Jak bedzie? Zobaczymy. Wyprawa w 6 osob, tylko wędkarze.

O cenach nie bede mówił bo nie wiem ile to kosztuje. To bedzie taki wyjazd "szkoleniowy". :cool:

Napisano

keri, licze na jakieś informacje po powrocie, może jezioro to nie szkiery ale zawsze jakieś wskazówki przed moją wyprawą będą :wink:

Napisano

Jeżeli chodzi o sandacza w maju, no cóż przyłów może się zdarzyć. Natomiast problem to żaden- wszystkie ryby lądują w wodzie. (brak możliwości dopłynięcia statku przetwórnii ;)) choć kiedyś widzialem panów z niemiec, którzy w 4 świetnie sobie radzili nawet z 20 szczupakami dziennie- wiadomo bogatsi to i mini przetwórnie przywieźli hehehe)

Napisano

Niemcy to straszni rzeźnicy jadą tak i tłuką ryby byle więcej. Ponoć rząd norweski nawet chce z tym coś zrobic bo niemcy przyjeżdzają z chłodniami i łowią po 200-300kg ryby na głowe i wracają.....straszne bydło.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam,

jutro jadę :)))) W sobotę od rana na wodzie i tak przez 7 dni! Chyba że zaśpię na prom co jest wielce prawdopodobne ponieważ od 2 dnie mam problemy z zaśnięciem. To jak mawia moja Babcia "raise fiber" hehehe

pozdro

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam,

z małym poslizgiem kilka słów na temat tygodnia nad Asnen.

- pogoda pod psem tzn skoki ciśnienia, wiatr wschodni, temp. 14-15C, deszcz i nawet burze.

- łowiliśmy w 3 na łodzi Linder 440

poziom wody w porównaniu z 2006 spadł o ok 60cm dlatego miejsca ubiegłoroczne niestety się nie sprawdziły. Ryby lokalizowaliśmy na rafach gdzie spadek dna był o ok 2m czyli z 2 schodził na 4.

Złowiliśmy kilkadziesiąt szczurków (do 3kg) i kilka większych do 5kg. Co jest wynikiem raczej mizernym w porównaniu z 50-60szt dziennie w roku 2006

Generalnie sprawdzały się gumy ok 10cm i większe w klasycznym opadzie a głowką np 25g!!! (silny wiatr) oczywiście slidery i rewelacyjny niebieski wobler Glooga.

Jako przyłów kilka okoni i sandaczy.

Mój sczupły (zdjęci już niedługo) zaatakował niebieską gumę z białym brzuchem i czerwoną głową 10cm Relax. na kamiennej rafie w opadzie, kij 6letni zander dragona 2,7, plecionka Berkley 0,12 kołowrotek Shimano Symetre 2500, przypony dragona z metra. Trwało to 5-10mni + 10min(chwytak Jacksona, który padł na 5 kg sztuce rozleciał się ponownie!!!) na reanimacje wytworu chińskiej myśli technicznej.

pozdr

Jarw