Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wędka Okuma Black Rock

Specyfikacja techniczna:

- producent: Okuma (dystrybucja Dragon),

- model: Black Rock,

- przeznaczenie: szczupakowy spinning,

- ciężar wyrzutu: 10-35 g,

- ilość elementów: 2,

- długość transportowa: 141 cm,

- masa 185g.

Dodatkowy osprzęt w zestawie: pokrowiec.

Posiadam od i jak często używam: Posiadam od stycznia. Od maja używany średnio 3-4 razy tygodniowo.

Ryby, które nim łowię oraz dzięki niemu, moje największe sukcesy: nieduże okonie, trotka, parę szczupaków <2kg.

Podoba mi się w nim to, że... czyli + :

+ bardzo fajny design,

+ szybka akcja,

+ pełne ugięcie przy obciążeniu,

+ bardzo duży zapas mocy, przy odpowiednim ustawieniu hamulca nie będzie się bała dużych esoxów,

+ ładuje się już od 7g,

+ niezawyżony ciężar wyrzutowy,

+ elegancko wygląda opad przy główkach 5 - 10g,

+ szczytówka nie jest spolegliwa, na jeziorach komfortowo łowi się dużymi obrotówkami(4-5),

+ wystarczające komponenty,

+ cena,

+ bardzo dobrze rzuca przynęty,

+ dobra długość dolnika,

+ chwyt do podczepiania przynęty,

+ lekkość.

Nie podoba mi się w nim to, że... czyli - :

- przy plecionce może gubić ryby słabo zahaczone, straciłem 2 ryby powyżej 2kg :evil: , przy żyłce wszystko elegancko,

- gdzieniegdzie delikatne nadlewki lakieru, ale to bardziej czepialstwo, mi nie przeszkadza.

Od momentu posiadania działa bez zarzutu: Tak

Sprzęt był dawany do naprawy: Nie

Gdybym teraz miał kupować inny sprzęt, wybrałbym inny model: Nie

Koszt sprzętu: w granicach 280 zł.

Używam w komplecie z: Spro Red Arc 10300, plecionka Power Pro Moss Green, żyłka Dragon HM69.

Inne ewentualne dodatkowe uwagi, wyjaśnienia lub zdjęcia: Posiada gwarancję od producenta na dwa lata. Według mnie jeden z lepszych kijków w tej cenie, absolutnie wart swojej ceny. Należy jedynie pamiętać, że najlepiej sprawuje się z żyłką, plecionkę radzę używać tylko do jerków i opadu, czyli tam, gdzie jest niezbędna, bo możemy to przypłacić utratą fajnej ryby.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Pozwolę się nie zgodzić, również używam kijaszka Okuma Black Rock 2,75 7-30, do tego Spro Red Arc 10400 i plećka Power Pro green 0,15 i powiem, że nie gubi rybek w żadnym wypadku łowiąc na plecionkę, nawet udało się na ten zestaw wyholować rybkę grubo ponad 1m, i paru kg rybki i wszystko na plećkę!

Co do opadu, to na moim kijaszku 7-30gram najlepiej widać opad przy główkach 10gram w górę.

pzdr :mrgreen:

Napisano

Również używam podobnego zestawu jak @Booseib tylko inny kręciołek - jestem tak samo zadowolony jak pozostali dwaj użytkownicy marki Okuma serii Black Rock. Każdemu można polecić Okume i na pewno będzie to dobry zakup.

PS. @Booseib weź pod uwagę, że @EsoxHunter posiada troszkę cięższą wersje Okumy niż my może dlatego on gubi rybki na plecionce a my z racji lżejszej wersji nie, kij też inaczej pracuje zapewne i dlatego u nas plecionka się sprawdza.

Napisano

Gubienie ryb wynika z pewnością po prostu z akcji wędki. Parę ryb już mi spadło, udawało się wyholować również słabo zahaczone szczupaki, ale uznałem, że należy o tym wspomnieć. Być może brak mi też trochę doświadczenia, jednego esoxa trochę ja sknociłem. :twisted:

Jeśli chodzi o opad, to może mało sprecyzowałem, podoba mi się, że nawet na lekkich główkach (poniżej określonego cw.) da się przyjemnie łowić.

Napisano

Wyholowanie ryby i ew. jej spinka (zejście, spadnięcie z haczyka) w ogromnej mierze zależy od głębokości zacięcia, a na to mamy niewielki wpływ. Wędkarz zrobi wszystko jak należy, a tu okaże się, że ryba zahaczona jest płytko i podczas walki hak zostaje wyrwany ponieważ zahaczony był za skórkę w paszczy lub grot nie wbił się w kość szczęki. Tak ostatnio na 90% z tego powodu straciłem 2 karpie i jednego bolenia.

Napisano

Ja mam OBR 5-25 gram, w komplecie z Ryobi Zauberem i Power Pro 6 lb i 12 lb. Żadnego spięcia, ekstra czucie i dobry rzut. Z zbyt twardym kijem i mniejszą rybą podczas holu masz zbyt małe ugięcie wędziska i ryba potrafi czasem całkowicie zluzować przynętę. Żyłka rozciąga się na kilka metrów i nie ma problemu ze zluzowaniem, plecionka będzie tutaj inaczej pracować. Gdybym miał szukać plusów całej sytuacji- masz kij o większym C.W, na większe przynęty czyli teoretycznie na większe ryby-może to i dobrze że 2 kilówki same spadają ?? :):):) Boję się że przy takim kiju i plecionce dzieje się to samo co przy zacięciu okonka, urywasz mu głowę w ostateczności wargę.

Napisano

Nie czepiałbym się, gdyby spadały mi małe ryby, normalka, to nie kij na okonki. Tylko, że spadły mi 2 ryby 2kg<, w moim przypadku życiówki. Jedna z opadu, zrozumiałbym, skubnęła ostrożnie i za "skórkę" zahaczyłem. Tyle, że drugi był na wahadłówkę i miał te swoje 80 cm (już go widziałem) i poszedł w momencie, gdy wędka gięła się do połowy... No nie mówcie mi, że kij z cw. 10-35 to kij tylko na metrówki. :wink: Już pomijam 2 szczupaki pod kilo spięte na woblera. Widocznie mój kij ma specyficzną pracę i będę musiał opracować jakąś technikę holu. Jak mi się uda, to się podzielę, może odkryję, co robiłem źle.

• 10 months later...
Napisano

Ja posiadam też lżejszą wersję 2.75 c.w 7-30 g. kołowrotek Dragon FD735i i plecionka 0.15. W zeszłym roku złapałem na ten zestaw 8 szczupaków od 30 do 62 cm i żaden się nie spiął, okoni też się parę trafiło i wszystkie holowania bez zastrzeżeń.

• 2 months later...
Napisano

Niestety za bardzo pochwaliłem ta wędkę, bez żadnej przyczyny urwało się tylne mocowanie kołowrotka, oddałem wędkę na gwarancję zobaczymy co będzie :-(

post-15118-1454497373922_thumb.jpg