Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Specyfikacja techniczna:

Producent: Toyama. Wykonano w japońskiej technologii.

Model: NPG70-12, akumulator żelowy.

Waga: 23 kg.

Pojemność testowanego: 70 Ah.

Napięcie: 12 V.

Żywotność: 12 lat.

Ilość cykli ładowania: 900 przy 50% wyładowaniu.

Przeznaczenie: do zasilania silników elektrycznych, oświetlenia awaryjnego, elektrowni solarnych i wiatrowych.

Oferta modeli: 6 akumulatorów, od 26 Ah do 120 Ah.

Klemy: gniazdo na śrubę.

Żel: producent deklaruje obecność prawdziwego żelu, nie zaś AGM.

Certyfikaty przy produkcji: ISO 9001, ISO14001.

Informacja producenta:

Seria GEL NPG odnosi się do akumulatorów produkowanych w oparciu o technologię VRLA i żel. Baterie żelowe posiadają znacznie lepsze parametry niż baterie typu NP szczególnie w zastosowaniach cyklicznych. Akumulatory te są szczególnie polecane do zasilania silników elektrycznych, oświetlenia awaryjnego, elektrowni solarnych i wiatrowych.

Dodatkowy osprzęt w zestawie:

Kable silnika podpina się do śrub wkręcanych w solidne gniazda. W komplecie znajdziemy śrubę nr 10, podkładki płaską i sprężynującą.

Pudełko kartonowe jest dosyć trwałe, użytkuję je prawie 2 lata. Pod akumulatorem znajduje się podkładka styropianowa.

Solidny, sznurkowy uchwyt z twardą rączką.

Sprzęt posiadam od i jak często używam:

Akumulator kupiłem 2 kalendarzowe lata temu, intensywnie użytkuję prawie 2 sezony.

Akumulator służy do napędzania:

Najczęściej łódki dwuosobowej o małym zanurzeniu, lecz dosyć ciężkiej. Silnik Minn Kota Endura 34.

Podoba mi się w nim to, że... czyli + :

+ starannie wykonany,

+ stabilny, nie przewraca się podczas dużego wychylania łodzi,

+ estetycznie wykończony,

+ bardzo wygodny uchwyt do noszenia,

+ nie stwarza problemów podczas ładowania i eksploatacji,

+ na rybach np. podczas częstych wywózek i holi ryb przez ¾ doby wytrzymuje prawie 3 doby,

+ przyzwoita cena,

+ temp. pracy od -20 do + 50 st. C,

+ praca w dowolnej pozycji.

Nie podoba mi się w nim to, że... czyli - :

- zbyt małej średnicy podkładki płaskie,

- innych parametrów akumulatora nie jestem w stanie fachowo ocenić – nie znam się na tym.

Od momentu posiadania działa bez zarzutu:

Najmniejszego problemu.

Sprzęt był dawany do naprawy:

Nie.

Gdybym teraz miał kupować inny sprzęt, wybrałbym inny model:

Kupiłbym z tej samej serii, czyli NPG firmy Toyama. Nie ukrywam, że czynnik ekonomiczny odegrał dużą rolę przy wyborze tego producenta.

Koszt sprzętu:

W sklepach internetowych kosztuje od 500 zł do 550 zł.

Inne ewentualne dodatkowe uwagi, wyjaśnienia lub zdjęcia:

Na razie jestem bardzo zadowolony. Dbam o akumulator systematycznie go ładując ładowarką o wysokiej jakości. Bateria troszkę dostaje w kość, ponieważ ładuję go w ciągu 5 godzin. Zdarzyło się kilka razy bardzo duże wyczerpanie akumulatora, nie był w stanie ruszyć śrubą w wodzie.

yxw4.th.jpg

"Używany przeze mnie akumulator."

lfwq.th.jpg

"Zdjęcie katalogowe."

4cl3.th.jpg

"Części do mocowania zacisków silnika, dołączane do kompletu."

przynęty na klenia   Dragon