Romcio.fish Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Specyfikacja techniczna: Producent: Toyama. Wykonano w japońskiej technologii. Model: NPG70-12, akumulator żelowy. Waga: 23 kg. Pojemność testowanego: 70 Ah. Napięcie: 12 V. Żywotność: 12 lat. Ilość cykli ładowania: 900 przy 50% wyładowaniu. Przeznaczenie: do zasilania silników elektrycznych, oświetlenia awaryjnego, elektrowni solarnych i wiatrowych. Oferta modeli: 6 akumulatorów, od 26 Ah do 120 Ah. Klemy: gniazdo na śrubę. Żel: producent deklaruje obecność prawdziwego żelu, nie zaś AGM. Certyfikaty przy produkcji: ISO 9001, ISO14001. Informacja producenta: Seria GEL NPG odnosi się do akumulatorów produkowanych w oparciu o technologię VRLA i żel. Baterie żelowe posiadają znacznie lepsze parametry niż baterie typu NP szczególnie w zastosowaniach cyklicznych. Akumulatory te są szczególnie polecane do zasilania silników elektrycznych, oświetlenia awaryjnego, elektrowni solarnych i wiatrowych. Dodatkowy osprzęt w zestawie: Kable silnika podpina się do śrub wkręcanych w solidne gniazda. W komplecie znajdziemy śrubę nr 10, podkładki płaską i sprężynującą. Pudełko kartonowe jest dosyć trwałe, użytkuję je prawie 2 lata. Pod akumulatorem znajduje się podkładka styropianowa. Solidny, sznurkowy uchwyt z twardą rączką. Sprzęt posiadam od i jak często używam: Akumulator kupiłem 2 kalendarzowe lata temu, intensywnie użytkuję prawie 2 sezony. Akumulator służy do napędzania: Najczęściej łódki dwuosobowej o małym zanurzeniu, lecz dosyć ciężkiej. Silnik Minn Kota Endura 34. Podoba mi się w nim to, że... czyli + : + starannie wykonany, + stabilny, nie przewraca się podczas dużego wychylania łodzi, + estetycznie wykończony, + bardzo wygodny uchwyt do noszenia, + nie stwarza problemów podczas ładowania i eksploatacji, + na rybach np. podczas częstych wywózek i holi ryb przez ¾ doby wytrzymuje prawie 3 doby, + przyzwoita cena, + temp. pracy od -20 do + 50 st. C, + praca w dowolnej pozycji. Nie podoba mi się w nim to, że... czyli - : - zbyt małej średnicy podkładki płaskie, - innych parametrów akumulatora nie jestem w stanie fachowo ocenić – nie znam się na tym. Od momentu posiadania działa bez zarzutu: Najmniejszego problemu. Sprzęt był dawany do naprawy: Nie. Gdybym teraz miał kupować inny sprzęt, wybrałbym inny model: Kupiłbym z tej samej serii, czyli NPG firmy Toyama. Nie ukrywam, że czynnik ekonomiczny odegrał dużą rolę przy wyborze tego producenta. Koszt sprzętu: W sklepach internetowych kosztuje od 500 zł do 550 zł. Inne ewentualne dodatkowe uwagi, wyjaśnienia lub zdjęcia: Na razie jestem bardzo zadowolony. Dbam o akumulator systematycznie go ładując ładowarką o wysokiej jakości. Bateria troszkę dostaje w kość, ponieważ ładuję go w ciągu 5 godzin. Zdarzyło się kilka razy bardzo duże wyczerpanie akumulatora, nie był w stanie ruszyć śrubą w wodzie. "Używany przeze mnie akumulator." "Zdjęcie katalogowe." "Części do mocowania zacisków silnika, dołączane do kompletu." Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi