Skocz do zawartości
tokarex pontony

Szwecja - Nedre Ryda

artech

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety wymarzone wędkarskie wakacje dobiegły końca. Szwecja znowu jest daleko :cry: A było super. Szwecja to piękny kraj.

07090742b1c2aab5m.jpg

c7a5a38d6b1dc8a4m.jpg

0a78a3ba1db87db0m.jpg

Więcej na temat mojej wyprawy gdy dotrą do mnie wszystkie zdjęcia.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

31.08.2007 , godzina 20:00 podjeżdżamy po znajomych i pakujemy, nie bez trudu, ich bagaże . Pogoda nas nie rozpieszcza. Podczas pakowania i przepakowywania lał deszcz co nie ułatwiało zadania.

2d05452628e1275fm.jpg

a2571ecae59a346cm.jpg

85a9b168605fdefam.jpg

b257d10d758f36fbm.jpg

Jedziemy do Sassnitz na Rugii na przeprawę promową. Niestety z początku podróży zdjęć nie posiadamy, po pierwsze pogoda a po drugie pora dnia nie sprzyjała fotografowaniu.

Trochę się pośpieszyliśmy więc do promu mieliśmy około dwóch i pół godziny, był zatem czas na drzemkę. Następnie niecałe 4 godziny na promie.

71c53045581eda9fm.jpg

056eca82feb02b37m.jpg

dd2d02302d30e0d4m.jpg

i dopływamy.

CDN.....

Napisano

No jak tam artech. Mija tydzień a Ty jak na razie wkleiłeś nam zdjęcie siedzenia w fordzie i jakiś ludzi na pokładzie promu (nie licząc zdjęcia dziweczyny, wyglądającej na stan "wskazujący" :lol: ). Gdzie te metrówki chłopie!? :mrgreen: Dawaj no jakieś konkretne zdjęcia i opisy :twisted:

Napisano

Sorki, ale po pierwsze czekam na zdjęcia a po drugie znowu zaczynam cierpieć na brak czasu. Proszę o trochę cierpliwości.

A ta

(nie licząc zdjęcia dziweczyny, wyglądającej na stan "wskazujący" :lol: )
to moja żona próbująca się zdrzemnąć na promie. Jak "dojdą" do mnie zdjęcia to wkleję kilka fotek ze "spania" na promie :wink:
Napisano
A ta

Tomaszek napisał/a:

(nie licząc zdjęcia dziweczyny, wyglądającej na stan "wskazujący" :lol: )

to moja żona próbująca się zdrzemnąć na promie.

To widać, sama bym się kimnęła na promie. artech ale "ta" to mówisz o fotce chyba, a nie o żonie :wink::lol:

artech napisał/a:

znowu zaczynam cierpieć na brak czasu

Eeehh - urlop to jednak fajna sprawa.... no nieeee? ;)

oddałabym wiele za choć kilka dni wolnych, spędzonych na totalnych luzie :roll::???:

Może kiedyś uda mi sie namówić żonkę na podobną przygodę

Ja natomiast mam problem w drugą stronę, chłopina panicznie boi się wody tzn. być na wodzie, choć przy mym ramieniu dał się namówić na wyprawę rowerkową :lol::lol::lol:

artech czekamy na kolejne zdjęcia :wink:

• 3 weeks later...
Napisano

Szwecja wita nas zupełnie inną pogodą niż ta jaką żegnała nas Polska

b3011f267ddbd9e3m.jpg

A Trelleborg (jeden z największych portów promowych w Skandynawii) ciekawymi widokami

34d24f282660746cm.jpg

46a460f86ec40c63m.jpg

Czas przedstawić uczestników wyprawy:

Monika (małżonka ma)

2f350296a54d4a9cm.jpg

Aneta

43a7fcc343268436m.jpg

Artur

75bd26e7cf2ca1f7m.jpg

I drugi Artur czyli ja

d22559270d98ba1fm.jpg

Napisano

Teraz przed nami, było jeszcze do przejechania około 400 km. Trasa ta przebiegła nam dosyć szybko pomimo wszechobecnego ograniczenia prędkości do 90 km/h i strasznej ilości fotoradarów. Co pamiętam z tej trasy?? Las, las...... las i las, a i jeszcze znaki ograniczające prędkość do 90 km/h. Czasami zdarzyło się minąć jakieś czerwone domki z idealnie przystrzyżonym trawnikiem w ogródku :mrgreen:

Mimo nieprzespanej nocy...... w sumie to nie spałem ok 30 godzin :???: Zew natury okazał się silniejszy i zaraz po wstępnym rozpakowaniu się i zjedzeniu czegoś na szybko, wyruszyliśmy na rekonesans na jeziorko - oczywiście z wędkami.

Nasza przystań z domkiem "gospodarczym"

e680afe374f7378am.jpg

Wsiadamy do naszej łajby

5809ed50aa8a4ea3m.jpg

I płyniemy

9845fb3c40d1a229m.jpg

Widoki możemy podziwiać nawet nie wypływając, jednak fotki lepiej wychodzą z pokładu naszej krypy

1c94075cd120250em.jpg

Napisano

Na wschód!!!! Tam muszą być jakieś szczupaki :mrgreen::mrgreen:

eb737aa2507db5f0m.jpg

Niestety rekonesans zakończyliśmy bez brania. Poza tym z upływem dnia robiło się coraz chłodniej a i wiatr się wzmagał co potęgowało uczucie chłodu. Kobiety, szczególnie moja, zaczęły więc marudzić i chcąc niechcąc musieliśmy wracać.

Zimno

9e1d6a0f10d4aacbm.jpg

Ryb nie było ale widoki zapierały dech w piersiach

a6c664a2a4ddb990m.jpg

f8a9d6e148b901d4m.jpg

Napisano

Drugiego dnia wstajemy o 5:30 (miało być o 5:00 ale się nie udało). Kawka, bajery, przygotowanie i dojście do przystani. Wypływamy około 6:30.

Na pierwszą rybę nie trzeba było długo czekać. Tyle że nie o takie ryby nam chodziło.

Moja pierwsza ryba wyprawy (chyba w ogóle pierwsza), taka mikra 60-tka.

51ec045ef0c1f9bam.jpg

36a2bcc0595f2a97m.jpg

Później pływamy trochę bez „mapy”, wiejący wiatr nie pozwala nam wypłynąć na główne ploso jeziora – fala jest zbyt niebezpieczna, musimy więc zadowolić się płytszą częścią jeziora osłoniętą od wiatru. Po około dwóch godzinach pływania kolega ma branie i już widać że ryba jest większa.

No! Prawie po takie tu przybyliśmy. Pierwszy konkretny szczupaczek – 86 cm.

a23fb26e289499fbm.jpg

Echosonda nie kłamie ryby są

a8d260046b3424bem.jpg

Ale bierze jeszcze tylko taki pistolecik

1d21d336c65d261em.jpg

Zbliża się pora obiadu więc trzeba wracać na kwaterę

49e68b2dedb32a70m.jpg

Napisano

Nasz domek

229a575aabe05da9m.jpg

Po obiedzie udaje nam się namówić kobiety na kolejny wspólny „rejs”, więc wyruszamy na wspólne łowy

2e76c5c0b64d6d93m.jpg

1f30ba825ee77dafm.jpg

Tutaj nieźle zapozowałem

85ce2a0dfa5f4706m.jpg

Pogoda się zmieniła i trochę nas zaskoczyła

ffcc2bef121d53c1m.jpg

A pomimo skupienia i włożonego w łowienie wysiłku...........

53ca285512d7bf43m.jpg

.... nie pozostało nam nic innego jak podziwianie, nadal robiących olbrzymie wrażenie widoków

18c6d9e8b188f5d1m.jpg

Niestety okazało się, że kobiety na łodzi nie sprzyjają wędkarskim sukcesom, więcej na ryby ich nie zabieraliśmy :mrgreen:

Napisano

artech zaje... relacja, super zdjęcia i krajobrazy :grin:

No ale

kobiety na łodzi nie sprzyjają wędkarskim sukcesom
tu dowaliłeś, trza było zabrać trini i mnie, masz chłopie nauczkę :wink:

Super, bardzo mi się podobało :wink:

Napisano

Ale to jeszcze nie koniec :wink:

Trzeci dzień pobytu rozpoczynamy podobnie jak drugi ........ czyli znowu wstajemy później niż zakładaliśmy.

Zaczęło się bardzo obiecująco, ja jeszcze nie zdążyłam dobrze zacząć łowić a kolega oświadczył, że ma rybę. Może nie była imponująca ale za to złowiona już przy wyjściu z naszej zatoki

5c7c28e5b29347f7m.jpg

5466a29a753c80f1m.jpg

Po tak udanym początku, postanowiliśmy pominąć nieciekawy odcinek i popłynęliśmy w kierunku głównego plosa. Ponownie rozpoczynamy łowienie. Tym razem kolega nie zdążył dobrze zacząć łowić gdy ja miałem rybę na haku. Wielkościowo podobna do porzedniej

4bd4ca35e74fdaedm.jpg

674256acde0d003dm.jpg

5523fa291bd65533m.jpg

Morale wyraźnie wzrosło, dwie ryby w tak krótkim czasie. Niestety nie na długo, cały dzień pływaliśmy bez ryby. Dopiero gdy dopływaliśmy do naszej zatoki, w strugach lejącego deszczu Artur złowił jeszcze jednego pistoleta.

b83f77797c75f881m.jpg

6ce1892d55dc1384m.jpg

• 8 months later...
Napisano
Niestety nie na długo, cały dzień pływaliśmy bez ryby.

wow myślałem że w Szwecji tak sie nie da i że w Polsce mamy wielką lipa, podniosłeś moje morale troche więc nie jest tak żle u nas.......

Napisano

DAWID, to jezioro to dosyć trudne i wymagające łowisko, podobno na szkierach jest łatwiej o rybkę :wink: Mam nadzieję kiedyś to sprawdzić :twisted:

Napisano

Cholerka teraz mi się dopiero przypomniało że swojej relacji nie skończyłem :oops::oops::oops::oops: zgram parę fotek na fotosika i w miarę jak pamięć pozwoli okrasze jakimś komentarzem :cool:

• 2 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich czy ktoś z Kolegów zna jakieś namiary na jezioro Rusken , chciałbym się tam wybrać ale nawet w necie nie mogę nic znaleźć.Liczę na pomoc z Waszej strony .Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.