hexman Napisano 7 Grudnia 2007 Napisano 7 Grudnia 2007 Witam! Czytałem cały dzisiejszy wieczór tematy dotyczące feederów, oraz DS i tak mi to namieszało w głowie, że już naprawdę nie wiem juz NIC. Na początek powiem o co chcę zapytać: Tak więc chciałem zakupić feeder, ale z wędkami jak z rzeczami elektronicznymi: dzisiaj najnowsze a za miesiąc już przestarzałe(może przesadziłem, ale chciałem zobrazowac)... I tutaj moje pytanie którą wędkę wybrać (oczywiście wędka możliwie, żeby jak najmniej wykraczała poza zakres 160zl): Robinson Xenon feeder 3,6m 90g Shimano alivio feeder 3,96m 110g czy może Jaxon Favourite feeder 3,6(ew. 3,9m) 80g Chodzi mi szczególnie o cw. Powiem szczerze, bez bicia, że dopiero zaczynam przygodę z DS i nie wiem czy "kręcę" się w dobrym przedziale... Jeżeli chodzi o długość to jaka jest najbardziej optymalna? Jeżeli chodzi o kołowrotki do tejże wędki to myślałem nad Shimano Catana 4000FA, oraz Shimano Nexave 4000FA (lub jeżeli macie jakieś inne propozycje w zbliżonym przedziale cenowym to proszę się nie wstydzić i pisać) Jeżeli chodzi o wolny bieg... To naprawdę nie wiem, czy jest mi to potrzebne, ale... Jeżeli już kupuje nowy kręcioł to może warto by wziąć z wolnym biegiem? Wody na których będę łowił to Wisła powyżej kładki w Zabrzegu i jeziora (ale napewno częściej Wisła ) A łowienie chciałbym rozpocząć pod koniec grudnia na martwą rybkę, a od stycznia białoryb. Wiem, że temat już bardzo wiele razy gościł na forum, ale zawsze coś było nie tak... a to cena, a to coś innego.
Qba Napisano 7 Grudnia 2007 Napisano 7 Grudnia 2007 Witam!Robinson Xenon feeder 3,6m 90g Shimano alivio feeder 3,96m 110g czy może Jaxon Favourite feeder 3,6(ew. 3,9m) 80g Jeżeli chodzi o kołowrotki do tejże wędki to myślałem nad Shimano Catana 4000FA, oraz Shimano Nexave 4000FA (lub jeżeli macie jakieś inne propozycje w zbliżonym przedziale cenowym to proszę się nie wstydzić i pisać) No więc z wędek to raczej odradzam Alivio. Teraz mam DS o długości 300cm i jak bym kupował następną (a nie będe bo za duzo kasy wydałem na swoją) to właśnie 300 lub 330 jest dla mnie optymalna a 360 troche za długa. Może popatrz jeszcze cos z kongera np. Konger Air Cobra Multi Feeder 330/390
hexman Napisano 7 Grudnia 2007 Autor Napisano 7 Grudnia 2007 Konger Air Cobra Multi Feeder 330/390 Ta wydaje mi się taka "egzotyczna" Jednak chodzi mi o wędke 3 częściową +2/3 szczytówki. Nie wiem dlaczego, ale uważam, że im mniej łączeń tym lepiej...
sandacz Napisano 7 Grudnia 2007 Napisano 7 Grudnia 2007 Wedka http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?assortment=11&producer=281&kind=1294 Kreciol http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=3&assortment=19&producer=254&kind=1168 - od razu mowie ze sam go nie mam ale porobwalem u znajomego i wart olecenia w tej cenie
andi64 Napisano 7 Grudnia 2007 Napisano 7 Grudnia 2007 No więc z wędek to raczej odradzam Alivio. dlaczego 360 troche za długa. brednie no tak 30cm. mieć więcej, tego już by szło nie przeżyć
Qba Napisano 7 Grudnia 2007 Napisano 7 Grudnia 2007 No może bym przeżył Powiedziałem że jak dla mnie to właśnie 300 lub 330 jest dla mnie optymalna a 360 troche za długa.
bboobb Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 hexman, Wiesz, że wędkuję na tej samej wodzie co Ty. Na początku sezonu kupiłem Favourite Feeder 3,6m, 30-100. Wiem, że Jaxon nie cieszy się zbyt dobrą opinią, ale muszę powiedzieć, że moj egzemplaż, w ciągu kilkudziesięciu, tegorocznych wypraw, sprawował się świetnie. Długość 3,60 wydaje mi się odpowiednia na Wisłę, ale to musisz już dopasować do siebie. W komplecie używam kołowrotka Shimano Catana 4000RA i sprawuje się rewelacyjnie. Co do wolnego biegu to wydaje mi się, że do DS-a nie jest konieczny, ale jeżeli planujesz wykorzystywać go kiedyś np. do połowu karpii to nie zaszkodzi, wszystko zależy od Twoich funduszy.
hexman Napisano 8 Grudnia 2007 Autor Napisano 8 Grudnia 2007 do połowu karpii W tym sezonie nie mam jeszcze takich aspiracji Jaxon nie cieszy się zbyt dobrą opinią Ja do dnia dzisiejszego również nie miałem złych przygód z Jaxonem. Mój tata posiada Jaxon favourite spinning 2,7m 5-25g i jest naprawde świetna wędka. Dlatego chyba skompletuję sobie taki zestaw jak Ty bboobb mówisz! Bo naprawde jest w bardzo przystępnej cenie (a to jest duży plus!) Ale jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi, lub propozycje to śmiało
Gość wobler129 Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 hexman ja mam Jaxona Telstar 330cm 20-80g. Łowiłem nim karpie ogromne leszcze i trzyma 3-ci rok. Koszt to około 100zł. Mam dwa takie kijki. Miałem na haku nawet wielkiego karpia i mimo bardzo silnych odjazdów nic z kijem się nie stało Nie wiem czy trafiłem na 2x super modele ale kije są na prawdę super Przez całe wakacje wędki były codziennie na nockach! Byłem chyba na 40-stu - 50-ciu nockach w wakacje. Na prawdę super
hexman Napisano 8 Grudnia 2007 Autor Napisano 8 Grudnia 2007 Czyli można mniemać, że Jaxon robi dobre feedery I co najważniejsze w przystępnej cenie!
Gość wobler129 Napisano 8 Grudnia 2007 Napisano 8 Grudnia 2007 hexman zapraszam tutaj: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=4575
Lary Napisano 9 Grudnia 2007 Napisano 9 Grudnia 2007 Hexman powiem z własnego doświadczenia. Jeżeli nie ma zbyt dużego uciągu twoja woda to polecam (pisałem juz o tym wielokrotnie) Robinsona Lumixa nie Xenona a to dlatego iż lumixa mam już bodajże 4-ty sezon a Xenona kupiłem bo niby model wyższy i złamałem go przy koszyczku 20 lub 25g. (na pierwszej wyprawie nieudana seria wg.mnie acha oczywiście nie mówię o xenonie do 90g tylko z tego do 160g) Na tego lumixa wyciągnołem wiele leszczy2-3kg. Karpie po kilka kg czy sandacze nie sprawiały jej problemu. Możesz ten kijek brać z zamkniętymi oczami. Co do kołowrotka to zakupiłem do niego shimano gt 4000 ale jeszcze nie testowałem. Powdzonka tyle mogę pomóc jeśli chodzi o kijek.
Akino Napisano 9 Grudnia 2007 Napisano 9 Grudnia 2007 Może Mikado UV 3,6 c.w. do 90g, pięć szczytówek i cena blisko Twojej. Ja posiadam Mikado Kind of Magic Heavy Feeder 3,6 c.w. do 120g i jestem zadowolony. Przeważnie łowię na Wiśle.
Lary Napisano 9 Grudnia 2007 Napisano 9 Grudnia 2007 Jeszcze jedna uwago bierż wędke 3.9m lepiej sie rzuca i zacina przynajmniej dla mnie. A tak wogóle to jeśli chodzi o federa to jeżeli ustawiasz wędkę pod kątem 90 stopni do rzeki i jeżeli załapiesz bakcyla oczywiście (zakładając ż będziesz chciał nabyć drugi feder) to jeden lepiej meć 3.6 a drugi 3.9m ustawiająć je obok siebie dłuższą dajesz jako skrajną od lewej a krótszą od prawej. Dolniki masz równo i wszystko dodrze widać. P.S Feder nr. 1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.