Gość greg37 Napisano 29 Stycznia 2008 Napisano 29 Stycznia 2008 Na początek link do kalkulatora pojemności szpuli: http://www.norre.dk/linecapacity.html Pytanie: jaką minimalną pojemność powinnien mieć kołowrotek do łowienia szczupłych w Odrze, zakładając, że mam kija 270, cw.10-35? Cytuj
Unises Napisano 30 Stycznia 2008 Napisano 30 Stycznia 2008 Witaj greg37 Jeśli chodzi Ci o przeliczanie ilości żyłki/linki w zależności od jej grubości polecam, przeczytaj ten temat Natomiast co do Twojego pytania jaką minimalną pojemność powinnien mieć kołowrotek do łowienia szczupłych w Odrze, zakładając, że mam kija 270, cw.10-35?,Po pierwsze najpierw zdecyduj czy będziesz łapał na żyłkę czy też plecionke teoretycznie możesz napchać ponad 2 razy więcej plecionki niż żyłki o tej samej wytrzymałości. Niezależnie na co się zdecydujesz plecionkę/żyłkę kołowrotek wielkości 2500 w zupełności na szczupaka wystarczy, taki kręcioł ma pojemność szpuli: 0,20/240m - 0,25/160m 0,30/110m pusty waży przeciętnie 230-275 g. Załóżmy że zarzuciłeś na 40 metr, od razu uderzył większy-średniak, szczupak to nie sum nie odjedzie z miejsca dla rozgrzewki na "pełnym gazie" 50-70 metrów, szczupak co najwyżej pójdzie na kilka -kilkanaście długości ciała, a potem albo do góry "na świece", lub w dół by "przymurować " do dna. No właśnie a co z sumem? w takiej rzece jak Odra prędzej czy później się spotkacie ze względu na sam kij jego "moc " oraz obecny (chwilowy) brak doświadczenia nie sądzie byś miał realne szanse na wygraną z przeciwnikiem dużo większym niż 1 metr. Lecz jeśli chcesz możesz kupić sobie kołowrotek o "pół kalibra" większy , w metalowej obudowie ma on trochę większy mechanizm i jest ciut mocniejszy a co za tym idzie teoretycznie powinien mieć dłuższą żywotność. Myślę o wielkości 3000 i nawinąć na niego plecionkę 0,15-0,17 kręcioł tej wielkości waży już około 310-330 gr. Jednym z kandydatów może być np. Ryobi Zauber To kompromis, zastanów się i sam zdecyduj. Cytuj
dawid1346 Napisano 21 Października 2011 Napisano 21 Października 2011 Witam. Przedstawiam kalkulator online. http://kalkulator-zylek.pl.tl/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi