Witam,
po raz pierwszy postanowiłem spróbować nęcenia grochem i zakupiłem kilka kg grochu w całości na rynku. Jednak nie znając się na tym kompletnie kupiłem groch łuskany. Są to całe ziarna (takie żółte piłeczki) ale jak zalałem wodą to się rozpadają na połówki (lub wykazują symptomy wskazujące na to, że za chwile się rozpadną). Jako, że zakupiłem sporą ilość to chcę go mimo wszystko zastosować do kilkudniowego nęcenia i późniejszego zakładania na haczyk.
Teraz mam prośbę do osób zorientowanych w temacie...
Gdzieś na jakimś forum przeczytałem, że połówek się nie gotuje...jak więc mam przygotować ten groch aby nadawał się do nęcenia i zakładania na haczyk?
Obecnie groch jest zalany wodą i rano miałem zamiar go ugotować tylko nie wiem czy w tej postaci należy to robić tak jak przy grochu niełuskanym.
Czy przygotowany groch mogę zamrozić aby później go użyć czy lepiej przechowywać go w inny sposób?
Będę wdzięczny za każdą pomoc,
Pozdrawiam.