warszawa_24 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Dzięki maniek, jak wyzdrowieje to robie testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 jak wyzdrowieje to robie testy.To zdrowiej nam ,zdrowiej bo wiosna tuż, tuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Zdecydowałem się na tą żyłkę: Dragon Millenium Sum 0.50 21,3kg 200m Oto wyniki testu żyłki Jaxon XT-Pro Carp 0,35 mm/ 22 Kg Przedmiot ważący 11,50 kg udało mi się przeunąć, niema problemu. Jednak unieść się nieda, żyłka strzela. Parametry żyłki zawyżone o 10,50 Kg Jaxon jak Jaxon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 do lipca jeszcze troche czasu zostało, ale skoro o żyłkach mowa, na wąsacza sprawiłem sobie TB power mono 0,40 12kg na szpuli 500m, nawinięte 400 troche mnie to przeraziło . Miał ktoś wcześniej doczynienia z tą żyłką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 10 Lutego 2009 Autor Share Napisano 10 Lutego 2009 Miał ktoś wcześniej doczynienia z tą żyłkąsame negatywy choc jak trafiles na siwierza to moze byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 same negatywy choc jak trafiles na siwierza to moze byc teraz tak myśle że Daiwa była by ciekawa ale coż TB będzie sprawdzony, kilka miesięcy jeszcze poleży także zobaczymy, sprzedwaca mowił że jest świerza, ale wiadomo jak to z tym jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 trzeba było wąchać przy kasie bo teraz to już pozamiatane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 trzeba było wąchać przy kasie bo teraz to już pozamiatane. pachniało ładnie, a czy jest lipna to się okaże nad wodą połamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Mam pytanko, tak jak pisałem wyżej wybrałem Dragon Millenium Sum 0,45 mm/ 17,20 Kg/ 250 M Tylko ona ma 250 M więc pomyślałem o czymś dłuższym, i znalazłem tą, czy będzie lepsza? Dragon Super Mimicry Big Game 0,45 mm/ 16,9kg/ 300m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 zależy jakie te sumy chcesz łapać realnie pewnie trudno będzie ci trafić na 15 kilowego ale jesli przywali taki 30 kg to z tą żyłką jedynie twoje umiejętnosci mogą cie uratować jeśli nie masz zbyt dużego doswiadczenia w łapaniu dużych ryb proponował bym coś grubszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 DAWID, suma nigdy nie łowiłem, polowałem na węgorza z wątróbką ale na suma to nigdy. Więc musiał bym wziąść coś innego, żyłki im grubsze to mniej metrów a przecież nie pójdę nad niego nad Odrę z 150 M ale za to 0,60mm A szukałem takiej np. 0,60 i 300M ale niema takiej. Zostaje plecionka ale niepolecacie bo wędke można połamać i nie amortyzuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 A szukałem takiej np. 0,60 i 300M Co wy chcecie łodzie podwodne wyciągać Gruba żyła to także wiele minusów- m.in napór wody, sztywność, kiepskie spadanie ze szpuli itd. Zacznij od 0,35 a potem życie zweryfikuje czy to mało czy dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Zacznij od 0,35 a potem życie zweryfikuje czy to mało czy dużo no nie wiem Tomek1 z własnego doswiadczenia wiesz chyba ze duzy sum trafia sie raz na iles czasu albo i wcale więc nie wiem czy jest sens w tym przypadku uczyc sie na błędach zaczynając od 0,35 jesli kolega nie ma doswiadczenia w holowaniu sumów, ja osobiscie wybrał bym wlasnie o,35- 0,40 jednak ja juz mialem do czynienia z wąsaczem....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Najpierw to trzeba mieć kołowrotek na suma i kij mocny jak cholera a potem dopiero żyłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 warszawa_24, co do żyłki to Konger ma w ofercie żyłkę Team Cat Fish. Średnice od 0,45mm do 0,90mm, a szpulki są po 150m, 200m, 225m i 250 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 pagori, będe miał Konger Carbomaxx Carp 390/ 100 G a kręciołek to York Big Game 6000 (ten z wolnym biegiem) Kubiak, przejrzę tę ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 no nie wiem Tomek1 z własnego doswiadczenia wiesz chyba ze duzy sum trafia sie raz na iles czasu albo i wcale więc nie wiem czy jest sens w tym przypadku uczyc sie na błędach zaczynając od 0,35 To trochę tak jakbyś łowił płocie z przyponem 0,20, bo może akurat trafisz tą na rekord Polski Ja wcale nie zmuszam żeby tak łowić, tylko mówię jak ja łowię. Oczywiście dobór żyłki zależy od wielu czynników i wbrew pozorom planowana wielkość ryby nie jest najistotniejsza. Inną żyłkę można zastosować łowiąc na czystej, otwartej wodzie, inną blisko zaczepów, czy w dużej rzece gdzie ryba stawia dużo większy opór niż na wodzie stojącej itd. Zawsze musi to być kompromis między bezpieczeństwem holu a komfortem i skutecznością łowienia. Gdyby było inaczej wszystkie ryby łowilibyśmy na żyłkę minimum 0,5 mm. Najpierw to trzeba mieć kołowrotek na suma i kij mocny jak cholera a potem dopiero żyłę To prawda, co z żyłki 0,6 jak nie ma czym powalczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Kubiak, dzięki, wybrałem sobie żyłkę kongera. Oto mój przyszły zestaw: - Wędka: Cormoran Seacor Surf 3,90 M/ 250 G - Kołowrotek: Wolny Bieg, Morski; York Big Game 6000 - Żyłka: Konger Team Cat Fish 0,60 mm/ 23,90 Kg/ 225 M - Krętlik: Rhino Black Cat, 2 - Przypon Wolframowy: Dragon Big Game 30 Cm/ 30 Kg Będe łowił zestawem z 10cm rurką antysplątaniowym i ciężarkiem, przeważnie w okolicach warkoczu lub założę 250 G i w głównym nurcie. Będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Kubiak, dzięki, wybrałem sobie żyłkę kongera. Ok. Ciesze się, że mogłem pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 warszawa_24, nie napisałeś nic o najważniejszym elemencie zestawu; haczyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 - Haczyki: Kuty, Ostrzony Chemicznie, Z Oczkiem; 2/0 i Traida 7/0 - Przynęty: Rosówka, Wątroba, Rybka - Zanęta: Dragon Pellet Węgorzowy; Przynęta Haczyk 2/0 uniwersalny na wegorza/suma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Haczyki: Kuty, Ostrzony Chemicznie, Z Oczkiem; 2/0 i Traida 7/0 Masz zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 I co o nich myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 I co o nich myślisz? Na ten z lewej łowiłem i miałem kilka nieudanych zacięć Drugiego nie znam. Skończyłem eksperymenty z hakami na suma bo kosztowały mnie wiele zepsutych brań. W tym roku tylko Mustady, takie jak w artykule http://haczyk.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=49&Itemid=92 Zrywy tych do 1,5 metra wiem, że wytrzymują. Jak się trafi większy to w moich warunkach (stojąca woda) też może się udać. Przede wszystkim są bardzo chwytne, czego nie można powiedzieć o tych kutych tłukowatych. a suma wbrew pozorom wcale nie jest łatwo zaciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 tomek1, widzę, że ten link dotyczy sandacza. A jakie Mustady byś polecił na 1. Suma i 2. Węgorz/Sum? Przynęta: Wątroba wieprzowa lub rybka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi