waldek42 Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Trochę daleko do Was na Odrę...ale jak bedziecie nalegać na przyjazd to może.Jak będzie 'pływadło" to będziemy nalegać . Może i zakup pływadła nie byłby taki głupi? Hmm, troche tych postów poczytałem i zastawiam się też nad zakupem. Napewno zmieni się obszar poszukiwań ryby na Wiśle, no i co ważne odskoczy się od gawiedzi brzegowej. W sumie z pontonem to nie bedzie problemu- coś koło 3 m ale z silnikami nie kumam pojęcia - ślizg- Słaby silnik to ponton nie wchodzi w ślizg- czy dla wędkarza jest to konieczne? O co tu biega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Panowie nie bardzo zgadzam się z zastosowaniem kwoka może on zwabić suma na łowisko, ale też go skutecznie wypłoszyć, aby skutecznie kwoczyć oprócz kwoka potrzeba posiadać sprzęt pływający, echosondę to podstawa. @Aseel zawsze wkurza mnie to a wręcz rozsmiesza jak ktoś pokazuję info. art. fotki z popularnych łowisk sumowych na świecie a głównie "Hiszpania" Poczytaj sobie info na temat tych łowisk a dowiesz się po co jeżdzi się tam na ryby, wystepuje tam populacja suma szacowana na 5.000.000 sztuk na samym caspe - tam jedzie się po to żeby łowić ryby duże i w dużych ilościach, choć jest czas że bierze słabo ale jest to nieporównywalne z naszymi wodami, jeżdzą tam głównie wędkarze którzy nigdy wcześniej nie mieli kontaktu "niedzielni" z dużą rybą - jasne nie mówie że wszyscy bo niektórzy jezdzą z pasji skąd wiem - byłem łowiłem widziałem - pokaż mi info na temat polskich sumiarzy - na temat polskich łowisk ludzię chcą wiedzieć co i jak łowi sie na naszych wodach nie w Hiszpani - To jest to samo ze szczupakiem chcesz złowić dużo i dużych jedź do Szwecji - Ps w Hiszpani nad caspe przez 6 dni złowiliśmy 46 sztuk w 3 osoby ! Jeszcze raz proszę pokaż mi konkretne osoby łowiące w polsce ! Prawdziwa szkoła to szkoła Odrzańska i Wislańska Ps ja już w tym roku mam 14 sztuk sya... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aseel Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Trochę się mylisz to nie tak owszem Ebro czy Pad do znane łowiska sumowe, ale nie one tu idzie. Więcej ciekawych tematów to systemy, jakimi łowi się suma to nie szkoła wiślana ciężki grunt i podanie na nim żywca. Sam pamiętam jak z piec lat temu wtrafiłem na forum francuskie gdzie po raz pierwszy dowiedziałem się o metodach podwodnego spławika czy boi jak zacząłem to stawiać na Wiśle wielu pukało się w głowę, jak zamiast leszczyka 20 cm zakładałem leszcze po 50cm i większe. Obecnie łapie tylko tymi metodami i co roku mam na koncie parę okazów grubo powyżej 20 kg. Niestety w tamtej galerii ich niema sprawy techniczne padł mi dysk z fotami cóż tak bywa. Jeśli z wszystkich tematów interesowały cię tylko łowiska to na pewno ich tam nie znajdziesz mało, kto wskaże ci konkretne miejsca, w których łowi. Łowiska w Polsce wcale nie są takie złe wbrew wszystkiemu występuje w naszych wodach jeszcze sporo okazałych sumów. Problem jest tylko w jednym jak je znaleźć i jak je podejść Ja w ty mroku nie mam ani sztuki okres ochrony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 ...ja już w tym roku mam 14 sztuk sya... Ja w tym sezonie jeszcze wędek nie zamoczyłem przez wodę powodziową a Ty masz już 14 sztuk sya..? Jak się to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Trochę się mylisz to nie tak owszem Ebro czy Pad do znane łowiska sumowe, ale nie one tu idzie. Więcej ciekawych tematów to systemy, jakimi łowi się suma to nie szkoła wiślana ciężki grunt i podanie na nim żywca. Sam pamiętam jak z piec lat temu wtrafiłem na forum francuskie gdzie po raz pierwszy dowiedziałem się o metodach podwodnego spławika czy boi jak zacząłem to stawiać na Wiśle wielu pukało się w głowę, jak zamiast leszczyka 20 cm zakładałem leszcze po 50cm i większe. Obecnie łapie tylko tymi metodami i co roku mam na koncie parę okazów grubo powyżej 20 kg. Niestety w tamtej galerii ich niema sprawy techniczne padł mi dysk z fotami cóż tak bywa. Jeśli z wszystkich tematów interesowały cię tylko łowiska to na pewno ich tam nie znajdziesz mało, kto wskaże ci konkretne miejsca, w których łowi. Łowiska w Polsce wcale nie są takie złe wbrew wszystkiemu występuje w naszych wodach jeszcze sporo okazałych sumów. Problem jest tylko w jednym jak je znaleźć i jak je podejść Ja w ty mroku nie mam ani sztuki okres ochrony Jak nie o to tu idzie ?! przedstawiłeś konkretny przykład - a tam samo ebro i gość który łowi we Francji, coś jest o Odrze o Wiśle ? o zbiornikach zaporowych ? Jakoś nie widziałem. Co do tematów to interesuje mnie tylko i wyłącznie Polska "jw" byłem widziałem a o innych łowiskach na świecie wiem tyle że nie chce tam jechać mimo iż ryb jest bardzo dużo, czy ja powiedziałem że łowiska są w Polsce złe ? Nie! - są rewelacyjne i nigdzie nie trzeba jechać - sztuka jednak w tym "jw" że trzeba umieć je jak piszesz" znależć i podejść " To co oni i wszędzie pokazują to nic nowego - nikt nic nowego nie wymyślił oni to tylko udoskonalili i podnieśli na wartości nic więcej - mam to udokumentowane na papierze z przed kilkunastu laty, - leszcze 50 cm na zywca? współczuję tylko jeszcze nie wiem komu, W każdym razie nic nowego się nie dowiedzialem!! Nie myl technik z metodami !!! Co roku mi pada dysk !! Okres ochronny ? sandacze łowiłem!! a że brało!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 ...ja już w tym roku mam 14 sztuk sya... Ja w tym sezonie jeszcze wędek nie zamoczyłem przez wodę powodziową a Ty masz już 14 sztuk sya..? Jak się to robi. Waldek przyjedź do mnie tak jak sie wcześniej z mankiem umawialiśmy i chyba w tamtym roku z tego co pamiętam. Dzisiaj z rana trzy sztuki na cztery brania jednego spiołem reszta wszystkie po metr - ogólnie rewelka Znaczy się za sandaczem chodziłem :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Jeżeli masz fajną- bezpieczną miejscówkę na rozbicie namiotu i zasiadkę na dużą rybę, raczej z gruntu to napisz na priva trochę bliżej o miejscu a może zrobię sobie mały wypadzik na parę dni w nieznane bo u mnie nici z wędkowaniem na Wiśle. Tym bardziej, że zmęczony juz jestem pieprzoną robotą ,stres goni stres, ciągle mało..rzuciłbym to wszystko w diabły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 @waldek miejscówek jest kilka w miarę pewnych i bezpiecznych jeśli chodzi o rybę i kibiców co stoją i klaszczą jak to sie ma do mnie w ostatnim przypadku.. Ustal konkretny termin i jak już zaplanujesz daj znać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 To skoro odpowiedzą na każde pytanie to zapraszam do odpowiedzi.. Chciałbym się dowiedzieć jak znależć suma w dużej rzece czym mam się kierować, na co mam zwracać szczególną uwagę przy doborze miejscówki, proszę również o dokładną charakterystykę łowiska - nie konkretne miejscówki .. Z góry dziękuję za wszelakie informacje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aseel Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 To co oni i wszędzie pokazują to nic nowego - nikt nic nowego nie wymyślił oni to tylko udoskonalili i podnieśli na wartości nic więcej - mam to udokumentowane na papierze z przed kilkunastu laty, - leszcze 50 cm na zywca? współczuję tylko jeszcze nie wiem komu, W każdym razie nic nowego się nie dowiedzialem!! Nie myl technik z metodami !!! Co roku mi pada dysk !! Okres ochronny ? sandacze łowiłem!! a że brało!! Ciekawe jak dotąd to nikt nigdzie nie pisał o tych metodach? Leszcze po 50 cm, co tu dziwnego skoro poławiasz sumy jak piszesz no chyba, że bardziej kijanki. Mi padł pierwszy raz współczuje Sandacze łowiłeś no tak tez można się tłumaczyć Styl i sposób odpowiedzi podobny do twojego nic nie wnosi oprócz uwag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aseel Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 To skoro odpowiedzą na każde pytanie to zapraszam do odpowiedzi..Chciałbym się dowiedzieć jak znależć suma w dużej rzece czym mam się kierować, na co mam zwracać szczególną uwagę przy doborze miejscówki, proszę również o dokładną charakterystykę łowiska - nie konkretne miejscówki .. Z góry dziękuję za wszelakie informacje Pozdrawiam Będziesz łowił w dzień czy w nocy z łodzi czy z brzegu Po zatym zadaj to pytanie tam więcej osób ci odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Źle interpretujesz moje wypowiedzi Nikt nie pisał ? poczytaj o prawach autorskich na temat publikacji książek w internecie... Nigdy się nie tłumaczyłem i tłumaczyć z tego powodu nie zamierzam ... Sya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aseel Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Nikt nie pisał a co ma prawo autorskie do opisania metody własnymi słowami czy u nich te prawa nie obowiązują. Po za tym ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 To skoro odpowiedzą na każde pytanie to zapraszam do odpowiedzi..Chciałbym się dowiedzieć jak znależć suma w dużej rzece czym mam się kierować, na co mam zwracać szczególną uwagę przy doborze miejscówki, proszę również o dokładną charakterystykę łowiska - nie konkretne miejscówki .. Z góry dziękuję za wszelakie informacje Pozdrawiam Będziesz łowił w dzień czy w nocy z łodzi czy z brzegu Po zatym zadaj to pytanie tam więcej osób ci odpowie Zadaje pytanie tu ! Zadałem konkretne pytanie ! - wątku nie zamierzam powtarzać Ps nie ja tu jest od zwracania uwagi ale staraj się pisać poprawnie BYKOM STOP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Nikt nie pisał a co ma prawo autorskie do opisania metody własnymi słowami czy u nich te prawa nie obowiązują.Po zatym ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Prawo autorskie nic nie ma do pisania metody własnymi słowami!! O to chodzi że ktoś kiedyś napisał - opisał w KSIĄŻCE wszystkie te techniki, metody połowu suma, a teraz są one skoloryzowane i powielane w internecie to są te nowości o których można się dowiedzieć z sieci ........Pozdrawiam......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 End - jadę - fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aseel Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 To skoro odpowiedzą na każde pytanie to zapraszam do odpowiedzi..Chciałbym się dowiedzieć jak znależć suma w dużej rzece czym mam się kierować, na co mam zwracać szczególną uwagę przy doborze miejscówki, proszę również o dokładną charakterystykę łowiska - nie konkretne miejscówki .. Z góry dziękuję za wszelakie informacje Pozdrawiam Będziesz łowił w dzień czy w nocy z łodzi czy z brzegu Po zatym zadaj to pytanie tam więcej osób ci odpowie Zadaje pytanie tu ! Zadałem konkretne pytanie ! - wątku nie zamierzam powtarzać Ps nie ja tu jest od zwracania uwagi ale staraj się pisać poprawnie BYKOM STOP! Odpowiedz mi jak mam ich ściągnąć, aby odpowiedzieli jaśnie panu tu? Nie da rady oni odpowiadają tam. Widzisz a na twoje pytanie trzeba wziąć następujące czynniki pod uwagę 1. Pora roku ( nawet temperatura wody ) 2. Charakter rzeki ( dzika, regulowana, jeśli regulowana to, jaka regulacja ) 3. Pora ( dzień czy noc ) 4. Stan wody ( stały poziom, opadająca, przyborkowa ) Każde z tych warunków będzie miało diametralne znaczenie przy wyborze miejscówki, bo całkowity opis całej rzeki zająłby zbyt dużo czasu. Obecnie taki temat powstaje na tamtym forum opisy zdjęcia trochę się ciągnie, ale i rzeki w tym roku nie rozpieszczają. Mój błąd (za tym) pisze się oddzielnie nie razem idę się biczować, ale panu widzę, że znak ( , ) jest obcy jak i duża litera ( przyganiał kocioł garowi a sam smoli ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aseel Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Nikt nie pisał a co ma prawo autorskie do opisania metody własnymi słowami czy u nich te prawa nie obowiązują.Po zatym ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Prawo autorskie nic nie ma do pisania metody własnymi słowami!! O to chodzi że ktoś kiedyś napisał - opisał w KSIĄŻCE wszystkie te techniki, metody połowu suma, a teraz są one skoloryzowane i powielane w internecie to są te nowości o których można się dowiedzieć z sieci ........Pozdrawiam......... Podaj tytuł tej książki, bo gdzieś tam kilkanaście lat temu ktoś opisał Konkrety proszę !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Wystarczy wpisać w google: sum książka i 1 pozycja to "Sum Karol S. Napora" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2010 "Sum Karol S. Napora" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aseel Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Wystarczy wpisać w google: sum książka i 1 pozycja to "Sum Karol S. Napora" To nie jest książka wydana kilkanaście lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 maniek też sie uśmiałem :):) Aseel nie da się ogarnąć wszystkiego w jeden wieczór i to na forum - jeśli wiesz co mam na mysli A i uparty jesteś jak łoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luix Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Ps. jak ja parę lat wstecz zrobiłem stronę www tylko i wyłącznie na temat wędkarstwa sumowego a siedziałem na nią rok i to z pomocą informatyczną i było wszystko od a do z to jakoś ludzi do krzyku brakowało no popatrz jak to się świat zmienia, a teraz się mnoży tego jedno po drugim, a teraz widzę do krzyku ludzi nie brakuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 16 Czerwca 2010 Share Napisano 16 Czerwca 2010 To nie ta książa? Jak tak to sory PS.Mało jest publikacji o Sumie, więcej nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Gdzie szukać suma w jeziorze na początku Lipca? W jakich porach dnia najlepiej żeruje i jakich przynęt używać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi