Kamil16U Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Przecież pisałem że przeważnie będzie to grunt i ciężki żywczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Czyżbym miał problemy z czytaniem? Sorry, ale nigdzie nie napisałeś jaką techniką będziesz łowił. Tak a pro po w twoim wieku odpuścił bym sobie sumy. Aby łapać sumy trzeba mieć jakieś pojęcie i najlepiej doświadczenie, a z tego co widzę to pojęcia zbytnio nie masz. Nie wiem czy na ryby jezdzisz sam czy z kimś, ale sum to głównie nocki... Bym zapomniał wytargać takiego suma 50kg to też nie tak łatwo więc sam pomyśl czy jest sens. Ten sprzęt co za linkowałeś to już sam będzie ważył grubo ponad kilo a gdzie tu sum na drugim końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasko43 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Jak jesteś pewny sprzętu to nie będzie się go holowało za długo. Po prostu pompujesz go siłowo jak najszybciej > te długie godzinne i ponad walki to z racji, że ludzie dają rybie powalczyć. Chociaż... jak już pisałem styczności z chociaż średnim sumem nie miałem :D i pewnie wielu ma większą wiedzę. Aby łapać sumy trzeba mieć jakieś pojęcie i najlepiej doświadczenie Jak zdobędzie doświadczenie nie próbując? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Żeby tego suma pompować to trzeba mieć siłę i umiejetności, to nie jest karpik ani leszcz. Ja mając 15 lat bawiłem się bacikiem i dobrze ci radzę @Kamil16U nie porywaj się na sumy bo możesz się srogo rozczarować. Na nie przyjdzie jeszcze czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil16U Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Hymm Nocki żaden problem ponieważ je uwielbiam .Tak wędkuję z przyjacielem Lat 19.Pojęcie jako takie mam ponieważ w tym roku wyciągnąłem karpika 6kg 65cm i Suma 18kg 1,50m na krapiówkę Konger Team Carp 3,60 3lbs Na aparacie mam chyba jeszcze zdjęcie Suma dorwałem o lekko po 19 Sam go holowałem owszem byłem średnio zmęczony przy podebraniu pomógł mi Ojciec a tak to łowię od 7 roku życia do 14 z opiekunem od 2 lat (14-15) złowiłem 10 węgorzy po 50/60cm ok 12 karpi od 1kg do 3 w tym jeden 6kg wszystkie na żwirowniach .(na wakacje jeżdżę od 3lat do cioci jej męża szef ma dziki staw z karpiami dzięki którym wypracowałem sobie pewne doświadczenie w holu ryb łowiłem tam karpie od 2 do 5 kg ok 10 szt dziennie tak że mam pewne doświadczenie w holu nie mówiąc już o nockach z węgorzami i tym karpiem 6kg który trafił się o 1 w nocy Poza tym lubię też spinningować efekty : w tym roku od 1 do 30 sierpnia na rzece wobler 23 pstrągi potokowe w tym 3 się wypięły od 33 do 39 cm przed małym wodospadzikiem gdzie nurt był naprawdę silny sam podbierałem ręką i wypuszczałem wszystkie i wrzesień wypiął mi się ok 8kg szczupak z winy kołowrotka zaciął się hamulec Sorki że tak długi tekst ale chciałem opisać moje doświadczenie i teraz mi powiecie czy dam radę .Jestem silny jak na 16 latka i potrafię utrzymać wędkę nie miałem problemu z utrzymaniem tego suma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil16U Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Lubię siłowe walki i chciał bym próbować już zdobywać doświadczenie w tych sprawach najwyżej tracąc kila ryb z mojego braku doświadczenia zdobędę jakieś . Jak już pisałem interesuję się większymi rybami niż 2/3 kg ponieważ takie nie dostarczają mi już satysfakcji . Znaczy cieszę się jak złowię na stawie pzw karpia 3kg ale to jest szybki hol jeden max 2 odjazdy na wyregulowanym hamulcy żeby się nie wypiął przy podbieraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Wracajac do potowra z Odry,nie byl to ssak,bo widzialem dlugi ogon z pletwa na koncu kiedy uciekal,a dlugosc ciala byla zastraszajaco dluga i masywna:D szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil16U Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 A co koledzy powiecie na mój temat dam radę..? Bo bardzo mi zależy na tym aby łowić... no i na dorsze jadę w czerwcu więc morska najbardziej mi odpowiada kołowrotek też dobieram morski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 To w końcu sumy czy dorsze? Moim zdaniem nie pogodzisz tych 2 ryb jedną wędką. Popatrz sobie Cormoran Bull Fighter do 350 gram trochę wykracza za twój budżet, ale to już jest w miarę porządna wędka na suma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil16U Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Sum Ale wędka będzie morska 3m więc na dorsze też ją raczej wezmę na jeden wyjazd w roku a 300-350g to wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petryk_05 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Kup sobie MIkado MLT Heavy Catfish http://allegro.pl/mikado-mlt-heavy-catfish-3-30m-80-400g-okazja-sum-i1953598913.html kumpel ma tylko wersję 3m i jak złapał zaczep na plecionce 0,60mm ciągneliśmy siłowo kijem żeby zobaczyć czy wytrzyma i co się okazało wytrzymał ciągnięcie z całej siły (mówię o ciągnięciu nie szarpaniu, ale też pewnie by wytrzymał) więc śmiało możesz go brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Na dorsze wędka sumowa? Dorsze to zupełnie inna bajka tam sie stosuje zupełnie inne kijki. Jak napisałem wyżej nie pogodzisz tych 2 ryb 1 kijkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petryk_05 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Ja mu nie polecam tego na dorsze tylko na sumy. Sam musi się wreszcie ogarnąć i zdecydować na co chce kijek. Bo wiadomo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil16U Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Fajna nawet a jak się w reku trzyma bo widzę że pofałdowana jest na rękojeści i w miarę lekka holował na nią większą rybę.? Nie ma sprawy . Wędka ma być na suma i tylko suma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil16U Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Wiem i Sorki ale ktoś mi powiedział że wedka 3m 300-400 gram to i na suma i dorsza ale widocznie się mylił sorki słucham waszych rad , oczywiście ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petryk_05 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Nie miał jeszcze przyjemności dużego suma złowić, raczej same krótkie kijanki. Wędka na suma nie jest do trzymania w reku Przeważnie masa całego zestawu: wędka + kręcioł przekracza wagę 1kg, a z żywcem i obciążeniem może dochodzić nawet do 2kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil16U Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Wiem ale przy holu musi jakoś leżeć w ręce bo z taką rybką trzeba trochę się pomęczyć Kozii przekonałem cię jakoś tą moją długą wypowiedzią czy nadal uważasz że nie dam rady.? Szczerą odpowiedź proszę . ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasko43 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 A to dlaczego nie pogodzi sumowania z dorszowaniem na jednej wędce? W tym nie ma finezji, liczy się tylko mocny kij. Niech ktoś poda czym kije dorszowe od sumowych tak bardzo się różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszek10 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Mam Mikado takie jak w temacie tylko 330 naprawde dobry kij do tego mam krecioł Robinson Galeon 806 morski razem całosc wazy ponad 1 kg ale daje rade naprawde Polecam ten kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil16U Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 w sęsie ,że którego mikado bo o kilku mówiliśmy model podaj ;d Chodzi o tego MLT Heavy Catfish ?? i co wypróbowany był.? czy na rybce i Teraz jeszcze jakie kołowrotki do 160zł ;d ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 A to dlaczego nie pogodzi sumowania z dorszowaniem na jednej wędce? W tym nie ma finezji, liczy się tylko mocny kij. Niech ktoś poda czym kije dorszowe od sumowych tak bardzo się różnią. Ile razy byłeś na dorszach?(jeśli w ogóle byłeś) Dla mnie kij dorszowy to max 150-200 wyrzutu + miękka szczytówka (dobrze sygnalizująca branie). A kij sumowy? Chyba sam umiesz sobie odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil16U Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Kozii to jeszcze ja. Powiedz co sądzisz o moim doświadczeniu i czy dam rade ....;p Po tym jak chyba przeczytałeś mój długi post o tym ile wędkuje i doświadczeniu z takimi rybami (małymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasko43 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 3 razy na dorszach. Nie wiem jak można czytać branie dorsza po szczytówce O.o, to czuć na kiju. Wyciągnięcie 8 kilowego dorsza będzie podobne do wyciągnięcia 30kg suma. Po co mu drogi sprzęt na początek? Do Hiszpanii nie jedzie a u nas na wodzie PZW nie będzie wyciągał tych sumów za dużo, i nie same 50kg. Może nie złapać nic i zostanie z sumowym kijem od miotły, nienadającym się do niczego innego. Ludzie łowią sumy na karpiówki i dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Pisałem ci moim (skromnym) zdaniem powinieneś skupić się na razie na mniejszych rybach i zdobywać doświadczenie. Nie ma co inwestować pieniędzy w sprzęt sumowy bo nie wiesz czy ci się nie znudzi po paru wyjazdach. Jak kupować sprzęt sumowy to od razu 2 wędki/2 kołowrotki wtedy większa szansa złapania wąsatego. Oczywiście zrobisz jak będziesz chciał, ale przemyśl to jeszcze raz. Tym bardziej jeśli masz ograniczone fundusze. A wycholować suma takiego z 40 kg na mocnym sprzęcie to pewnie i bys dał radę, ale pomyśl sobię ile czasu może kosztować cie złapanie go...i czy ci się prędzej nie znudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil16U Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Ten cały rok przesiedziałem prawie za sumem jedna za sumem droga karpiem i był efekt nie dużo ale był .. raczej mi się nie znudzi . wydaje mi się że drugą wędkę będę rzucał za węgorzem karpiem na rasówki a drugą ciężki zestaw z żywcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi