w.bujalski Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Cześć. Planuje zakupić kołowrotek Dragon Maxima http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=17650&highlight=dragon+maxima ale nie mogę się zdecydować, który rozmiar będzie najbardziej odpowiedni. Czy wziąć w rozmiarze 50 czy 60? Kołowrotek będę używał do łowienia na grunt niedużych sumów i dużych węgorzy, czasami sandaczy na martwą rybkę. Będę chciał też zacząć łowić karpie na kulki. Dodatkowo będę tego sprzętu używał do metody żywcowej na szczupaka. Więc wychodzi, że potrzebuje coś bardzo uniwersalnego. Który rozmiar byście mi radzili. Nie wiem czy 50 będzie wystarczająco duża ale też nie chce się władować w 60 która może się okazać np za ciężka. Sprzęt kupuje w internecie dlatego ciężko mi jest podjąć decyzję. Napiszcie jaka jest wasza opinia. Pozdrawiam! Cytuj
Hades123 Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Różnica między wielkością 50 a 60 to około 30g i pojemność szpuli, ja na Twoim miejscu wziął bym rozmiar 60. Tak wgl astanowił bym się nad kupnem Okumy Travertine Baitfeeder, kołowrotek polecany przez wiele osób w tym przedziale cenowym, sami miałem z nim styczność i polecam. Cytuj
w.bujalski Napisano 18 Sierpnia 2013 Autor Napisano 18 Sierpnia 2013 Tak, masz rację. To tylko 30g różnicy a żyłki wejdzie dużo więcej. Więc chyba postawie na rozmiar 60. Z kołowrotków Okumy będę mógł w tygodniu obejrzeć Tactica (to chyba następca Travertina) w takim rozmiarze i wtedy podejmę decyzję. Zobaczę, który kołowrotek będzie mi lepiej leżał na wędzisku. Wydaje mi się, że obydwa modele zbierają podobne recenzje. Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi