Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

moim zdaniem jeżeli będziesz łowił tylko lub prawie zawsze na Wiśle - kup pychówkę , a takiego nortona wyporzyczysz jak będziesz łowił na jeziorach

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
No i co z tym dylematem

No ma dylemat chłop bo wszyscy się pozbywają łodzi Nortona i pewnie niska cena jeszcze ,wiem że są niesamowiće wywrotne .Info od użytkowników ,

• 4 weeks later...
Gość wobler129
Napisano

Postanowiłem odnowić temat. Nie wiem, czy kupić łódkę czy ponton ( mogę na to wydać do 400zł. ). Łódkę kupiłbym jakąś i ją odnowił. Pomalował pododawał parę szczególinków. Byle, żeby dało się nią pływać. Wiecie może gdzie mogę coś takiego kupić ? Używane łódki ? Może gdzieś w internecie ? Albo jest możliwość kupienia pontonu. Tak jak łódka do 400zł. Widziałem na allegro pontony za 300zł. - 400zł. ale ja się tam nie znam :roll: Łódka, czy tam ponton będzie kupiona tylko i wyłącznie do łowienia sandacza na koguta. Więc czekam na odp. Piotra i innych koguciarzy ze stronki :wink::wink::wink:

Napisano

wobler129 myślę, że raczej nie możesz kupywać łódki pod daną rybę. Znając życię zaraz rozmyśli Ci sie z tymi kogutami i pozostaniesz z tym kogutowym pontonie*

*ale myślę, że nawet takich "kogutowych" pontonów nie ma, bo czym on różniłby się względem innych? :lol:

Gość wobler129
Napisano

Ponton trzeba chyba podpasować do koguta. Przecież nie wypłyne pontonem za 50zł. aby pokogutować :lol: A koguty to już chyba będą do końca życia - mam nadzieję. Bynajmniej obiecuję, że przez najbliższe 4 lata będę kogutował :mrgreen::mrgreen::mrgreen: I to nie jest obietnica przedwyborcza ... :lol::lol::lol:

Napisano

Żeby nie robic oftopa, napisze tak : Osobiścię uważam, że ponton to ponton, oczywiście nie za 50 zł, ale to jest tak jak łódź- na każdą rybę :grin:

Enway

Maciek, zapraszam do rozwiązywania zagadki w topicu Konkursy-rebusy-zagadki ( czy jakoś tak :lol:)

Napisano

kogutowy ponton...hahaha :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::lol:

chyba ze stali żeby go kotwiczka nie przebiła...[shadow=green][/shadow]

odpowiedż jet jedna ale koztuje 3000 zł - dmuchana kanadyjka górka PALAVA firmy GUMOTEX

Gość wobler129
Napisano

miron nie chodzi mi o kogutowy ponton, tylko o taki, z którego będzie komfortowo się łowiło kogutem :evil:

Gość wobler129
Napisano

A napisze ktoś o wojskowych Ruskich pontonach ? Ponoć nie do przebicia. Może powie mi ktoś gdzie będę mógł kupić taki ponton ?

Gość wobler129
Napisano

Ok ponton odpada. Mam okazje kupić łódkę za 200zł. Łódka nie jest spruchniała ani poobijana. Tylko muszę jej dno wylać smołą i ją pomalować. Powiecie mi jak się to robi ? Czy trzeba ją jeszcze lakierować jakimś lakierem bezbarwnym ??? Najpierw czyszczę powierznię łódki, potem parę warstw białego podkładu ( jaki ? byle jaki ? nie chodzi o firmę tylko rodzaj ) ), potem farbą ( jaką ? nie chodzi mi o firme tylko rodzaj ), potem lakier ( jaki ? zwykły bezbarwny lakier do łodzi? możecie polecić mi jakąś firmę ? ) ? Czy tak wygląda ?

Gość wobler129
Napisano
To radze najpierw ją wysuszyć i to tak przynajmniej z pół roku.

Tak wiem, łódka nie była w wodzie już przez 3 miesiące, a ja wezmę się za nią dopeiro na wiosne. Muszę teraz dowiedzieć się czegoś jak to zrobić itd. jakimi materiałami pozbieram przez zimę wszystko do kupy i się wezmę. Bo nie będę wszystkiego robił na ostatnią chwilę. maniek widzę, że wiesz coś na ten temat pomóż mi... odpowiedz na pytania i daj jakieś rady.

Napisano

miron, smoła przecierz wysycha. Smołą trzeba ją maznąć aby nie przeciekała. Jak łódka nie bęzie sucha to nawet jeśli smołą mazniesz bęzie przeciekać. No Maciek i jeszcze kwestia zarejestrowania łódki. Troche tej roboty jest, a i to niezłą sumke kosztuje.

Gość wobler129
Napisano

MagnuM wszystko co do kosztów wiem :wink: Myślę, że uzbieram pieniądze. A za rok może dwa kupie plastikową łódkę :wink:

Napisano

zapisz się do wodnej drużyny harcerskiej (o ile taka jest na twoim jeziorze ) i zarejestruj jedną łódkę i będziesz mógł łowić do woli

Gość wobler129
Napisano
zapisz się do wodnej drużyny harcerskiej (o ile taka jest na twoim jeziorze ) i zarejestruj jedną łódkę i będziesz mógł łowić do woli

Nie ma u mn ie takiego czegoś... a szkoda bo bym już dawno był zapisany :roll:

Napisano
maniek widzę, że wiesz coś na ten temat pomóż mi... odpowiedz na pytania i daj jakieś rady.
O drewnianych wiem co nieco ,pomagałem kolegom w remoncie takowych.
nigdy nie widziałem wysmołowanej łódki , ale myślę , że to musi syfiaście wyglądać , pachnieć i brudzić

Miron skoro nie widziałeś to nie pisz bzdur.Lodzie smołuje się na zewnątrz i nie masz styku ze smołą .

Maciku a możesz jakieś fotki zrobić tej łajbie ,i gdzie będziesz ją trzymał w sezonie.

Co do rejestracji to muszę się dowiedzieci bo przepisy się zmieniły i ponoć już nie trzeba rejestrować ,ale koniecznie to trzeba sprawdzić.

A nie lepszy byłby jednak ponton np.2-osob.

Gość wobler129
Napisano
A nie lepszy byłby jednak ponton np.2-osob.

Nie już postanowiłem - łódź :mrgreen:

A fotek nie wstawie bo łódź jest parę km. od mojego domu. W sezonie będzoie stała albo na brzegu albo na wodzie - właśnie gdzie trzymać ? A na koniec sezonu biorę ją do siedie :wink:

Napisano
ale pychówki w pismach nie są smołowane
Bo dziś nowe łodzie są tak wykonane ,że nie trzeba smołować ,łodzie smołowało się kiedyś bo nie było nic lepszego.
W sezonie będzoie stała albo na brzegu albo na wodzie - właśnie gdzie trzymać
Jak pierwszy raz zwodujesz na początku sezonu i łódka napije się wody to już musi stać w wodzie,ale generalnie to gdzie trzymać łajbe to problem ,nad jeziorem jak jest przystań to niestety kolego trzeba płacić ,ajak na dziko to zajumają [ukradną] więc radze dobrze kup sobie ponton i masz spokój.
Gość wobler129
Napisano

Nie raczej nie ukradną. Na moich jeziorkach nikt prawie nie łowi. Bo ponoć "wszystko wyłapane"... A jakoś ostatnio rozmawiałem z ze znajomym i sandacze łowi na świstery i inne gumioki. Łódki tam stoją ns jeziorze. Chyba z dwie. A jakby tak wbić kołek pare metrów od brzebu i na wodzie trzymać łódkę ??? W woderach bym do niej dochodzi. Może to by coś dało ? Albo... Będę skazany wykombinować przyczepkę :sad:

Napisano

Wobler nie wiem coś tak się upar na łódke ,ale pomyśl postawisz ją na jednym jeziorze i cały sezon tam będziesz uwiązany ,a mając ponton możesz obławiać te wody co chcesz.

A taki ponton dla ciebie wsam raz

eb941553ad052dd8m.jpg

Gość wobler129
Napisano

maniek a nie jest troszke za mały? Ponton ma być na przynajmniej 2 soby. I ile kosztuje takie cacko? Napisz mi na priva jak masz jakieś ciekawe pontony w ciekawej cenie :mrgreen: A chcę mioeć łódź gdyż jest bezpieczna. Nie chcę wylądować w wodzie i stracić cały sprzęt. :lol: