Łukasz789 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Mam pytanie bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Jak powinno się eksploatować akumulator żelowy.Chodzi mnie o taka sprawę bo słyszałem dwie opinie 1.Nie można doprowadzić ich do pełnego rozładowania skraca to ich żywotność. 2.Trzeba doprowadzać je do pełnego rozładowania , ponieważ ,,doładowywanie" skraca żywotność akumulatora. Mam mętlik już od tego w głowie a nie chce zajechać sobie jeszcze akumulatora. Jak na razie trzymałem się wersji pierwszej nie tyle z powodu przekonania co tego ,że popływałem a wiedziałem ,ze będę pływał np. następnego dnia dlatego ładowałem go. Kolejna sprawa czy doładowywanie ale niepełne akumulatora bardzo mu szkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Łukasz z tego co mi wiadomo to nie można doprowadzić do pełnego rozładowania bo to skraca żywotność aku . Mam aku żelowe 80tke już drugi sezon i trochę popływałem na nim , pływałem po Wiśle i to w dwóch na łodzi z tym że nie za długie odcinki 1,5 do 2uch km i to dzień po dniu ale aku było ładowane po wędkowaniu do pełna i jak na razie nie mam żadnych problemów z nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drawa Napisano 13 Września 2013 Share Napisano 13 Września 2013 Nie doprowadzisz aku do pełnego rozładowania , ponieważ nawet jak bedzie krecił to łodka nie będzie płynąć i to jest ten czas do ponownego ładowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_A_P_A Napisano 13 Września 2013 Share Napisano 13 Września 2013 jedyne czego nie wolno to doprowadzić do spadku napięcia poniżej 10,8 V to zniszczy aku .ładowanie zawsze i wszędzie jak masz taką możliwość -nawet jak jest rozładowany nieznacznie -tylko ładowarka inteligentna czyli sama wie kiedy skończyć i kiedy zacząć ładować na pewno impulsowo a będzie i będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 24 Września 2013 Autor Share Napisano 24 Września 2013 Tak właśnie postępuje doradzili mnie specjalną ładowarkę do akumulatorów żelowych podobno ładuje impulsowo jak naładuje to zmienia się kolor diody podobno też wtedy przestaje ładować .Jedyna rzecz która mnie wkurza to to ,że czas ładowania podobno jak jest mo0cno rozładowany to zajmuje to aż 48h ja najdłużej ładowałem 30h ale 14-18h standard to oznacza pływanie tylko w jednym dniu no chyba ,że kupie drugi akumulator..... Podobno są zdecydowanie szybsze ładowarki .Co an ten temat macie do powiedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_A_P_A Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 widocznie masz ładowarkę do aku motocyklowych posiadam 100 A Trojana ( zwykły kwasiak ) przeznaczony do zasilania silników, w trakcie urlopu pływam na nim przez ok 2 tyg doładowując jedynie z solarów zamontowanych na cepie i wystarcza . Dopłynięcie do łowiska ok 1 km powrót raz w tygodniu wypad do sklepu pontonem 4 km ,pełne ładowanie następuje dopiero po powrocie do domu silnik ma 50 LBS ponton 3,8 metra .optymalna ładowarka to 7-10 A automatyczna np .CTEK używam jej w warsztacie i wystarcza http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e86d019aea104dc4.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drawa Napisano 26 Września 2013 Share Napisano 26 Września 2013 R_A_P_A chętnie dowiem się coś więcej o panelach słonecznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_A_P_A Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 poza tym ze z nich korzystam nie za wiele wiem .Posiadam na cepie 300 W wystarcza do oświetlenia ,telewizji ,DVD ,ładowania kompa i jak napisałem aku do pontonu oczywiście nie wszystko na raz ,latem w słoneczne dni na brak prądu nie narzekam ( bywam tam gdzie go nie ma ) w cepie mam zamontowane 3 szt aku w tym jeden do pontonu po około 3 tyg wszystkie sa do ładowania z normalnej sieci ale wtedy już jest koniec urlopu i jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 11 Marca 2014 Autor Share Napisano 11 Marca 2014 widocznie masz ładowarkę do aku motocyklowych l Czy to jakoś negatywnie wpływa na akumulator? Pytam bo nie jestem pewny , ale może tka być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_A_P_A Napisano 11 Marca 2014 Share Napisano 11 Marca 2014 Ładowanie powinno być stosunkowo szybkie jeżeli mały aku ładujesz małą ładowarką naładujesz go przyzwoicie szybko ,ale ładowanie 40 h to lekka przesada zwłaszcza że był rozładowany bardzo mocno jak piszesz co wymaga szybkiego ładowania , ładowarka powinna dawać ok 7-10 A lub w szybkim tempie nawet 30 A . W tym wypadku ładowanie 30h jest szkodliwe dla akumulatora w pierwszej fazie ładowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi