naphozord Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Cześć , mam do was prośbę. Mianowicie mam zamiar zacząć wędkować i jestem już przekonany na 100 % że będzie to głównie spławik na żwirowni , stawach od czasu do czasu poszedł bym sobie na rzekę SAN. Tak czytałem i polecacie odległościówki , ale jestem totalnym amatorem więc nie wiem czy sobie z tym poradzę. Poczytałem też na temat feederów ale są delikatnie ciężkie. Polować mam zamiar na karasie , średnie karpiki i ogólnie na rybki do paru kg. Na sprzęt chcę wydać nie więcej niż 250 zł i myślę że coś znajdę w tej cenie , ale głównie chodzi mi o waszą radę, jaka metoda będzie najlepsza w owej sytuacji. Zależy Mi na tym żeby sprzęt nie był za ciężki i żebym się nie zraził na początku. Zapraszam do dyskusji i liczę na małe porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Odległosciówka w takiej sytuacji to nie jest najlepszy wybór, jak już to raczej float, w zimie ceny powinny trochę spaść i będzie można wyrwać jakiś przyzwoity patyk w przystępnej cenie. Osobiście celował bym np. w coś takiego Shimano Vengeance Float http://jezozwierz.abc24.pl/default.asp?kat=81044&pro=681158 , od ładnych kilku lat używam poprzednika Shimano Catana Float i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naphozord Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Cześć , dzięki za odp. Wędka fajna nie ciężka i składana. Niestety cena jest za duża. Ja bym chciał wędkę tak do 110 zł i 140 wydać na kołowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aregmax Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Poczytałem też na temat feederów ale są delikatnie ciężkie. Jak dobrze poszperasz to znajdziesz i nie za ciężkie czyli wędki z wagą <300 gr. Nie wydaje mi się że powinieneś odrzucać metodę z powodu wagi wędki. Raczej zastanów się trochę co ci bardziej się podoba na początek, spławik czy koszyk, i żebyś miał frajdę. Również możesz zerknąć jak łapią koledzy i co tam bardziej się sprawdza. Może pomoże w decyzji. Ja mam feederka z wagą 250gram i jest przyjemny i lekki. Nie wklejam ci bo jest droższy niż chcesz wydać ale poszperaj dobrze na sieci i coś znajdziesz. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naphozord Napisano 16 Października 2013 Autor Share Napisano 16 Października 2013 Jestem pewien że skupiam się na spławiku i to w 99 %. Koszyczki wolałbym próbować z biegiem czasu. Zawsze mi się podobał spławik robaczek na haczyku i czekanie na jeziorku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Poszukaj kij float w wersji tele. Dodatkowo jesli masz taki budżet kup kołowrotek do 100 a za reszte kij. Ja mam mikado tele float 2 lata temu dałem za niego 150 zł i w tym roku na zlocie młody adept wyciągał na niego karpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aregmax Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 W takim razie nie ma tematu z feederem. Ja na twoim miejscu odwróciłbym proporcje tzn wolałbym wydac 150/160 na wędkę i reszta kołowrotek. Takie są moje preferencje. Za 80/90 zł już kupisz coś w miarę z kołowrotków a bedziesz mial więcej uciechy z lepszej wędki. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek_P43 Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Faktycznie warto zastanowić się nad mikado tele float. Jeżeli masz mocno ograniczony budżet, może warto rozważyć łowienie w zimę? Znając polską pogodę sezon zimowy tuż, tuż. Takie zestawy są dość tanie o czym możesz przeczytać tutaj: http://fishexpert.pl/czytelnia/metody-polowu/wedkarstwo-podlodowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi