Igen Napisano 20 Listopada 2013 Napisano 20 Listopada 2013 Firma Mepps ma bardzo dobrą opinię wśród wędkarzy. Jej obrotówki znane i cenione są przez bardzo wielu spinningistów. Kiedyś naszedł mnie kaprys, by kupić i sprawdzić skuteczność tych wirówek. Idę więc do sklepu, wisi cała ściana blach: Konger, Jaxon, Robinson, DAM...Nie widzę Meppsów. Zapytałem się więc sprzedawczyni, czy są w sklepie obrotówki firmy Mepps. Ona wyjęła spod lady pudełko i stwierdziła dziwiąc się: "Ehh, tylko te Meppsy kupują, reszta wisi i tylko im naklejki odpadają". Kupiłem wtedy białą Aglię fluo 3. Nad wodą prezentowała się świetnie: równo pracuje, ciekawie wygląda, zaczyna pracować od razu, gdy wpadnie do wody. Brakowało tylko ryb na potwierdzenie jej doskonałości. Cóż, może wybrałem zły model? Następnie kupiłem Srebrną Aglię 4. Wygląda świetnie, pracuje jeszcze lepiej. Tylko czemu nic nie weźmie..? Pewnego wrześniowego ranka wybrałem się z dwoma kolegami na ryby. Łowiliśmy już ponad godzinę, u nikogo nic nie wzięło. Zmieniłem przynętę na srebrną Aglię. Kilka rzutów, ciągle nic. Nagle czuję opór! Zacinam! Jest! Tylko co to? Wcale nie walczy, prawie nie stawia oporu przy zwijaniu linki. Doholowuję zdobycz do brzegu i okazuje się, że złowiłem... gacie. Piękny, ociekający mułem okaz kąpielówek. No i jest problem, bo kotwica mocno trzyma się "okazu". Kolegów rozbawiła ta sytuacja: Próbuj jeszcze, może złowisz drugie- żartują. W końcu udało się wypiąć mój okaz. No, wracaj do wody i się rozmnażaj!- Stwierdziłem, wypuszczając zdobycz. Choć z tego tekstu mogłoby wynikać, że Meppsy nadają się tylko do łowienia elementów garderoby, to jednak nie są według mnie takie złe. Niestety nie udało mi się jeszcze szczęśliwie doholować na nie żadnej ryby, ale miałem na nie trochę brań. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi