felix Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Witam, Chciałbym wyruszyć na rybki na staw/wyrobisko. Pogoda sprzyja - łowisko w Wielkopolsce. Łowisko składa się z 3 stawów - wszystkie zarybione karpiem w ostatnim czasie, rybki jakie występują: karp, płoć, szczupak, okoń, !jaź !, lin, węgorz, podobno sum, sumiki karłowate (tylko na 1 z 3 stawów). Staw najgłębszy ma w niektórych miejscach po 20 m głębokości - tam chciałbym łowić. Pytanie: czy o tej porze warto w ogóle jechać na rybki, jeśli tak to na jakiej głębokości łowić - w tej głębi? czy rybka na taką głębokość schodzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 felix, Zawsze warto Weż pod uwagę pogodę. Jeśli będzie słoneczne to szukaj ryby na płytszej wodzie około 1,5-2,5 m,pewnie jeszcze będzie chciała zażyć promieni słonecznych a 2 kija na 5-6 m.Nęć małymi porcjami ale nie żałuj robactwa,pinki,białych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 felix, Zawsze warto Weż pod uwagę pogodę. Jeśli będzie słoneczne to szukaj ryby na płytszej wodzie około 1,5-2,5 m,pewnie jeszcze będzie chciała zażyć promieni słonecznych a 2 kija na 5-6 m.Nęć małymi porcjami ale nie żałuj robactwa,pinki,białych. Podpisuję się. Jedź, się nie zastanawiaj. Co do samej techniki, to samo co Miro1956. Nęć ubogo, używaj mięsa, odpuść roślinne przynęty raczej. Nastawiłbym się na płotkę, szczupaka (żywiec, trupek). Karp pewnie też jest osiągalny, ale tu już specem nie jestem więc nie pomogę. W weekend chyba właśnie jeszcze popróbuję pomęczyć płotki. Zanim pojedziesz, upewnij się, że masz odpowiedni ubiór i pełny termos (polecam rosół!! rewelacyjnie rozgrzewa). Nie żałuj kalesonów, polarów, grubych skarpet. Nie ma nic smutniejszego niż konieczność poddania się, bo zimno, a przy łowieniu stacjonarnym nawet względnie wysoka temperatura potrafi przegonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felix Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Ubranie oczywiście jest - bielizna termoaktywna na ostatnie urodzinki od żony No to postanowione - sobota, dużo białego robactwa, pinki (u mnie w mieście raczej nie dostane, bo już nie zamawiają , ale w okolicy na pewno znajdę). 1 wędka na spławiczek w poszukiwaniu płoci (swoją drogą, latem po 50 płoci potrafiłem tam połapać na jednej zasiadce), druga - grunt na karpika Sobota zapowiada się ładnie, więc chyba nie ma na co czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Rybki, a zwłaszcza w moim rejonie zaczęły brać i to ładne płocie takie po około 30-35 cm Połamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Karpia bym odpuścił, a drugą wędke postawił na drapieżnika niedaleko miejsca połowu białej ryby. O tej porze najłatwiej o grubego szczupłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felix Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2013 Te płotki lepiej łowić na płytszej wodzie (ok 1-1,5m) tak jak latem, czy przejść na głębszą wodę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 felix, na głębszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Te płotki lepiej łowić na płytszej wodzie (ok 1-1,5m) tak jak latem, czy przejść na głębszą wodę?? Poszukać również dobrze proponuję na płytszej wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Skoro są odmienne zdania to próbuj i na płytkiej i na głębszej.Wnioski sam wyciągniesz,no chyba że w ogóle nie będzie brała czego Ci nie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felix Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2013 Relacja - Sobota od 8:00 do 12:00. Mina napotkanych wędkarzy, którym mówiłem, że będę próbował płotki łowić i być może inne ryby - bezcenne Wynik - niestety zero. Na ten rok to już raczej koniec - wędki poczyścić, nasmarować kołowrotki i do szafy Będziemy czekać na wiosnę, a może w międzyczasie spróbuję łowić podlodowo - kolega namawia, sprzęt ma, więc spróbuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 felix, Czasami wędkarz musi znieść porażki w pokorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu wedkarz Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Witam, felix Gratulację wytrwałości , że pomimo późnej pory miałeś ochotę wyjechać na rybki. Ja również postanowiłem wybrać się jeszcze w tym roku raz na rybki , aby zakończyć sezon feederowy . Do wyboru mam dwa łowiska , jednym jest Rzeka Bug , drugim mniejsza rzeczka , wpadająca do Buga o znacznie wolniejszym nurcie . Chce łowić feederem z koszyczkiem zanętowym , chciałbym spróbować złowić jakiegoś leszcza bądź płoć . Moim zdaniem lepszym wyborem była by ta mniejsza rzeczka , bo na Bugu chyba było by ciężej zwabić ryby . Zamierzam łowić na robactwo i zanęcać małą ilością , dobrej jakości zanętą . Macie może jakieś podpowiedzi co do technik połowu , przynęt itd , nie liczę na jakieś tam oszałamiające efekty , chce po prostu ostatni raz w tym roku wybrać się na rybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felix Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 Jeśli chodzi o zanętę: w tym roku za sprawą kolegi przekonałem się do sita do zanęty. W tym okresie mieszam zanętę z ziemią rozpraszającą - to na jezioro, lub glinę wiążącą (to na rzekę) do tego paczka - może 2 pinki, a łowić na robaczka białego - ew. kilka pinek. Na początek przez sito przesiewam zmoczoną ziemię - glinę (opcjonalnie może być ziemia z kretowiska) później przez sito idzie zanęta, mieszamy, dodajemy robaczki, robimy kule i do wody Pięknie pracuje zanęta, jednego razu w miejscu nęcenia, widać było jakby pęcherzyki powietrza przy powierzchni wody. Piękny widok dla nas a dla ryb słup zanęty, w którą chętnie wpływają. Mniejsze rzeka - dobry pomysł, ale gdybyś na tej większej znalazł dobrą główkę - też warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu wedkarz Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 No niestety na Bugu główek nie doświadczę i raczej zdecyduję się na połów na mniejszej rzece , o ile nie będzie na niej lodu Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 krzysiu wedkarz, Szukaj rybek w zakolach i przeszkodach wodnych oraz w pobliżu powalonych drzew/gałęzi. Ja ostatnio połowiłem ładnie płoci na płytszej wodzie w pobliżu powalonych konarów. Moim zdaniem teraz trzeba szukać rybek w miejscach gdzie mają swoje zimowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejstar Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 opisz jak sie łowy udały?pogoda teraz taka sama jak w grudniu, wiec moze i ja sie wybiore na stawik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felix Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 Na rybach byłem w sobotę, wyprawa udana. Rzeka prosna, troszkę zanęciłem zanętą rzeczną plus białe robaczki. Początkowo brały płotki, później widać było uciekającą drobnicą i zaczęły brać okonie. Okonie początkowo małe brały na czerwonego, z czasem brały większe - 21, 24, 26 cm. Pogoda ładna - naprawdę miło się łowiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi