swi_r Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Witam, chociaż wędkuję od kilku dobrych lat, to nigdy nie wędkowałem zimą (oprócz wypraw z ojcem, kiedy miałem parę lat). O wędkarstwie podlodowym można znaleźć dużo informacji. Jednak o wędkowaniu zimą bez lodu jest już dużo gorzej. Chciałbym się wybrać w Święto Trzech Króli na rybki, ale nie wiem jak się przygotować. Chodzi o ryby spokojnego żeru. Czy mógłby ktoś doradzić, czy jest szansa na jakiś połów? Jak w takim czasie się wędkuję? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, Pozdrawiam, swi_r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 swi_r, nie obiecuję, ale może wkrótce nakręcę jakiś materiał filmowy na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Świ_r , teraz to już świrujesz , twoja ulubiona metoda połowu to spławik i grunt , w czym masz problem , weż sobie gruntóweczki z koszyczkami zanętowymi , dobrą zanętę , kompościaki i białe , no i cheja nad wodę . Jesteś z Rypina i do Czarownicy lub na Kiełpiny masz kawałeczek drogi , to są dwa jeziora na których możesz sobie połowic o tej porze roku . Polecałbym Ci bardziej na Kiełpiny , tam jest ładniejszy leszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 swi_r, nie obiecuję, ale może wkrótce nakręcę jakiś materiał filmowy na ten temat. A może tak na szybko jakieś wskazówki? Zając, może i świruję, ale wolę się doradzić bardziej doświadczonych kolegów Niestety nie wędkuję na jeziorach PZW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 A może tak na szybko jakieś wskazówki? Wskazówka numer jeden i najważniejsza- namierzyć miejsca gromadzenia się ryb na zimę. Najlepsza zanęta i największa cierpliwość nie pomoże, jak nie będziesz łowił w miejscu gdzie są ryby o tej porze. W przypadku jezior- często ryby wchodzą w rzeczki wpadające do jeziora, kanały, boczne zatoki itp. W rzekach najgłębsze miejsca z wolnym prądem np. ujście rzeki mniejszej do większej, stawy- najgłębsze miejsca. Jak ich szukać? Jak znasz wodę to nie masz problemu. Jak nie znasz- jedziesz w pogodny sobotni dzień nad wodę zaglądasz w różne miejsca i szukasz gdzie jest dużo wędkarzy, dodatkowo warto pogadać z łowiącymi (najlepiej nie mając wędek przy sobie). Ryby których możesz się spodziewać- przede wszystkim płoć, to podstawowa zimowa ryba, do tego krąp, leszcz, kleń i karp w wodach regularnie zarybianych tą rybą. Przynęty- pinka, białe czerwony robak, zanęta płociowa (polecam Bruda) z dodatkiem pinki. Obowiązują delikatne zestawy! Wczesnowiosenne karpie łowię na DS nawet z 0,12 na przyponie. To tak pokrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 A co powiesz na temat rzeki Drwęcy, o tej porze można połowić fajne jazie , klenie , leszcz , jelec , płoć , najlepiej posiedzieć teraz na DS , tylko z tym że z Rypina nad Drwęce masz kawałek drogi , coś mi świta że przy samym Rypinie to nie masz żadnej rzeki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michas100 Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Drwęca to troć szykuj karlinkę i nad wodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Na odcinku górskim Drwecy z moich wiadomości wiem że padło kilka troci ale szału niebyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 swi_r, nie obiecuję, ale może wkrótce nakręcę jakiś materiał filmowy na ten temat. Żadne cudo, ale w długi wieczór można rzucić okiem na moje ględzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi