Huber321 Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Witam wszystkich . Posiadam jedną wędkę spinningową ponieważ dopiero zaczynam tą metodą także na tą samą wędkę próbuje łowic szczupaki , okonie , sandacze itd. I tutaj pojawia się mpje pytanie do bardziej doświadczonych łowców : lepiej kupic żyłkę czy plecionkę ? Wczesniej mialem żyłkę lecz praktycznie na kazdym zaczepie tracilem przynętę dlatego myślę o plecionce która jest bardziej wytrzymala lecz boje się ze przy lowieniu okoni plecionka bedzie je odstraszac . Proszę o rady . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharkoo Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Wydaje mi się że w tej akurat kwestii nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi gdyż zapewne tyle jest na ten temat teorii co samych wędkarzy. Mówisz o łowieniu sandaczy, w tym przypadku zdecydowanie plecionka gdyż na żyłce 3/4 brań sandacza po prostu nie zauważysz. okoń- to już w zależności od metody łowiska itp. w jednym przypadku bardziej się sprawdzi plecionka w innym cienka żyłka.Takie jest moje zdanie ale dajmy się też wypowiedzieć innym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huber321 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 Ja właśnie jestem bardziej przekonany do zakupu plecionki , lecz slyszalem ze lowiąc okonie na boczny trok z malą przynetą plecionka bedzie odstraszac , a lubię łowić tą metodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharkoo Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 przy bocznym troku robisz przypon z żyłki i problem jest rozwiązany;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Rzadko łowie na troka kiedyś używałem żyłki w tym sezonie plecionki i jakoś nie odczułem różnicy w ilości brań. Choć okonie lepiej mi się łowi na żyłce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huber321 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 Czyli kupno plecionki będzię dobrym rozwiązaniem ? :0 to jest jeszcze jedna sprawa . jaką grubość plecionki wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Na temat plecionek jest cały dział poczytaj bo zakup taniej i złej plecionki szybko się mści Droga niekoniecznie musi być dobra. Zła plecionka przy spiningu to przekleństwo począwszy od nasiąkania poprzez rwanie i robienie się motylków po brak celności rzutów i zasięgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharkoo Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Czyli kupno plecionki będzię dobrym rozwiązaniem ? :0 to jest jeszcze jedna sprawa . jaką grubość plecionki wybrać ? wszystko zależy jaką metodą chcesz łowic. do łowienia sandaczy z opadu myślę że 0,13-15 to max. Do troka jak dasz 0,08-10 nie popełnisz błędu. Wszystko w zależności co chcesz łowić i jakie przynęty do tego używać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huber321 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Plecionka Sportfish Powerfish 150m 0.14 będzie w porządku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharkoo Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Ja osobiście nie miałem styczności z tym sznureczkiem wiec nie wypowiem się. Wszystko jest zależne od zasobności portfela. jak ktoś co tydzień wymienia plecionkę za 150zł/100m to będzie zachwalał tą górną półkę, jeżeli ktoś ma mniejszy zasób kasy i nie może sobie pozwolić na górną półkę i kupuje niższą i też jest zadowolony. Takie jest moje osobiste zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huber321 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 No ja jestem W technikum więc ten pierwszy przykład nie o mnie wypróbuję tą plecionkę i zobaczymy ale dzięki za pomoc ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharkoo Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 więc wiadomo, że z kasą trzeba sie liczyć. Ja nie jestem wyznawca teorii ze droższe to lepsze. daj znać jak Ci sie ta plecionka sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjpol Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 .... łowiłem okonie na żyłkę (0,16), sezon temu "dla sprawdzenia" założyłem cieniutką plecionkę (Fireline 4 lb) .... i ilość brań spadła w sposób więcej niż zauważalny .... szybko wroćiłem do żyłki, a brania do "normy" .... .... ale to może zależy od łowiska, ja testowałem w Bystrzycy, ślęzie i Odreze oraz na czystych gliniankach ... i tam różnica była największa. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 to zależy też od sprzętu, niektóre kije i kołowrotki nie nadają się pod plecionkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi