krisis Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Witam, przed sezonem myślę o wymianie wszystkich żyłek, ale czym więcej przeglądam oferty a jest ich setki na allegro tym więcej mam wątpliwości co kupić. Kupuję żyłkę do połowów gruntowych i najbardziej zaciekawiła mnie: PROLOGIC XLNT CAMO 0,30 wytrzymałość 6,6 kg nad drugą którą się zastanawiam to : DRAGON MEGA BAITS CARP MONO 0,30 wytrzymałość 9,5 kg i tak przeglądając inne oferty zajrzałem do specyfikacji Jaxona Crocodile i z oniemiałem ; JAXON CROCODILE CARP 0,30 wytrzymałość 16 kg Powiedzcie mi o co tu chodzi bo zgłupiałem, czym droższa żyłka tym mniej wytrzymała ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Doczytaj dokładnie o jaką wytrzymałość chodzi. Żyłka jaxona to chłam, a podana wytrzymałość dotyczy masy ryby, którą powinieneś móc na nią wyciągnąć (nie spotkałem u innego producenta takiego czegoś). Nijak ma się to do wytrzymałości liniowej, czy na węźle, które opisują inne żyłki. Strzelam w ciemno, że najwytrzymalsza i o najlepszych parametrach będzie sztuka Prologica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiux Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Idę o zakład że i tak najlepszy będzie pierwszy typ (i ostatni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek z Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 krisis bracie ja przez dwa sezony używałem dragona właśnie carp mono 0,30 i się sprawdzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 przez dwa sezony używałem dragona właśnie carp mono 0,30 i się sprawdzała niestety, ale ta żyłka ma tendencje do skręcania, natomiast prologic według użytkowników jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Powiedzcie mi o co tu chodzi bo zgłupiałem, czym droższa żyłka tym mniej wytrzymała ?? zależność jest taka, im droższa żyłka tym większe prawdopodobieństwo, że to co na etykiecie to i warunkach polowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 nie żebym się czepiał - ale której nie kupisz to żadna nie wytrzyma realnej masy 6kg na węźle chyba że będzie mocno przegrubiona oczywiście to nie znaczy, że nie da się wyholowac karpi 15+ na którąś z nich z żyłkami tak już jest i będzie nadal, to woda na młyn marketingowców , jesteśmy w europie - (nie Japonii czy w Usa) tu nikt nikogo nie będzie rozliczał z prawdziwości deklarowanych średnic czy wytrzymałości - niestety a my wedkarze lubimy się łudzić, lubimy jak nas mamią, jak nas kiwają i rżną na kasę wyciagniętą z naszych portfeli na tani bajer... niestety jedyna możliwość weryfikacji tych bzdur to mikrometr noniuszowy i waga elektroniczna i nagle okazuje się np, że nie ma żyłki o realnej średnicy 0.20 która wytrzyma na węźle więcej niz 2.5kg albo 0.30 z 6kg wytrzymałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisis Napisano 17 Lutego 2014 Autor Share Napisano 17 Lutego 2014 witam Cię Miras i pozdrawiam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiux Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Można wiedzieć pod jaką rybę szukasz tą żyłkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisis Napisano 17 Lutego 2014 Autor Share Napisano 17 Lutego 2014 łowię różne ryby...nie nastawiam się tylko na karpie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiux Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Przed zakupem żyłki na nowy sezon dość głęboko drążyłem temat. PB Product Control Korda Adrena-Line Shimano Technium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek z Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 no cze krisis powoli zaczynam się szykować do sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisis Napisano 18 Lutego 2014 Autor Share Napisano 18 Lutego 2014 ja też Miras zrobiłem przegląd i doszedłem do wniosku że trzeba by było wymienić żyłki, ale czym więcej szukam i czytam tym jestem głupszy a z ostatnich jestem nie zadowolony, chyba kupię PROLOGIC XLNT CAMO ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 , jesteśmy w europie - (nie Japonii czy w Usa) tu nikt nikogo nie będzie rozliczał z prawdziwości deklarowanych średnic czy wytrzymałości - niestety Dobrze i tanio pod karpia to np. Daiwa infinity Duo zaklasyfikowana przez I.G.F.A. Używałem 3 sezony.Krótko miałem Star Baits milspec, nie przypadła mi do gustu, dla mnie zbyt twarda. Ubiegły sezon łowiłem na jet fish senzor line, i dobrze było, wiem, są i tacy dla których czerwony kolor jest mentalnie nie do przejścia "bo ryba widzi i się płoszy" A jaxon i ich parametr "fish up to" poza robieniem niedzielnym wędkarzom wody z mózgu i nakręcaniem sprzedaży, ma się nijak do rzeczywistości, a najlepszy jest motyw jak młody musi kawałek przyponu dobrać i przywiązać z żyłki normalnie opisanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 A jaxon i ich parametr "fish up to" poza robieniem niedzielnym wędkarzom wody z mózgu i nakręcaniem sprzedaży, ma się nijak do rzeczywistości, a najlepszy jest motyw jak młody musi kawałek przyponu dobrać i przywiązać z żyłki normalnie opisanej. Chyba że wypełni magazynek samymi jaxonami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Z czystym sumieniem mogę polecić. Gardner SURE CAST Cały zeszło roczny sezon łowiłem na tą żyłkę.Zalety to miękka,mocna na węzłach i dobrze widoczna w nocy zwłaszcza czerwona. Ma małą średnice jak na 0,35 którą używam do karpiowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisis Napisano 20 Lutego 2014 Autor Share Napisano 20 Lutego 2014 zamówiłem PROLOGIC XLNT CAMO, po jakimś czasie użytkowania napiszę rzetelną opinię .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi