jarzyna Napisano 29 Października 2006 Napisano 29 Października 2006 Witam wszystkich. Ma pare pytań dotyczących bata. - jaka żyłka na bata do połowów średnich rybek (do 0,5 kg)? - cy batem wyciągne małego karpia? - bat nadaje sie na rzeke o wolnym nurcie? - jakich spławików mam używać w bacie stałych czy przelotowych? - jak skutecznie zacinać brani batem 6m?
Gość wobler129 Napisano 29 Października 2006 Napisano 29 Października 2006 jaka żyłka na bata do połowów średnich rybek (do 0,5 kg)? Na początek proponuję główną żylkę 0,18, a przypon 0,12. Jak bat ma 6m. to Żyłka z przyponem powinna być 30cm. większa od długości bata - czyli około 630cm. Dla mnie im żyłka bardziej cieńka tym lepiej, lecz nie można przesadzać. cy batem wyciągne małego karpia? Oczywiście, że tak. bat nadaje sie na rzeke o wolnym nurcie? Nadaje się. jakich spławików mam używać w bacie stałych czy przelotowych? Oczywiście stłych. Na początek najlepiej tzw. "bombki" około 2g. z cienkimi i jasnymi - widocznymi - antenkami. Wyważaj spławiki najlepiej z pomocą "oliwek" - poszukaj na forum - jest o tym dużo. jak skutecznie zacinać brani batem 6m? To musisz sam wyczuć. Zależy to np. od tego na jaki spławik łowisz.
tomek1 Napisano 29 Października 2006 Napisano 29 Października 2006 Ja używam głównie bacika (4 m) do pozyskania żywca i czasem dłuższego na jakichś zawodach, ale może coś ci pomogę. jaka żyłka na bata do połowów średnich rybek (do 0,5 kg)? Ja zakładam na główną 0,18/0,20 (za chwilę ktoś powie po co taka gruba, ale mi ona nie przeszkadza) i na przypon 0,08-0,12. - cy batem wyciągne małego karpia? Powinno się udać szczególnie jak masz gumę.- bat nadaje sie na rzeke o wolnym nurcie? Pewnie- jakich spławików mam używać w bacie stałych czy przelotowych? Z zasady bat ma zapewnić doskonale czułą łączność z rybą a to zapewnia spławik na stałe.- jak skutecznie zacinać brani batem 6m? Łatwiej niż krótszą wędką bo jest lepszy kontakt z zestawem. Trzeba tylko pilnować żeby nie powstał luz na żyłce.
keri Napisano 29 Października 2006 Napisano 29 Października 2006 Jak bat ma 6m. to Żyłka z przyponem powinna być 30cm. większa od długości bata - czyli około 630cm. A mnie się wydaje że żyłka ma być krótsza od wędziska. Jak wyciągasz rybę na zestawie dłuższym od wędziska to będzie lądował ci w stopach, wędzisko zawsze się ugnie przez co skraca swoją długość.
Mirosław Napisano 30 Października 2006 Napisano 30 Października 2006 Tomek1. Ciekawe, co piszesz, ponieważ ja też tak robię. Żyłka główna gruba, przypon dostosowany do okoliczności. Taki zestaw, o którym piszesz ma dwie zalety: nie plącze się (szczególnie polecam go dzieciom, które niewprawnie zacinają), oraz szybko można przestawić się na większą rybę, jeśli wejdą w łowisko. Natomiast co do długości zestawu ( o którym pisze Wobler129), to – moim zdaniem – powinien mieć taką długość, by trzymając wędzisko, jedną ręką, trzymać również haczyk co powoduje wpadanie ryby w rękę i łatwe odhaczanie (tak jak pisze Keri).
dawid520 Napisano 30 Października 2006 Napisano 30 Października 2006 Witam Jarzyna , zajrzyj sobie do tematu "Jak łowić batem" tam też jest wszysto dobrze opisane
Gość wobler129 Napisano 30 Października 2006 Napisano 30 Października 2006 A mnie się wydaje że żyłka ma być krótsza od wędziska. Jak wyciągasz rybę na zestawie dłuższym od wędziska to będzie lądował ci w stopach, wędzisko zawsze się ugnie przez co skraca swoją długość. A co zrobisz, gdy zatniesz 1kg. leszcza???
tomek1 Napisano 30 Października 2006 Napisano 30 Października 2006 A co zrobisz, gdy zatniesz 1kg. leszcza??? To go bierzesz do podbieraka, ew chwytając bat troszkę wyżej
Gość wobler129 Napisano 30 Października 2006 Napisano 30 Października 2006 To go bierzesz do podbieraka, ew chwytając bat troszkę wyżej No też prawda. Ale mi wygodniej się łowi, gdy żyłka jest dłużsZA OD BATA. Nieraz łowi się na skarpie i wtedy jak ma się krótszy zestaw to nie podniesiemy 1kg. lesia do góry, bo nam się zerwie.
Mirosław Napisano 30 Października 2006 Napisano 30 Października 2006 Wobler129 Wówczas stosujesz odległościówkę. Bat (no może sporadycznie i z gumą) nie jest do łowienia kilogramowych leszczy (owszem, z podbierakiem). Czytaj wogóle teksty ze zrozumieniem. A wogóle, po co sobie robić problemy, gdy ich nie ma?
Mirosław Napisano 30 Października 2006 Napisano 30 Października 2006 Dawid520 Nie czytałem, ale wejdę. Nie miej, musisz dostosować sprzęt do aktualnie panujących warunków, poławianych rym i wody ( to niektóre tylko warunki).
Gość wobler129 Napisano 30 Października 2006 Napisano 30 Października 2006 A wogóle, po co sobie robić problemy, gdy ich nie ma? ok
keri Napisano 30 Października 2006 Napisano 30 Października 2006 A co zrobisz, gdy zatniesz 1kg. leszcza??? To go bierzesz do podbieraka, ew chwytając bat troszkę wyżej Wobler129 tomek1 ci to dokładnie wyjaśnił. Można jeszcze jeden z elementów bata złożyć masz wtedy zestaw dłuższy od wędziska.
jarzyna Napisano 1 Listopada 2006 Autor Napisano 1 Listopada 2006 Dzięki wszystkim za ospowiedzi. jest jeszcze jeden problem jak najlepiej zawiązać żyłke do szczytówki w bacie?
respect04 Napisano 1 Listopada 2006 Napisano 1 Listopada 2006 Witaj. Najlepiej nie wiązać tylko kupić złączke stonfo(kosztuje jakieś 3zł) i przykleić na stałe do szczytówki. Przy zestawie wiążesz pętelkę i poprostu zapinasz w złączke. dzięki temu możesz przygotować sobie kilka zestawów i nad wodą wybrać odpowiedni, w przypadku zerwania zestawu skraca to też czas przygotowania nowego.
Gość wobler129 Napisano 1 Listopada 2006 Napisano 1 Listopada 2006 respect04 tak to chyba najlepsze rozwiazanie. Sam tak robie
Gość wobler129 Napisano 1 Listopada 2006 Napisano 1 Listopada 2006 Tak to wygląda Mam takie samo w swoim bacie
kasa Napisano 3 Stycznia 2007 Napisano 3 Stycznia 2007 Na bacika 6 m bo taki mam używam żyłki 0,18 a przypon najczęsciej 0,12 czasem grubszy a jeśli chodzi o spławik to na bata nadaje się tylko spławik stały ------:D:D:D żyłka z przyponem powinna być dłuższa o bacika nawet o 0,5 metra :::::::::::::::::
Łukasz Napisano 3 Stycznia 2007 Napisano 3 Stycznia 2007 0,18 do bata to jak dla mnie trochę za grubo, chyba że łapiesz nieduże karpie albo duże leszcze.Srednica żyłki głównej nie powinna różnić się od przyponu o więcej niż 0,05 mm. Zestaw nie powinien być dłuższy od wędziska, spróbuj połapać zestawem sporo dłuższym od wędziska, a sam się przekonasz jakie to niewygodne rozwiązanie.
Papinos Napisano 4 Stycznia 2007 Napisano 4 Stycznia 2007 w pełni zgadzam sie z Łukaszem zestaw powinien być krótszy od bata o jakieś 30 cm żeby brać ryby na klate a nie haczyć nimi przy wyciąganiu o brzeg i trzymac kij jedną ręką na samym końcu ,a pozatym zażucanie chyba że z łodzi
210artur Napisano 7 Lutego 2007 Napisano 7 Lutego 2007 Ale kiedyś nie było złączek, a mimo wszystko jakoś mocowano żyłkę do wedziska Może ktoś pamięta jakiś sposób Właśnie kuiłem sobie bata, pierwszy raz w życiu i ktoś mnie pocieszył, że takie wędki są bardzo łamliwe. Może ktoś podpowie mi, jak obchodzić się z taką wędką aby się nią trochę nacieszć - zanim ją złamię
jeux Napisano 8 Lutego 2007 Napisano 8 Lutego 2007 Proste na końcu bata bylo kółeczko zamontowane i zakładało się żyłke na przeplotke jak przypon , co do żyłki głównej to taki uniwersalny rozmiar to 0,14 przypon 0,12 to już dość spore leszcze , płoć swobodnie 0,10 pamiętaj po zacięciu chwila dla ryby na uspokojenie i później spokojny hol (bat to tylko z nazwy nie machamy nim jak prawdziwym batem od konia przy holowaniu rybki) Co do złoncza jednak też polecam to co moji przedmówcy
210artur Napisano 8 Lutego 2007 Napisano 8 Lutego 2007 Może na początek dla treningu kupić sobie bacik - powiedzmy 3-4 metry - a dopiero później wziąć do ręki 7-kę Jeśli chodzi o złączki, to skoro tak wiele osób ich używa i jest ok to nie pozostaje mi nic innego jak kupić sobie też takie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.