luzak11 Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Witam kolegów Mam pytanie Wybieram się w połowie kwietnia pomoczyć kija na starorzecze. jaka najlepiej przygotować na ten okres zanętę ? Z góry dziękuje za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertoo Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Drogi Kolego Moim skromnym i jednocześnie niezbyt doświadczonym zdaniem, powinieneś użyć jak najmniej zanęty bo duża ilość może się skwasić w wodzie...poza tym w okresie wiosennym powinno się raczej "wjeżdżać" w robactwo tzn.białe, pinka, ochotka, czerwony robal pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luzak11 Napisano 26 Marca 2014 Autor Share Napisano 26 Marca 2014 Tez tak myślę drogi kolego po kiju Robaczki to podstawa no i oczywiście dobra procentowa zanęta dla wędkarza ( zbożowa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luzak11 Napisano 26 Marca 2014 Autor Share Napisano 26 Marca 2014 Tez tak myślę drogi kolego po kiju Robaczki to podstawa no i oczywiście dobra procentowa zanęta dla wędkarza ( zbożowa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertoo Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Ryby nie Gołota, nie uciekną ..a człowiek nie wielbłąd pić musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Ryby nie Gołota, nie uciekną ..a człowiek nie wielbłąd pić musi To pomogłeś tą wypowiedzią koledze najlepiej przygotować na ten okres zanętę ? Zanętę najlepiej wymieszać w tym okresie z gliną (ok 50%), wiążącą bądź rozpraszającą lub mix glin (jeśli nie ma uciągu to sama rozpraszająca) żeby rybki nie nasyciły się za szybko. Oczywiście istotne jest również na jaką rybkę się nastawiasz. Zaczynamy delikatnie i w miarę efektów można nieco "pogrubić" zanętę żeby przyciągnąć konkretniejsze sztuki (wszystko zależy od tego co będzie się działo w wodzie ). Jeśli przekarmimy na początek to już z wody tego nie wyciągniemy . Oczywiście robactwo mile widziane Fajnym sposobem utrzymania rybki jest nęcenie kulami ziemi z jokersem (ochotką zanętową). Pyszności schowane w ziemi, ryby się tym zajmą a nie nasycą za szybko - taki torcik z wisienką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luzak11 Napisano 27 Marca 2014 Autor Share Napisano 27 Marca 2014 Nastawiam się głównie na karasia chociaż są tez tam leszcze, plocie, jazie a nawet karpik. Myślałem o zanęcie uniwersalnej Trapera wzmocnioną o konopie, anyż, kuku z puszki, płatki owsiane lub pszeniczne no i oczywiście pinka, biały robaczek może troszkę czerwonego. Zastanawiam się tez nad aromatem waniliowym czy nie będzie za wczesna pora roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWIDDD Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Myślę że zdecydowanie za wcześniej . Ja teraz bede jechac to przemiele troche pelletu halibuta + pęczak + owsianka i tyle . 50-50 z ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lepki Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Chciałbym sie zapytać jaką polecacie zanętę na leszcza. Jest to zbiornik stojący zalew Zemborzycki. Występuje tam dużo małego leszcza. Czasami sie płoc zdarzy. Jest to dno muliste. Głębokość od brzegu na 10 m to 1m wody. Spuścili teraz wodę bo coś robią i jest taki mały stan wody. Normalnie by było ze 2 m. Jaką zanętę tam polecacie, łowie spławikiem teleskopówka i na bata! I jakich atraktorów dodawać ! Podajcie jakieś zanęty co dadać do tych zanęt czy glinę stosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1221 Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Polecam Ci tematy o Zalewie. U mnie sprawdzał się traper fedder(zwykły, nie specjal). Mimo wszystko najlepsze wyniki na feedera miałem na zanęcie zawodniczej z allegro. Do tego pinka i białe. Atraktorów nie dodaję, ale wszyscy gadają o pierniku, pewnie coś w tym jest. Leszcz teraz może słabiej brać bo zaczął się wycierać na zbiorniku. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merkusz Napisano 25 Maja 2014 Share Napisano 25 Maja 2014 Sie ma , polecam zanęty Nysztala - ciemny leszcz. Wczoraj łowiliśmy i było naprawdę super. Kolega miał zanete Stil obok i kicha totalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arrow Napisano 17 Czerwca 2014 Share Napisano 17 Czerwca 2014 Lepki, moja sprawdzona zanęta na leszcze to MVDE Breames classic plus atraktor MVDE Caramel. Ma to tak słodki aromat, że sam byś to chciał zjeść. Dodaj do tego jeszcze sporo robactwa i wszystkie leszcze w jeziorze są Twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Lepki, moja sprawdzona zanęta na leszcze to MVDE Breames classic plus atraktor MVDE Caramel. Ma to tak słodki aromat, że sam byś to chciał zjeść. Dodaj do tego jeszcze sporo robactwa i wszystkie leszcze w jeziorze są Twoje. Jeśli chodzi o zwabienie leszcza, to proponuję zanęty trapera specjal, bruda zawodnicze lub milewskiego. Trzeba pamiętać, żeby dawać jak najmniej spożywki, a więcej gliny i robactwa, a uzupełnieniem zanęty może być melasa naturalna oraz ostatnio super sprawdzająca się dla mnie zblendowana kukurydza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi