ememiks Napisano 12 Kwietnia 2014 Napisano 12 Kwietnia 2014 Witam Czy w naszym pięknym kraju takie cudo zdało by się? http://www.feelfreekayaks.com.au/kayaks-products/fishing-kayaks/moken-12-5 Ma to swoje zalety i wady ale ...... Czy u nas ktoś wędkuje z takiego kajaka? Czy jeszcze ten trend w naszym kraju się nie zakorzenił? Ludzie łowią z tego na morzu, oceanie łowiąc rekiny itp. Więc na naszych wodach jedynym zagrożeniem może być sterta śmieci płynąca w naszym kierunku. Zapoznałem się z tematem i widać że naprawdę są to kajaki dobrze przemyślane a przede wszystkim bezpieczne. Wiem że wygląda to śmiesznie ale.. masa ludzi łowi na różnych akwenach to dlaczego by nie spróbować w naszym kraju? Czekam na wasze opinię Cytuj
ememiks Napisano 13 Kwietnia 2014 Autor Napisano 13 Kwietnia 2014 Ceny zaczynają się od 3 tyś jakby nie patrzał no to mamy jakąś tam łódkę. Fajna sprawa gdyż można na dach auta i zwodować się dowolnym miejscu nie potrzebujemy miejscówki gdzie możemy zwodować łódkę. Mało tego kajaki feelfree posiadają koło wmontowane na tyle do przewozu kajaka. Może za kilka lat i u nas zacznie być coraz więcej wędkarzy na kajakach. Cytuj
DAWIDDD Napisano 13 Kwietnia 2014 Napisano 13 Kwietnia 2014 kurde sprawdziłbym takie coś )) ale mam fajna łódkę z przyczepka Cytuj
buszmen Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 Czy u nas ktoś wędkuje z takiego kajaka Sam się zastanawiam nad Moken 10 Cytuj
Banita Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 Oczywiście, że można, sam łowiłem kiedyś ze zwykłego turystycznego kajaka, są też specjalne deski SUP dla wędkarzy, niestety ceny tego sprzętu są za ie. Iście drogie. No i oczywiście tak jak wszystko ma swoje wady i zalety, a do wożenia na bagażniku proponuję świetną łódkę Armada 250. Cytuj
bobiniarz Napisano 4 Listopada 2014 Napisano 4 Listopada 2014 Ostatnio, wodując ponton, nad jeziorko przyszedł facet, z kajakiem na dwókółce (ręczny wózeczek) - widać ma niedaleko. Ja miałem już ponton na wodzie i ładowałem graty z bagarznika samochodu. Typ zwodował załadowany sprzętem kajak, dwókółkę przywiązał na dziobie, zamienił kilka zwyczajowych zdań ze mną i już odpływał. Trwało to ze 2 kursy od bagarznika do pontonu i z powrotem (ok 3 m w jedną stronę). Pytacie, kajak? TRZY RAZY TAK! Cytuj
R_A_P_A Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 ciekawe czy trwało by to tak krótko gdyby przyjechał samochodem , po co targasz tyle maneli wiosła i zaneta wystarczy pięć minut i po robocie .tylko ponton ! Cytuj
Banita Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 Piszesz ponton i 5 minut i gotowe, chyba żartujesz, a napompować itd. to, co najmniej pół godziny, no i następne pół na złożenie itp. Cytuj
buszmen Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 gdyby przyjechał samochodem Zdejmujesz kajak z samochodu i jazda Cytuj
R_A_P_A Napisano 6 Listopada 2014 Napisano 6 Listopada 2014 Piszesz ponton i 5 minut i gotowe, chyba żartujesz,a napompować itd. to, co najmniej pół godziny, no i następne pół na złożenie itp. Jak łapiesz na czas to OK ale jak dbasz o zdrowie i komfort wypoczynku to tylko ponton lub łódka .Zdejmujesz i w drogę a zapewne masz załadowany kajaczek ? Cytuj
P Napisano 6 Listopada 2014 Napisano 6 Listopada 2014 Panowie, Rozumiem, że wędkujecie poza granicami PL? Bo w PL można wędkować tylko z zarejestrowanych środków pływających. Z tego co wiem kajaków nie można zarejestrować (chyba, że zmieniły się ostatnio przepisy). A zatem wędkowanie z kajaków, rowerów wodnych jest zabronione. Cytuj
Banita Napisano 6 Listopada 2014 Napisano 6 Listopada 2014 Nawet dętkę od traktora możesz zarejestrować. Cytuj
bobiniarz Napisano 10 Listopada 2014 Napisano 10 Listopada 2014 Akurat ponton worzę napompowany (na dachu samochodu), ale wypakować muszę: wiosła, sztywną podłogę (własna produkcja - 5 elementów), siedzisko, kotwice (szt. 2), echo, torbę z przynętami (z pontonu zazwyczaj spininguję o tej porze roku), wędki. Pozatym, zdjąc pasy mocujące z auta, zmienić - uzupełnić garderobę, dopompować lub upuścić powietrze w komorach (różnica temperatur między garażem a plenerem), razem ok 15 min... Więc trochę się zchodzi... Cytuj
buszmen Napisano 10 Listopada 2014 Napisano 10 Listopada 2014 15 min Ja może tyle mam spacerkiem do rzeki pudełko z przynętami mam już w kajaku , stawiam go na wodę , rozkładam wędkę i wkładam w uchwyt , siadam i już wiosłuję nic więcej mi nie potrzeba , zawsze dziwię się jak ktoś mówi że ponton czy łódka lepsza bo więcej miejsca na graty zastanawia mnie tylko jakie to graty ciągacie? podbierak mi nie jest potrzebny , do kajaka łatwiej podebrać rybę jak do łódki(mam dwie) nie potrzebuję też kotwicy , gdyż ustawiam się przy trzcinach gdzie jest płytko i wbijam 1,5m pręt w otwór odpływowy co unieruchamia kajak , lub wpływam na mieliznę w tym roku jest bardzo płytko , więc nie ma problemu z kotwiczeniem . Rozumiem ''graty'' jak ktoś się zasadza na karpia , ale nawet łowiąc płoteczki to biorę tylko wędkę , trochę zanęty ,ciasto czy robaki , parę haczyków , ołów itd. to wszystko można zmieścić w kieszeni Pozdrawiam. Cytuj
Banita Napisano 17 Listopada 2014 Napisano 17 Listopada 2014 Też jestem minimalistą, jak najmniej gratów no i aparat obowiązkowo, porządny aparat, najlepiej lustrzanka z obiektywem 27-300 mm a nie fotokomórka. Cytuj
Banita Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 Ja jestem zauroczony wędkarskimi deskami SUP. Cytuj
Banita Napisano 9 Sierpnia 2015 Napisano 9 Sierpnia 2015 Fajna taka deska Jak na razie nie szukam nic innego ,kajak jest dla mnie idealnym rozwiązaniem Nie wątpię. Tak jak wszystko ma swoje wady i zalety, no i też nie bardzo zabierzesz typowego wędkarskiego SUP’a pod pachę, bo co z resztą tobołów, no i Sup ma tą zaletę, że możesz z niego wędkować stojąc. Cytuj
plywakprzelajowy Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 Stworzyłem podobny temat... bardziej szczegółowo: zapraszam ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi