Skocz do zawartości
Dragon

Konkursy-Zgadywanki-Rebusy

maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Temat przygasł więc zapodam z innej beczki. Nagrody nie przewiduję ale może uda Wam się wykombinować jakąś odpowiedź. :wink:

Trzech gości w hotelu zadzwoniło po room servis i zamówiło dwie duże Pizze. Delivery boy wkrótce je dostarczył razem z rachunkiem na $30,00. Każdy z gości dał mu banknot $10,00 i chłopak wyszedł. Na razie wszystko jasne. Kiedy delivery boy daje kasjerowi te $30,00 ten mówi mu, że zaszła pomyłka. Rachunek powinien być tylko na $25,00, a nie na $30,00. Kasjer daje chłopakowi pięć banknotów $1,00 i mówi mu żeby zaniósł je z powrotem trzem gościom, którzy zamówili pizze. Na razie wszystko OK. W drodze do ich pokoju chłopak wpada na pewną myśl. Przecież oni nie dali mu napiwku, więc kalkulując iż i tak nie da się podzielić tych $5,00 na trzy równe części, on zatrzyma sobie $2,00 jako napiwek, a im zwróci $3,00 . Jak dotąd wszystko all right. Chłopak puka w drzwi i jeden z gości otwiera. Chłopak wytłumaczył jaka zaszła pomyłka i daje mu $3,00 po czym odchodzi ze swoimi $2,00 napiwku w kieszeni.

Teraz zaczyna sie zabawa!

Wiemy, że $30-$25=$5

$5-$3=$2

No to w czym jest problem? Wszystko się zgadza?

Niezupełnie. Odpowiedzcie na to:

Każdy z trójki gości dał początkowo $10,00.

Każdy dostał z powrotem $1,00 reszty. To oznacza, że każdy zaplacił $9,00 co pomnożone przez 3 daje $27,00.

Delivery boy zatrzymał sobie $2,00 napiwku. $27,00 plus $2,00 równa się $29,00.

Gdzie jest jeszcze jeden dolar?

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 505
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Kiedyś ( jakieś 2 lata wstecz) znałem odpwiedź, ale już zapomniałem :mrgreen: Ale napewno pogłówkuje w wolnym czasie

Napisano
$27,00 plus $2,00 równa się $29,00.

tu tkwi haczyk ;) w tych 27 dolarach zawiera sie juz napiwek ( 25 pizza + 2 napiwek ) i zostaja jeszcze 3 dolary ktore zostaly im zwrócone

25 + 2 + 3 = 30

Napisano

Łatwo poszło to może tym razem bez "haczyka".

Do rozwiązania wystarczy kartka i ołówek.

W sklepie wędkarskim gość kupił w 4 produkty.

Zauważył, że kasjer zamiast dodać ich ceny do siebie pomnożył je i wyszło mu 7,11 zł. Gdy zwrócił uwagę kasjerowi, że ceny artykułów należy dodać kasjer dodał do siebie ceny towarów i znów wyszło mu 7,11 zł.

Ile kosztowały poszczególne produkty :?:

Napisano

No więc:

* 3,16 kosztowały haczyki;

* 1,20 pinka

* 1,25 białe

* 1,50 brokat do białych :mrgreen:

3,16*1,20*1,25*1,50 = 7,11

3,16+1,20+1,25+1,50 =7,11

Napisano

hmmmmm

A teraz gadaj jak rozwiązałaś? :wink:

No niezle, brzmi grożnie więc gadam :twisted:

Moim zdaniem w tymn zadaniu bradzo się przydała znajomość exela :grin:

Pewnie tak, z czym zawsze miałam problemy jeżeli chodzi o ekonometryczne formuły...

A na poważnie: też brykam po serwisach z dużą dawką humoru, zagadek, fotek i innych tego typu śmieci, innymi słowami wynik tegoż zadania nie jest efektem pracy mojej błyskotliwej inteligencji :mrgreen: lecz czystego szperactwa po necie :roll::oops:

Napisano

Też coś dorzucę, niesetety bez nagrody :???:

Pary liczb wypisane poniżej mają szczególną właściwość taką, że jeżeli pomnożymy je przez siebie, iloraz będzie zawierał te same cyfry, które się nań złożyły przy mnożeniu. Jaka inna para, liczb mająca te same właściwości, mogłaby zająć wolne miejsce.

8 7 * 2 1 = 1 8 2 7

2 7 * 8 1 = 2 1 8 7

4 1 * 3 5 = 1 4 3 5

_ _ * _ _ = _ _ _ _

Napisano
wynik tegoż zadania nie jest efektem pracy mojej błyskotliwej inteligencji lecz czystego szperactwa po necie

Wydało się :twisted::lol:

Napisano
madi 10*10=100

1-jest

0-jest

hmm... a gdzie druga "1" za znakiem równości? Nieżle kombinujesz :wink:

Szkoda tylko, że to nie jest prawidłowa odpowiedz. Czekamy więc dalej.

Napisano

ZONK :!:

Patent polega na tym, żeby podać dwie pary cyfr, które pomnożymy, a wynik będzie czterocyfrowy... jak w przykładzie.

MagnuM podziwiam twoje zaangażowanie i inwencję twórczą :wink:

Napisano

Coś mi się okjarzy, że trzeba coś zrobić z liczbą 6. Dlatego że tam jest 87 i 21, a w nastepnej linijce 81 i 27.... a potem 41 i 35... hmmm... ciekawe! :grin:

Napisano

Nie puszczę pary z geby :!:

Jaką ja mam teraz przyjemność.... Ha a cóż to bedzie jutro, chyba sięgnę niebios... :lol:

Napisano

sorry , że mnie nie ma ostatnio na forum , brak czasu

nie przepraszaj, :grin:

wszystko biegnie własnym ciągiem czy z tobą czy bez ciebie :mrgreen:

Napisano

No jest zwycięzca, huraaaaa :!:

Miron gratuluję z całego serca, jako "nagrodę" masz prawo zadać zagadkę :mrgreen::mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.