artech Napisano 6 Listopada 2006 Autor Share Napisano 6 Listopada 2006 Przesiądź sią na linucha a zobaczysz różnicę ... okiem nie zdążysz mrugnąć shogun_zag, a mogę mieć na jednej partycji Windowsa a na drugiej Linuxa ?? Jeżeli tak to podpowiedz skąd ściągnąć Linuxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 6 Listopada 2006 Share Napisano 6 Listopada 2006 a mogę mieć na jednej partycji Windowsa a na drugiej Linuxa ?? Jasne, że możesz, nawet dwie różne dystrybucje linux-a. Jest jednak problem ... linuch potrzebuje min. 3 partycje skąd ściągnąć Linuxa Jest tego w sieci od groma. Wpisz w googlach "linux download" i zobaczysz, nie będziesz wiedział co wybrać. Jeśli chodzi o dystrybucję, na początek proponuję Mandriwię lub Auroxa. Są porównywalne w środowisku graficznym z XP. Natomiast jako najstabilniejsza dystrybucję, to bezapelacyjnie Debian. Jest kupę faq na temat pingwina, tak, że czytaj, czytaj, czytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 7 Listopada 2006 Autor Share Napisano 7 Listopada 2006 Jasne, że możesz, nawet dwie różne dystrybucje linux-a. Jest jednak problem ... linuch potrzebuje min. 3 partycje tego nie rozumiem, możesz mi to jakos wyjaśnić, trochę ciemny jestem w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 Witam Artech mozesz miec dwa systemy na jednym dysku (jednej partycji) Trzeba tylko namieszac w boot.ini aby przy odpalaniu pojawila sie mozliwosc wyboru systemu na ktorym ma pracowac komp (widzialem takie rzeczy jednak sam nie robilem nigdy - mam jednak kogo popytac) Co do partycji o ktorych pisze Szogun to lekko mnie zaskoczyl Wydawalo mi sie ze Linuxowi starcza jeden dysk (partycja) - ale moze zalezy to od dystrybucji bo nie widze potrzeby ktora miala by zaistniec aby tworzyc wiecej niz jeden logiczny dysk Ale moze sie myle bo jakos kurde nie moge sie przekonac do Linuxa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 A co w tym dziwnego i zaskakującego Wymagane partycje linuxowe to: /boot - wiadomo / - root - komponenty i swap - partycja wymiany ... taka pamięć operacyjna na dysku Można też sobie zamontować dodatkowe partycje, np.: /home /usr /temp i jeszcze inne, których nie używam Nie sa to takie jak w windowsie ... "co se wrzuce, to mam" tylko maja określone zadania. Dzięki temu jest oczuwalna prędkość wykonywania zadań pomiędzy win i linux. Widows ładuje wszystkie posiadane sterowniki, komponenty i inne, dzieku którym po podłączeniu jakiegoś sprzętu w trakcie prcy sprzęt startuje a w linuchu nie ma tak łatwo ... trzeba go podwiesić Dzięki temu odpalaja sie TYLKO I WYŁĄCZNIE funkcje, które chcemy. Tych, które sa nam w danym momencie zbędne ... wyłączamy i już A teraz pomyślcie, ile biedny win musi załadować różnorakiego rodzaju sterowników różnorakiego sprzętu Zresztą, po co się spalam, skoto tu masz gotowca ... o systemach na jednym dysku, partycjach i ... takie tam http://gorzow-wlkp.pl/linux/xp_win.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 Tu masz jeszcze o partycjach: http://linux.gery.pl/show.php/TOP_opis/SUB_opis_podst/partition.html A tu ... bajki do poduszki na bezsenne noce http://www.gersona.prokocim.krakow.pl/~maciek/inne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 7 Listopada 2006 Autor Share Napisano 7 Listopada 2006 Dzięki, poczytam sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 18 Lutego 2011 Share Napisano 18 Lutego 2011 Zaaktualizowałem ostatnio firefoxa do najnowszej wersji... komputer stanął, choć to pewnie dlatego, że ma juz klika ładnych lat... Niemniej odinstalowałem, zainstlowałem nową Operę i wszystko śmiga a po paru dniach nie uzywania firefoxa dostrzegam, że robię.... sporo podstawowych błędów ortograficznych. Widocznie tak się już przyzwyczajałem do poprawiania przez przeglądarkę, że pisanie traktowałem automatycznie... Także ta funkcja poprawiania błędów przez przegladarkę ma swoje plusy i minusy bo być może dyslektykom pomaga ale z tych co wcześniej nie mieli większego problemu z ortografią... dyslektyków robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 18 Lutego 2011 Autor Share Napisano 18 Lutego 2011 tomik, przejdź na chrome, lepiej śmiga od foxa i też poprawia błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 18 Lutego 2011 Share Napisano 18 Lutego 2011 Wystarczy, że mnie już reklamy google śledzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 18 Lutego 2011 Autor Share Napisano 18 Lutego 2011 powiem Ci, że jadę na chrome od miesiąca i na razie nie narzekam. Z Foxem miałem jakieś cyrki, nie zamykał się do końca i przy następnym uruchomieniu musiałem go z menadżera zadań zamykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Coś a dokładnie pewnie jakąś aplikację albo wtykę sobie parę dni temu na kompie skasowałem i niedziałają mi poprzez Operę takie strony jak: google, you tube, facebook... a w ich miejscach pokazują się takie informacje jak w załączniku. Zainstalowałem dzisiaj od nowa Operą, poaktualizowałem flashe, javy i nic... może ktoś z was ma pomysł co potrzeba mojej Operze, żeby wszystko ładnie wyswietlała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekpiotr1984 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 może popatrz na jej ustawienia i dodatki? Może nie masz quckplayera jak ja nie miałem to mi np zwiastunów filmów nie odtwarzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaluza32 Napisano 27 Stycznia 2013 Share Napisano 27 Stycznia 2013 Jak dla mnie najlepszą przeglądarką jest FOX. Szybki i co najważniejsze bez reklam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi