Czajnik166 Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Witam wszystkich, tydzien temu zacząłem przygode ze spinningiem na jeziorze rynnowym (teren wielkopolski) i już mam pytanie do specjalistów. Zerwałem już 6 zestawów i spędziłem łącznie 4h na napiętej wędce (wygięta chyba do granic możliwości). Łowie na gume, branie wydaje mi sie dość specyficzne: podrywam gume i zwijam(łowiąc), podrywam zaczynam zwijac, i czuje opor- czyli bez uczucia brania lub szarpnięcia (tak jakbym zaczepił się o jakies drewno na dnie?) i tu zaczyna sie zabawa, sciągam żyłkę, reguluje hamulec i czuje opor (nie jakbym coś holował ale jakbym zaczepił o coś), trzymając wedkę w bardzo mocnym wygięciu "coś" powoli wybierało żyłkę (kilkanie hamulca powolne)- w kazdym przypadku po około 1h trzymania takiego stanu zawsze nerwy brały górę i ciągnąłem w końcu jakbym chciał złamać wędkę- za każdym razem zestaw zerwany - plecionka 0,15mm/mistrall. Przepraszam jesli niedokładnie wytłumaczyłem, ale nie umiem ubrac tego lepiej w słowa. Nie czując jakichkolwiek szarpnięć , ruchów ryby nagłych (nic tez sie nie pojawiło na powierzchni nawet na chwile)- nie było też gwałtownego wybierania żyłki- mozliwe że to jest ryba? czy poprastu zahaczam ciągle o ten sam korzeń i po napieciu plecionki jak ja relaksuję to naturalne że nagle wybiera mi plecionke z kołowrotka (plastyczność plecionki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placenty Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 albo haczysz korzeń,albo starą plecionke która tam jest,możliwe że ciągniesz starą sieć rybacką lub jakiś inny shit który nie jest tam za korzeniony na amen,napewno to nie ryba,poczuł byś i nie miał wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 Duża ryba czasami zachowuje się jak zaczep, ale na pewno nie przez taki okres czasu. Prawdopodobnie siłowałeś się z jakimś upierdliwym zaczepem, przykłady podał kolega wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik166 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2014 serdeczne dzieki za odpowiedzi miałem szczera nadzieje ze napiszecie coś w stylu- ogromny sum czyli straciłem zestawy i czas, a ile siły. W takim wypadku zycze połamania kijków i do usłyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 miałem szczera nadzieje ze napiszecie coś w stylu- ogromny sum Jak zapniesz suma to ... nie miał wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi