felix Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Witam, Ostatnio na nocce zastanawiałem się nad tematem wrzucania karpi łowionych przez okres np. 2 dni. 1-szy dzień przed północą złapałem 3 karpie (limit to 3 karpie na dobę - 00.00 - 24.00), następnego dnia łowie kolejne dwa o godz. 03:00. Moje pytanie: czy mogę trzymać wszystkie 5 karpi w siatce, co gdy przyjdzie kontrola np. o 06.00 rano - jak im udowodnić, że 3 złapałem wczoraj, a dziś 2. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Trudno będzie się wytłumaczyć z tej ilości karpi. felix, pomyślałeś może o sensie swojego wędkowania? Czy wędkujesz, bo to Twoje hobby, lubisz ten sport, czy idziesz na ryby po każdą możliwą do zdobycia ilość mięsa? Myślę, że przynajmniej nie narzekasz na brak ryb w naszych wodach, bo to byłby już szczyt hipokryzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felix Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 tak myślałem, że znajdą się osoby nazywające mnie mięsiarzem Czytaj uważnie - wszystko było przykładem, 2 dni łowienia - dużo czasu na myślenie w oczekiwaniu na branie - taką sobie sytuację wymyśliłem, przewertowałem regulamin amatorskiego połowu ryb i nic na ten temat nie było w nim. Dlatego też zastanawiam się nad tym. Prosiłbym o wypowiedzi na temat :> P.S. dla diaflex: Edit: Nie, nie jestem mięsiarzem, ryb nie jadam w ogóle, chyba ze filet z dorsza uda mi się złowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 U mnie akurat limit to 5 sztuk , a co do twojego pytania to raczej się nie wytłumaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Odpowiedź na Twoje pytanie można znaleźć w naszej 'instrukcji' czyli RAPR. RAPR Rozdział:IV. ZASADY WĘDKOWANIA Art. 3.5 [...]Każdy wędkarz musi przechowywać osobnozłowione przez siebie ryby, z tym że zabrania się przechowywania żywych ryb dłużej niż 24 godz. W siatce można przetrzymywać nie więcej ryb, niż wynika to z limitów dobowych. Nie pozostaje nic innego jak dzwonić po szwagra, żeby co 24 godziny odbierał ryby z łowiska, filetował i układał w zamrażarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felix Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 No i to jest odpowiedź na moje pytanie wszystko jasne. Swoją drogą, jeśli ktoś tydzień siedzi na rybkach i ryby te chciałby do domu wziąć to troszkę to utrapienie. No, ale takie przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Swoją drogą, jeśli ktoś tydzień siedzi na rybkach i ryby te chciałby do domu wziąć to troszkę to utrapienie. Masz rację, to byłoby straszne utrapienie dla ryb, przez tydzień być uwięzionym w siatce. Dlatego właśnie powstał ten przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Swoją drogą, jeśli ktoś tydzień siedzi na rybkach i ryby te chciałby do domu wziąć to troszkę to utrapienie. Pomijając kwestie etyczne (czytaj mięsiarstwo) to chyba nie zdajesz sobie sprawy z trzymania żywych ryb przez tydzień w siatce. Zakładam, że w pewnej części mógłbyś dorobić się mad. Ale jeśli lubisz taki rodzaj białka to Twoja sprawa. Z mojej perspektywy przepis jak najbardziej słuszny tak samo jak wyeliminowanie kilka lat temu stalowych siatek na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi