kocur Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Przymierzam się do zakupu tych pozycji: WĘDKARSTWO GRUNTOWE CZ.I i II autorstwa: Kolendowicz Jacek , Zalewski Tadeusz Ktoś czytał? warto? Jakieś opinie i wrażenia?
orwon Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 kocur, Czytałem kilka dni temu 1 część, ale dosyć pobieżnie.Wędkarstwo gruntowe leży poza kręgiem moich zainteresowań. Jak dla takiego laika jak ja książeczka super. Omawia po kolei kolejne części zestawu: haczyki, przypony, linki, ciężarki, spławiki, koszyczki zanętowe, kołowrotki, wędziska itd używane w wędkarstwie gruntowym. Następnie chyba wszystkie metody: opisują jak łowić batem, bolonką, odległościówką, z gruntu itd. Jak budować zestawy, rozmieszczać obciążenie w zależności od warunków na łowisku, pogody i takie tam. Książka przejżyście napisana i ładnie wydana. Za kilka dni zabieram się za drugą część.
kocur Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 orwon, dzięki ciekawe jak tam druga część. Jutro pojadę po obydwie
Paco Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 a ja ciekaw jestem czy slyszal ktos o ksiazckach zwiazanych z wedkarstwem morskim?
ds-fan Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 a ja ciekaw jestem czy slyszal ktos o ksiazckach zwiazanych z wedkarstwem morskim? A jasne że słyszał.też Kolendowicza.Tu masz linka KLIK .
Lesio Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Mam tą książkę Kolendowicza o wędkarstwie morskim - bardzo dobra pozycja. Z kolei 'Wędkarstwo spinningowe' tegoż autora uważam za przydatną lekturę jedynie dla łowiących w rzekach. Generalnie najlepszą książką o tematyce wędkarskiej jest dla mnie 'ABC wędkarza' - J.Sedlara.
Gość wobler129 Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Przymierzam się do zakupu tych pozycji:WĘDKARSTWO GRUNTOWE CZ.I i II autorstwa: Kolendowicz Jacek , Zalewski Tadeusz Ktoś czytał? warto? Jakieś opinie i wrażenia? Mam w domku i mogę tanio sprzedać - z pewnością taniej niż w sklepie
Paco Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 no wielkie dzieki teraz musze jakos to zdobyc tu gdzie mieszkam chyba nie bedzie to proste
arthol Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 Temat wybrałeś idealny . Właź do wody, namierz i spróbuj za ogon wyciągnąć . Wracając do tematu. Udało mi się ostatnio kupić za 18 zł w antykwariacie Wędkarstwo spinningowe'' Kolendowicza. Stan idealny. Naprawdę dobra książka. Kupiłem też ,,Wędkarz skuteczny" nie pamiętam autora. Początkującym w sam raz, a i zaawansowanym się przyda. Teraz właśnie próbuję namierzyć wędkarstwo gruntowe. wobler129 jeżeli jeszcze masz tę książkę to podaj cenę na priv.
marviz Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Polecam tom książek pod tytułem "Wędkarstwo gruntowe" część 1 i 2 Naprawdę wyczerpujące kompendium wiedzy o metodach spławikowych i gruntowych. Opisana dość dogłębnie każda drobina związana z tymi technikami, haczyki, wędziska, kołowrotki, spławiki, żyłki, śruciny, sprzęt pomocniczy i mnóstwo innych rzeczy. Opisane techniki dotyczące każdej z rodzaju wędek. Opis przynęt i ich zastosowanie, od charakterystyki po opis zakładania na haczyk. Bardzo ciekawie opisana technika nęcenia wraz z opisem i komponowaniem własnych zanęt, składniki, proporcje, podawanie. Opis gatunków ryb i taktyki ich łowienia. Rozpoznawanie i czytanie zbiorników wodnych. I naprawdę jest to opisane całkiem dokładnie, wykresy, zdjęcia, diagramy. Naprawdę wyczerpująco. Razem 620 stron w 2 częściach. Najlepsze książki o wędkarstwie jakie miałem, a było ich trochę Dla niezdecydowanych załączam zdjęcie spisu treści po którym można wywnioskować co znajduje się w książce i ile stron co ma opisu. I co najważniejsze, książka napisana przez polaków, nie przetłumaczona z innego kraju.
maniek Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 książka napisana przez polakówNie mów ze przez "słynnych" spinningistów .A tak jak juz polecasz ta książkę to podaje sie autorów .
Gość grzechuce Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 acka Kolendrowicza "Wędkarstwo Spinningowe ksiazka dobra opisuje wiele rzeczy komentarz i opis nietypowych sytuacji autora. niestety nie ma w niej wielu rzeczy. co do lowienia rzecznego takich ryb jak sandacz, szczupak czy bolen autor skupia sie na rzekach uregulowanych. co prawda daje to jakies podstawowe wskazowki co do lowienia w rzekach nieureguowanych. troche tez nieaktualna jesli chodzi o sprzet pojawily sie nowe przynety i co za tym idzie metody spiningowania (casting, dropshot). ksiazki ksiazkami a praktyka weryfikuje doswiadczenie. osobiscie bedac nad lowiskiem poswiecamu mu pierwsze pol godziny obserwacji zwlaszcza jak lowie nad rzeka szukajac ryb. chodz i czasme bywam zaskoczony jak spod betonowego walu na ktorym stoje wyskakuje kilkukilogramowy szczupak za ukleja
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.