wernicjusz Napisano 16 Grudnia 2014 Napisano 16 Grudnia 2014 Tak jak mówię, u mnie rejestr jest wypełniany po zakończeniu wędkowania Też tak mam. Po zakończeniu wędkowania ryby przeznaczone do zabrania wpisuję w rejestr resztę wypuszczam i tyle. Poruszałem temat na spotkaniu okręgu odnoście inwentaryzacji rybostanu na podstawie rejestru i jak już kiedyś pisałem wywołało to tylko uśmiechy na twarzach działaczy. Tak więc wpisujemy w rejestr tylko dla samego wpisywania mimo, iż w naszym kraju obowiązuje tzw. prawo domniemania niewinności to niestety wędkarz postrzegany jest przez kontrolujących jako potencjalny złodziej i jedyną jego linią obrony jest ten właśnie nielubiany strzępek papieru. A co do grillowania nad wodą złowionej rybki. Praktykowałem - żona i znajomi byli zachwyceni świeżusieńką rybką z masełkiem czosnkowym podaną razem z grillowaną bagietką Myślę, że ewentualna kontrola straży przebiegła by w pokojowej atmosferze. Są gorsze zmory niż wpisany czy też nie szczupak lub sandacz smażący się nad wodą... . To tak a propos. . Cytuj
HANYS Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Napisano 16 Grudnia 2014 " Na żądanie kontrolujących wędkarz ma OBOWIĄZEK okazać złowione ryby". Tak mówi RAPR , więc jak okazać złowionego szczupaka , którego się zjadło ? Gastroskopia ? RAPR jest ułomny i czas go zreformować. Cytuj
Gość CarIvan Napisano 16 Grudnia 2014 Napisano 16 Grudnia 2014 Zakładając, że ryby przetrzymuję w regulaminowej siatce i mam tam np. 2 szczupaki 51cm, nie wolno mi po złowieniu trzeciego 65cm, wypuścić jednego mniejszego? Regulamin Ci oczywiście tego nie zabrania ale etyka wędkarska powinna ponieważ te dwa w siatce są już często wymęczone na tyle że po wypuszczeniu nie mają szans na przeżycie, niejednokrotnie widziałem siatki w wodzie do pół obręczy bo woda płytka, ryby konające w tych siatkach i aż nóż się w kieszeni otwierał jak takie coś się widziało." Na żądanie kontrolujących wędkarz ma OBOWIĄZEK okazać złowione ryby". Tak mówi RAPR , więc jak okazać złowionego szczupaka , którego się zjadło ? Gastroskopia ? RAPR jest ułomny i czas go zreformować. To fakt należało by poprawić pewne kwestie w RAPR ale tego nie zrobi jak pisałem jednostka czego oczywiście Ci nie zabraniam, działaj by to poprawić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi