Shrek Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 Dziś bylem w JULA. W dziale wędkarskim zauważyłem dziwne urządzenie. Koszt 149 PLN. Po chwili załapałem, ze to turystyczna wędzarka. http://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/wedkarstwo-i-myslistwo/wedkarstwo-sportowe/wedzarnie-ryb/wedzarnia-769007/ lub http://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/wedkarstwo-i-myslistwo/wedkarstwo-sportowe/wedzarnie-ryb/wedzarnia-770110/ Przez chwilę stałem i przyglądałem się temu wynalazkowi. Proste urządzenie. Jednak zastanawiam się jak Wy wędzicie swoje złapane rybki. Jakich metod używanie i jakich wiórów. Jakich przypraw aby rybka była smaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placenty Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 Nie mozesz sobie w sklepie kupic ryb ? Po to sa one niestety kłusowane przez pzw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 Nie mozesz sobie w sklepie kupic ryb ? Po to sa one niestety kłusowane przez pzw. Nie złapałem co miałeś na myśli? Oczywiście myślałem też o tym aby kupić w sklepie "dzwoneczki" i sobie w domu na balkonie troszkę podwędzić. Ale tez i nad wodą jak człowiek wybierze się na kilka dni na wędkowanie. Któraś z rybek będzie miała pecha i trafi do wędzarki. Ha, ha - nawet coś takiego znalazłem: http://www.biowin.pl/pub/uploads/instrukcje/330001_instrukcja1.pdf i to w ilu językach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 A to już ekstremalne - https://www.youtube.com/channel/UC6ppuUfKlxOBptCzuzno9qg warto spróbować Baba ma chyba nierówno pod sufitem ale pomysł świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Po chwili załapałem, ze to turystyczna wędzarka. http://www.jula.pl/catalo...dzarnia-769007/ lub http://www.jula.pl/catalo...dzarnia-770110/ Było chyba w którymś z odcinków Taaakiej Ryby. Biedrzycki używał takiej wędzarni. Zajrzyj tu może coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 Tiaaaaaa - 150 odcinków - załamka. No to do roboty. Może pamiętasz kiedy to było? Właśnie mam u siebie kilka drzew olchy i kupę gałęzi - grubych do odcięcia. Tak więc piła łańcuchowa pójdzie w ruch i narobię sobie wiórów. Śliwkę też mam i kilka jabłoni - starych do wycięcia. Tak więc będę miał wiórów a wiórów. Na alledrogo dorwałem za 85 PLN ale koszty przesyłki są spore bo aż 15 PLN. Kiedyś (co mi sie przypomina) widziałem jak facet z puszki po konserwie i jakiejś blachy na polu namiotowym wędził węgorze. Konstrukcja prosta i do wykonania nawet w warunkach polowych. Ta wędzarka ładnie wygląda i to jej atut. Znalazłem kilka fajnych stron o wędzeniu. http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni http://www.kuchnia.agnet.pl/ i nawet fajny blog http://jmblog.pl/ Warto zajrzeć nawet pod kontem wędzenia szynek i innych wyrobów. Znalazłem też fajną wędzarkę za 132 PLN z termometrem. Jednak z tego co mi kolega podpowiedział - zbędny bajer, ale znalazłem to wklejam. http://www.biowin.pl/biowin/wedliniarstwo/wedzarnia-z-termometrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Shrek, nie obraź się ale Ty to chyba z innej bajki jesteś. Większość ludzi tutaj traktuje wędkarstwo jako swoistą odskocznię od codzienności a nie jako sposób pozyskiwania mięsa. Tudzież obce im/nam są zagadnienia kulinarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Shrek jeżeli chcesz sobie poczytać na temat wędzenia to wejdź na stronę AKADEMIA DZIADKA , tam dowiesz się wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 Shrek, nie obraź się ale Ty to chyba z innej bajki jesteś.Większość ludzi tutaj traktuje wędkarstwo jako swoistą odskocznię od codzienności a nie jako sposób pozyskiwania mięsa. Tudzież obce im/nam są zagadnienia kulinarne. NIe, nie obrażam się. Jem dość dużo ryb a to ze względu na wegetarianizm mojej połowicy. Kiedyś (za moich czasów ) łowiłem rybki i zawsze siedziały sobie w siatce. Zawsze ale to praktycznie zawsze jakaś lądowała na patelni i to zazwyczaj ta największa. Fakt - to odskocznia jednak warto to co się złowiło - skosztować. To tak jakbym sadził, podlewał, pielił - swoją marchewkę a potem dał królikowi. No, nie przesadzajmy z tym pozyskiem mięsa bo znowu nie mam zamiaru wędkować i wyjeść wszystkich ryb z rzeki, jeziora. Znam ludzi krótzy przez okres swojego urlopu żywią się tylko i wyłącznie tym co znajdą w lesie (grzyby, jagody) oraz to co złowią. Ja uczestniczyłem w takich wakacjach mając 19 lat i wydaje mi się, że to były najlepsze na świecie wakacje. Nic ze sklepu - wszystko samemu i na łonie natury. Dla tego też poruszyłem ten temat. Nie mogę uwierzyć, że wędkarstwo to tylko łapanie i wpuszczanie. Tego mi nikt nie wmówi. Mam kilku zapalonych kolegów wędkarzy i wiem jakie sztuki przynoszą do domu (te małe jak i te duże). Choć sami krzyczą i głoszą hasła - złapiesz to wypuść. Tak jak pisałem poprzednio - łowiłem z kolegami na ich kartę (wspólnie) i praktycznie zawsze wypuszczałem jednak zawsze jedna rybka wracała ze mną do domu, dla mnie i dla żony jak i dla dziecka. Shrek jeżeli chcesz sobie poczytać na temat wędzenia to wejdź na stronę AKADEMIA DZIADKA , tam dowiesz się wszystkiego A co to za akademia i gdzie tego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 wpisz akademia dziadka , wyskoczy ci strona na której dowiesz się jak wędzić , czym wędzić , jak zrobić solankę , ile czasu trzymać w solance itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 jutro moje mięsiwo idzie do wędzenia , dwa tygodnie leżało w solance z przyprawami , niema to jak swoje wyroby , mniam mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 Ja też to robię ale na święta wielkanocne, na wsi bo w bloku raczej nie ma do tego warunków - mięso tylko dla mnie i dla córki Jakimi wędzisz drzewami? Z tego co ja pamiętam to mój ojciec ryby wędził olszyną a mięso wysuszonymi igłami jałowca. Reszty nie pamiętam. Ja wędziłem mięsa śliwą i gruszą oraz jabłonią z odrobiną jałowca (igiełek). Widzę, ze nie zaglądałeś do przywołanych linków - wymieniłem ją w swoim poście - tu chodzi o brać wędzalniczą ale aby to była akademia dziadka - na to nie wpadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 nie , nie wchodziłem bo po naprawie kompa coś mi wszystkiego nie otwiera , wedzenie to olcha a na koniec jałowiec aby złapało aromatu , co do wędzenia to kumpel ma zrobioną profesjonalnie wedzarnie na wsi u swoich rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Nie każdy ma możliwość korzystania z wędzarni ale z grilla już prędzej. Proponuję grillowanego karpia na święta, w tamtym roku zrobiłem wszystkim bardzo smakował a w tym będzie powtórka. Choć za karpiem osobiście nie przepadam to jednak wędzony lub grillowany to inna bajka. Najlepszy karp na grilla czy do wędzenia to ten w okresie świątecznym, który już prawie nie żeruje i dodatkowo jest przetrzymywany w zbiornikach przez co się oczyszcza i ma lepszy smak. Karpia kroję w dzwonki posypuję wegetą i przez 3 dni trzymam w lodówce. Na grillu aby mięso nie przywarło do rusztu, opiekuję najpierw boki karpia ze skórą a gdy już załapie koloru to jeszcze od czoła. Życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 Nie wiem czemu ale karp jakoś mi nie podchodzi. Odrzuca mi jego zapach - mułu. Karp ma swój specyficzny zapach oraz smak i to mi osobiście nie podchodzi. Wiem, wiem - każdy umie zrobić karpia na 100 sposobów i zapewne są świetne jednak mój mózg zakodował sobie już pewien zapach tej ryby i jakoś nie umiem się jego pozbyć. Mój ojciec w czasie stanu wojennego pracował w jednym z zakładów uzależnionych od naszych braci ze wschodu i w zakładzie otrzymali po 2 kilko śledzia. Przywieźli to w plastykowych beczkach. Ryby były niepatroszone. Ojciec przywlókł to do domu i widok a zarazem zapach odrzucił mnie na kilometr. Po tym fakcie do ust nie wziąłem śledzia ponad 15 lat. W głowie zakodował mi sie zapach oraz wygląd tego śledzia. Tak jest chyba z karpiem. Tak więc jak złowię karpia - wraca do wody - 100% obietnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan.cernik Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Tak sobie myślę że jak ktoś ortodoksyjnie nie je ryb to niech ni zaśmieca tematu który nie o tym traktuje. A co do meritum: Arcyciekawa sprawa od 47 minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 22 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2014 Cały program jest fajny. Sposób przyrządzenia - też fajny. Dzięki za materiał. Ja też znalazłem - fajny bo opowiada od początku do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Akurat przed chwilą podawali w radiu w jaki sposób pozbyć się posmaku mułu. Karpie przetrzymywane są w potoku dwa tygodnie przez co oczyszczają się i tracą nieprzyjemny posmak. Koszt takiego karpia to 14 zł, za kilo, więc trochę drożej niż w markecie. Podobnie z leszczami, morski a śródlądowy to całkiem różne ryby w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 22 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2014 Mi jakoś smak karpia nie podchodzi. Żebym nie wiem co zrobił, jakich użył przypraw zawszę śmierdzi mi mułem. Wiadomo, że ryby z różnych wód maja zawsze inny posmak. Nawet czuję się różnice pomiędzy rzekami i jeziorami. Może tylko ja mam tak czułe podniebienie. Wędzone rybki bardziej do mnie przemawiają a jeśli smażone to cieście i na głębokim tłuszczu - mniam, mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 shrek , niebyło mnie przy tym ale szwagra matka nie jest za rybami, szwagier złowił karpia około pięciu kg , solanka , przyprawy do 12 godzin , małe płukanie w słodkiej wodzie i wędzenie, cała rodzina nie widziała matki żeby do tej pory objadała się rybą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 22 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2014 Może te złowione w rzece są inne niż te hodowlane. Może z tych rzecznych muł jest wypłukiwany. Te hodowlane strasznie śmierdzą tak jakoś chemicznie, jakby antybiotykami. Fuuuuu !!! Jednak u mnie jest jakaś karpiowa blokada. Poproś o przepis i może się przełamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Grudnia 2014 Share Napisano 24 Grudnia 2014 Nie przepadam za słodkowodnymi rybami, ale ryba wędzona lub z grilla, to zupełnie inna bajka. Szczególnie przed świętami zdarza mi się od paru lat coś uwędzić. Najlepiej nadaje się karp około 3-4 kg pocięty w dzwonki o grubości ok. 4 cm. Dzień przed wędzeniem solenie i klasyczna przyprawa do grilla. Wędzenie drewnem w wędzarni zrobionej z beczki, ryby ułożone na siatce. Preferuje dość wysoką temperaturę wędzenia, czas około 1-1,5 godziny. Dziś uwędziłem karpia i łososia. Efekt widoczny na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.