Androctonus Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Witam, przepraszam jeśli zły dział ale jeszcze miotam się na forum Pytanie laika, jakie macie opinie/zdania nt. przyponów stalowych w spinningu na okonie? Warto używając droższych woblerów Salmo/Rapala mocować je na stalowych/tytanowych przyponach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 9 Stycznia 2015 Share Napisano 9 Stycznia 2015 Witam, na okonia nie używa się żadnych przyponów, bo jest to ryba nie posiadająca zębów a w dodatku duży okoń lubi być wybredny i ostrożny. W ostateczności zabezpieczając się przed kolczykowaniem szczupaka najlepszy będzie delikatny przypon wolframowy z niewielką agrafką. Moim kilerem jest 5cm tonący salmiaczek (niestety nazwy nie znam). Natomiast największe okonie połowiłem na 3,5-4cm kopyta w kolorze motor oil i na ciemne koguty sandaczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombek_007 Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Witam. Ja staram się zawsze używać wolframu. Wszystkie swoje większe (30-40 cm) okonie złowiłem z jego zastosowaniem. Nigdy nie wiesz co Ci się przytrafi . Poza tym gdy penetrujesz okolice kamienistego dna ciężką gumą, to przypon chroni przed ścięciem zestawu o ostrą krawędź kamienia (bez niego linka się przeciera a przynęta zostaje w wodzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Androctonus Napisano 20 Lutego 2015 Autor Share Napisano 20 Lutego 2015 Witam, dziękuję bardzo za cenne rady już podziękowałem Panom za pomoc Co do wolframu to słyszałem i zastosuję się. Woblerków Salmiaków Hunterów mam już kilka w różnych wariacjach kolorystycznych, trzeba będzie testować Straty przy zaczepach czy wrednych szczupakach są spore. Okoń jest bezzębny? Cholera ciągle myślałem, że jako drapieżnik ma jakieś malutkie Poza tym mam kilka fajnych obrotówek też szkoda byłoby zerwać czy stracić w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 21 Lutego 2015 Share Napisano 21 Lutego 2015 Z przyponem czy bez i tak bedą straty jak to mówią gdzie patyki tam wyniki a i straty spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziuta Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 W niemal 100% przypadków łowię z przyponem i 30-40 cm okonie. A łowię w czystych jeziorach. Ważne by przypon był długi i cienki, miękki. Niestety producenci nie robią takich lub rzadko się je spotyka. Ja je robię sam, często na łowisku, nic skomplikowanego. Zdecydowani gorszym rozwiązaniem są przypony fluorocarbonowe, niewidoczne w wodzie ale by skutecznie chroniły muszą mieć min 0.4 mm a przez to są sztywne. Ostatnio nawet cienki drucik zakładałem przy wobkach jazio-kleniowych bo szczupaki cięły niemiłosiernie najlepsze, unikatowe kilery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubygruby Napisano 14 Marca 2015 Share Napisano 14 Marca 2015 Na okonia mimo wszystko używam przyponu stalowego. Bardzo częstym przyłowem jest szczupak. Największy jaki złowiłem w tamtym roku-54 centymetry-wziął tuż przy brzegu na malutkiego czerwonego twisterka. Przypon stalowy w niczym nie przeszkadza ani nie zaburza pracy przynęty. Dla mnie to obowiązek przy każdym spinningu-nawet na pstrąga w pobliskiej rzece, ponieważ tam też jest szczupak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atlas Napisano 5 Maja 2015 Share Napisano 5 Maja 2015 Na okonie używam wolframów. Nigdy nie łowię bez przyponu. Czasami łowiąc szczupaki z grubym stalowym przyponem mam przyłowy w postaci dużych okoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi