Skocz do zawartości
Dragon

WĘDKOWANIE W MORZU Z MAŁYCH ŁODZI W DARŁOWIE

wedkarzmorski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tym roku w darłowie ostro ruszyły małe łodzie zarównoprywatne jak i te które można sobie wynająć samodzielnie jak i z przewodnikiem.O tym sporcie jeszcze prawie nikt nie wie a to wielka szkoda.Wprawdzie gdy się przyjedzie na przystań to na widok tego sprzętu nogi się uginają to jak już się na to ktoś odważy to na kuter już nie spojży.Wbrew pozorom mimo małych wymiarów te łódki są bardzo bezpieczne i poza tym że nieraz sie troche pomoczymy to zawsze mamy ryb do bólu.Pierwszy raz i drugi braliśmy przewodnika ale potem jak się nauczyliśmy to nie ma na nas mocnych.Na tych łodziach mają wszystko echo,gps,mapy.Pływa sie niedaleko cicho szybko i cały dzień aby do zachodu słońca być w porcie (od wschodu słońca) Latem to w południe wpływaliśmy sobie do portu szliśmy do knajpki na obiad , ryby do zamrażary bo też je mają ,i po obiadku spowrotem na morze.Normalnie RAJ.Koszty 140 zł na osobe to jak to rozłożyć na godziny w porównaniu z kutrami to kuter-13 zł. a łódka (latem jak było dnia 15-16godzin to wychodziło 9) zeta jesienią jak dzień jest krótszy te koszty się równoważą ale i tak jest bez porównania.Słyszałem że ci właściciele łódek na przyszły sezon pokupować troche lepszy sprzęt. Z pewnością wielu wędkarzy którzy to przeczytają było tam bo wiem że aby się załapać na taką impreze trzeba się dużo wcześniej zapowiadać bo na razie mają tam 4 łodzie a z tego co widziałem ruch tam mieli spory (nie ma się co dziwić). Warto przedyskutować ten temat. Prosze o jakieś relacje w tym temacie.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

To fakt sporo łódek ostatnio wypływa w Darłowie. Obserwowałem to z brzegu i powiem że na flaucie pół biedy ale na fali bym się nie odważył :roll: Według mnie to raczej sposób na belonę albo łososiowate, ale znam tylko z opisów i obserwacji więc mogę się mylić.

Druga strona medalu to bezmózgi w małych łódkach popisujący się piruetami przy wyjściu z portu przed turystami. W tym roku mieliśmy przypadek łowiąc na "główce", że dwie małe łódki umyślnie przepłynęły po żyłkach zarzuconych gruntówek i gdyby nie refleks i nóż pod ręką nie byłoby sprzętu :evil: Kumpel żałował że nie miał trochę mocniejszych żyłek bo narobił by im wstydu :lol: (nawet na tych nieźle ich przyhamował).

Nie mniej myślę, że temat ciekawy a opisane przypadki to jednak incydenty :wink:

Napisano

Ja widziałem wędkarzy na takich łupinkach spory kawał od brzegu. Przy stanie morza do 3-ech. Faceci siedzieli jeszcze na podwyższonych ławeczkach jakiś. Trudno generalizować ale przynajmniej 60% z nich poprostu igra ze śmiercią.

Napisano

Fakt .że z boku tak to wygląda ale wbrew pozorom te łupiny chodzą lepiej jak niejeden kuter.Z drugiej strony w moim przypadku łowie w morzu od 1987r i to tylko kwestia obycia.Jeszcze pare lat temu szyprowie ci prawdziwi wiedzieli jak szukać ,teraz zauważcie,że wszystkie kutry na łowisku trzymają sie razem żaden nie kwapi sie samemu popływać.Są ryby to są ,a jak nie ma to nikt sie tym nie przejmuje, aby 8 godzin i do portu, forsa skasowana.Obecni szyprowie to w większości jakieś resztki rybołówstwa którzy nie dali sobie rady samemu i są szczęśliwi że mają z czego żyć bo turyści i tak są zadowoleni że sobie po morzu popływają.Dobry szyper ma dalej swoją łajbe bo umie łowić i na nią zarobi.Nie raz w tym roku wypatrywali łupinek i jak widzieli że w którymś miejscu się zbierało 3-4 szt to już tam byli.Nawet byli do tego stopnia bezczelni że przez radio uprzejmie zameldowała że małe łódki są dalej jak 2 mile od brzegu,awanture nam zrobił bosman że hej.Ci niby szyprowie wiedzą ile łowią oni ,a ile my i że coraz więcej ludzi zamiast na kuter wsiada na łupiny.

• 1 month later...
Napisano

jak ktoś chce nr tel do wedkarzamorskiego, to proszę napisać do mnie email. fantastyczny facet, a do tego robi fantastyczne pilkery

post-1404-14544971284135_thumb.jpg

Napisano
jak ktoś chce nr tel do wedkarzamorskiego, to proszę napisać do mnie email. fantastyczny facet, a do tego robi fantastyczne pilkery
Heej - to niech raczej na haczyku się udziela - potrzeba tu takich a dyskusje lepiej prowadzić na forum - niech jeszcze inny skorzystają. Ja bardzo chętnie posłucham kogoś z doświadczeniem na wodach wokół wysp brytyjskich a w szczególniść okalających Irlandię.
Napisano

Jacek raczej rzadko się udziela, bo większość czasu spędza na rybach. Pytanie do admina-wstawiłem fotkę do posta i ją wcięło. Co jest? Na temat Irlandii ci Tomaszku nie poradzę z tej prostej przyczyny, że nigdy tam nie byłem. Jak znowu nie wywalą mi tego posta to wejdź na www.wcwi.pl Tam znajdziesz informacje i ludzi, ktorzy łowią w Irlandii.

Napisano
Jak znowu nie wywalą mi tego posta to wejdź na www.wcwi.pl Tam znajdziesz informacje i ludzi, ktorzy łowią w Irlandii.
Dzięki Ostry, ale zachowałem czujnośc i już tam ich znalazłem - ale wiesz... nie ma to jak haczyk.pl :mrgreen:

Swoją drogą - pamiętam jak na innym forum radziłeś mi przed moim pierwszym wypadem na morze na dorsza - jeszcze raz dzięki za tamto ;) No i cieszę się że jesteś również na haczyk.pl

Napisano

Jestem na wszystkich portalach, gdzie można poczytać o morzu. Ten post na ktory ci pisałem zamieściłeś chyba wtedy i na haczyku i na spławiku. Odpisałem na jeden. Kusi mnie aktualnie założenie internetowego forum wędkarzy morskich-trochę nas jest!!! A co do pilkerow Jacka gorąco ci polecam. Są naprawdę rewelacyjne. Tym bardziej, że oprocz tych z fotki robi też parasolki proste i gięte i takie inne rożne za naprawdę niewielkie pieniądze. Całe wybrzeże i Mazury się u niego zaopatrują. Na Allegro można go spotkać praktycznie tylko zimą. Potem albo jeździ po Polsce z pilkerami, albo jest na rybach. Jak się komuś zdjęcie nie wyświetla na stronie forum, to trzeba na nie kliknąć-wtedy otwiera się normalnie. Może tak się dzieje tylko na moim kompie, ale u mnie wyświetla odlewy w brązie a dopiero po kliknięciu otwiera się normalna fota.

Napisano
Kusi mnie aktualnie założenie internetowego forum wędkarzy morskich-trochę nas jest!!!
Ostry, to na haczyku! Może by dział 'morze' rozruszać i go promować nawet jakoś wyróżnić :roll::?: Nie jestem za tym żeby powstało kolejne forum - nie potrzeba 'jeszcze jednego forum' - zawsze twierdze że lepiej się łączyć niż dzielić! :) Nie wiem oczywiście jak tomik by się na to zapatrywał - ale ja z radością powitał bym rozruszanie, poszerzenie i wypromowanie działu morskiego na haczyk.pl zwłaszcza że z uwagi na moją aktualną lokalizację wędkarstwo morskie stanie się (już niedługo) przeważającą częścią moich wypadów na ryby.

Swoją drogą skoro jesteś 'obcykanym' wędkarzem morskim to zapraszam Cię do wypowiedzi w tym http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2103 temacie.

Napisano

Nt.limitow być może wypowiem się jutro. Co do natomiast forum morskiego jest mi w sumie wszystko jedno na jakiej stronie będzie. Może być i na haczyku pod warunkiem, że umiejętnie promowane.

Napisano
Może być i na haczyku pod warunkiem, że umiejętnie promowane.
Ha! Jak dla mnie bomba - pewnie dobrze by było gdyby ostatnie posty zostały gdzies przeniesione i zrobiony z tego odpowiedni temat bo jak dla mnie robi się ciekwaie ale "w temacie" to offtop leci ;)
Nt.limitow być może wypowiem się jutro.
Będę wdzięczny - weź tyle czasu ile potrzeba - bo domyślam się że tak z ręki trudno pisać w bądź co bądź ciężkim temacie.
  • 2 weeks later...
Napisano
:shock: kurka wodna ale sie tu ponapisywało !!!!! :shock: Właśnie wróciłem z norwegii AŚMY POŁAPALI !!!!!!!!!!!! Zimno było jak jasny Gwint ale było warto.Wprawdzie jak teraz tam jechałem nie myślałem o łowieniu i nawet nie po to tam pojechałem ale mówie wam jak zobaczyłem fiord NO TO CHYBA NAWET BOMBA ATOMOWA BY MNIE NIE ZATRZYMAŁA.Dopadłem znajomego Norwega ,dał mi łódke wędke-no i sie zaczeło - dorsz za dorszem.No dobra teraz wam powiem po co tam wogóle pojechałem ,otórz jak przeglądałem oferty biur turystycznych to oniemiałem z przerażenia jak zobaczyłem ceny i co w tej cenie mam dostać,byłem na kilku prywatnych wyprawach i znam faktyczne koszty.biura chcą ok 2000 zł i to jest praktycznie w większości tylko miejsce w domku trzeba tam jeszcze dojechać ,pojeść i popływać,Są wyjątki gdzieniegdzie wożą i dają nawet jeść ale to już jest masówka i racje głodowe ,na łódz dadzą tyle paliwa ,że po dwóch dniach trzeba dokupować ,po drugie na domek dają jedną łódz i wtedy trzeba się dzielić ,że czterech pływa w jeden dzień czterech w drugi(DO BANI) .Załatwiłem 8 terminów w atrakcyjnych miejscach,ekstra domki no i 2 łodzie na grupe 8 osób i jak policzyłem to za 1700 góra 1800 na głowe to można zrobić wypasioną wyprawe z jedzeniem do bulu promami tunelami i wogóle (czas wyprawy tydzień już tam) i właśnie w tym roku poza pływaniem na łupinach w darłowie będe chciał powozić wędkarzy po Norwegii tak aby było to dostępne dla troche mniej zasobnych portfeli.W zeszłym roku jedna wyprawa kosztowała nas 1070 zł na głowe ale to było troche biednie i nawet rejon był kiepski ,no i pora.Jakby ktoś chciał to pisać maila robexwedmor@poczta.onet.pl. Będe też wystawiał wyprawy na Allegro.Wiesiu Dębicki też mi to ogłosi w Wędkarzu Polskim .Jestem dobrej myśli ,że chętni dopiszą i wrócą zadowoleni.Do końca lutego siedze w chałupie i robie pilkery to moge się troche poudzielać na haczyku .Moj telefon jak ktoś chce to 0 505 287 927
Napisano

No wedkarzmorski widzę że pokazałeś swoją potęgę - bardzo fajnie może kiedy skorzystam z Twoich potencjalnych możliwości. Póki co najbardziej mnie cieszy że chcesz się poudzielać na haczyk.pl Może np. zabierzesz głos w jednym takim temacie co to mam go otwartego w dziale morze i namawiam ludzi żeby się wypowiadali ale jakoś ni ma chętnych.

Napisano
No wedkarzmorski Może np. zabierzesz głos w jednym takim temacie co to mam go otwartego w dziale morze i namawiam ludzi żeby się wypowiadali ale jakoś ni ma chętnych.
dokładnie o który temat ci chodzi ?
Napisano
dokładnie o który temat ci chodzi ?

O ten http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2103 zapraszam i zachęcam - bardzo jestem ciekaw. Z pewnością temat przerabiałeś na innych forach ale zwykle bardzo emocje rosły - mam nadzieję że na haczyk.pl który słynny jest z wyluzowanych dyskusji można przedyskutować ten problem spokojnie i żeczowo.

Napisano
A jaki region Norwgi będziesz polecał ?.

głównie wyspa Hitra lecz to w okresie wiosennym ,natomiast jak gruba ryba latem wyjdzie z fiordów wtedy troche głębiej fiordów można pojezdzić za makrelą i czarniakiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.