RMalina Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Witam serdecznie Wpadłem na pomysł użycia większego zbiornika z nabitym powietrzem do napowietrzania wraz z rególowanym zaworem spuszczania. Mam staw nieduży i nie ma możliwości podciągnięcia prądu, potrzebuje zrobić napowietrzacz i mam taki pomysł: To co tutaj w większej wersjii Robił ktoś coś takiego ? jaka może być tego wydajność ? jak duza butla by starczyła np na tydzien? oriętuje sie ktos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RMalina Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2015 A może ten sposób jest praktyczniejszy ? stosował ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 12 Stycznia 2015 Share Napisano 12 Stycznia 2015 Jeżeli nad stawem masz prąd to kup pompę do napowietrzania stawów i problem przyduchy masz z głowy . Nie jest to drogie więc nie wiem czy warto grzebać się i kombinować z wynalazkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RMalina Napisano 16 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2015 Właśnie jest problem z prądem Gdyby sie dało na 12V to mozna by akumulatory kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolG Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 I co ostatecznie wymyśliłeś? Ten pomysł z butelką dość ciekawy ale wydaje się pomysłem chwilowym. Chciałbym jakoś zabezpieczyć jeszcze staw póki nie ma mrozów i najchętniej też bym skorzystał z tego rozwiązania napowietrzacz 12V + akumulator, tylko nie mogę znaleźć niczego odpowiedniego. Znalazłem dmuchawy membranowe ale musiał bym podciągnąć specjalnie prąd, wolałbym jakieś prostsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 karolG, a po co takie "dmuchawy membranowe"? Pytanie co chcesz osiągnąć? Czy dotlenić zbiornik czy zabezpieczyć się na zimę przed jego zamarznięciem. A co do prądu to są: panele-sloneczne-fotowoltaiczne Cena . Fakt używki ale sam już kilka zakupiłem sprawdziłem. Docelowo będą mi zasilały pompę w stawie. Na chwilę obecną zwykłą głębinówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 Proste, tanie i przy odrobinie "inwencji twórczej własnej" docelowo free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi