RMalina Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 Witam serdecznie Wpadłem na pomysł użycia większego zbiornika z nabitym powietrzem do napowietrzania wraz z rególowanym zaworem spuszczania. Mam staw nieduży i nie ma możliwości podciągnięcia prądu, potrzebuje zrobić napowietrzacz i mam taki pomysł: To co tutaj w większej wersjii Robił ktoś coś takiego ? jaka może być tego wydajność ? jak duza butla by starczyła np na tydzien? oriętuje sie ktos ? Cytuj
RMalina Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Napisano 12 Stycznia 2015 A może ten sposób jest praktyczniejszy ? stosował ktoś ? Cytuj
leon-zawodowiec Napisano 12 Stycznia 2015 Napisano 12 Stycznia 2015 Jeżeli nad stawem masz prąd to kup pompę do napowietrzania stawów i problem przyduchy masz z głowy . Nie jest to drogie więc nie wiem czy warto grzebać się i kombinować z wynalazkami. Cytuj
RMalina Napisano 16 Stycznia 2015 Autor Napisano 16 Stycznia 2015 Właśnie jest problem z prądem Gdyby sie dało na 12V to mozna by akumulatory kombinować Cytuj
karolG Napisano 22 Grudnia 2015 Napisano 22 Grudnia 2015 I co ostatecznie wymyśliłeś? Ten pomysł z butelką dość ciekawy ale wydaje się pomysłem chwilowym. Chciałbym jakoś zabezpieczyć jeszcze staw póki nie ma mrozów i najchętniej też bym skorzystał z tego rozwiązania napowietrzacz 12V + akumulator, tylko nie mogę znaleźć niczego odpowiedniego. Znalazłem dmuchawy membranowe ale musiał bym podciągnąć specjalnie prąd, wolałbym jakieś prostsze rozwiązanie. Cytuj
wernicjusz Napisano 22 Grudnia 2015 Napisano 22 Grudnia 2015 karolG, a po co takie "dmuchawy membranowe"? Pytanie co chcesz osiągnąć? Czy dotlenić zbiornik czy zabezpieczyć się na zimę przed jego zamarznięciem. A co do prądu to są: panele-sloneczne-fotowoltaiczne Cena . Fakt używki ale sam już kilka zakupiłem sprawdziłem. Docelowo będą mi zasilały pompę w stawie. Na chwilę obecną zwykłą głębinówkę. Cytuj
wernicjusz Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 Proste, tanie i przy odrobinie "inwencji twórczej własnej" docelowo free. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi