greenlife Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Nie lubię zbytnio marznąć i będę się wybierał na troć przy temp. pow 0., więc problem z przymarzaniem plecionki odpada. Może od razu sobie odpuść łowienie troci To samo z woblerami, u mnie na początku 5-10 woblerów urwanych na wyprawę to byla norma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 u mnie przygoda z łososiem/ pstrągiem to tylko na stoisku rybnym w realu - pozniej na patelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Podłączę się pod temat. Sezon trociowy tuż tuż. Co myślicie o kiju Daiwy z serii PowerMesh o c.w. 20-60 na trocie? http://www.allegro.pl/item514090318_wedka_spinningowa_daiwa_powermesh_2_70m_do_60g.html Miałem PowerMesha bodajże 3-18g i to był fajny kijek, ciekaw jestem, może ktoś z kolegów użytkuje PowerMesh'a w cięższej wersji. Na pierwszy rzut oka różnią się przelotkami i spigotem w połączeniu składów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 abu, Moim zdaniem jest za krótki na pomorski rzeki, pozostałe parametry ok. Propozycja bary_47, jest chyba lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 artech, celowo 2.7m chcę, co by posłużył jeszcze do ciężkiego szczupakowania. Poza tym podejrzewam, że ten 3m ma długaśny dolnik. Nie wiem (jeszcze) w imię czego te 3m na pomorskie rzeki. To nie Wisła czy Odra. Toć to wąskie rzeczki, bez problemu można plunąć na drugi brzeg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Nie wiem (jeszcze) w imię czego te 3m na pomorskie rzeki. To nie Wisła czy Odra.Toć to wąskie rzeczki, bez problemu można plunąć na drugi brzeg. Zimą na takich rzekach zdarzają się nawisy lodowe które trzeba "ominąć" latem natomiast zielsko. Z doświadczenia wiem,że taka a nawet większa długość jest przydatna. Prędzej poradzę sobie kijem 2,4m na Odrze niż 2,7 na trociowej rzece. Dochodzi jeszcze sprawa przytrzymania woblera w nurcie/rynnie.Również przymierzam się do wymiany wędki trociowej i przeszukując różne sklepy natknąłem się na ciekawą propozycję Daiwa TORNADO-X Troć 3,10m 10-40g http://www.kogutomania.pl/tornadox-troc-310m-1040g-p-6291.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 artech, dobra, przyjmuję argumenty nawis, zielsko... Daiwa TORNADO-X Troć 3,10m 10-40g, nie wydaje Ci się, że będzie za miękki, górne 40g? W opisie podają akcja medium, czyli parabolik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 abu, trochę połowiłem już kijem do 70 g i wiem że taka pała nie jest potrzebna Dobry kijek do 40-50 g spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 artech, No to co wybrać? PowerMesha 20-60g, czy TornadoX troć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 abu, sam nie wiem, mam zamiar "przemacać" te kije, ponieważ również noszę się z zamiarem wymiany swojej trociówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 artech, niestety nie ma ich w moich okolicznych sklepach, bo podzieliłbym się wrażeniami z macania. Mam jeszcze jedna myśl w głowie, zrobiłem wyprzedaż swoich używanych kijków i jedną zamianę z forumowiczem Haczyka, postanowiłem kupić nowy spinning i waham się pomiędzy 7-28 a 8-35 Daiwy Infinity Q. A może taka Daiwa Infinity 8-35 dałaby radę na trotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 abu, Wydaje mi się że nie ma półśrodków, pewnie taką Daiwą do 35 g dałbyś radę ale czy na pewno taki kij będzie Tobie potrzebny do czego innego ??? Lepiej kup to co potrzebujesz do łowienia letnio - jesiennego na szczupaki i sandacze a na trotki inny tani kijek np. KONGER TIGER CROSS MAXX 305 MH/50 http://www.allegro.pl/item514540348_konger_tiger_cross_maxx_305_mh_50.html Kolega łowi takim od kilku lat i jest zadowolony. Lub DRAGON MYSTERY SALMON POWER 300 http://www.okonek.com.pl/product_info.php?cPath=199_213&products_id=3788 Sam łowię takim od 2 sezonów, trochę ciężkawy i bardzo mocny ale daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 artech, i tak też zrobię. Wezmę tego Kongera i jak spodoba mi się zabawa z trociami w tym sezonie, to zainwestuję w przyszłym w lepszy kij. Do szczupaka i sandacza wybiorę w takim razie lżejszą Daiwę Q, tą do 28g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 abu, zrobiłbym tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Abu tą daiwę do 28g będziesz mógł zabierać na troć Dla mnie używanie kija 60g + na troć jest conajmniej śmieszne dużą troć wyciągnie się prędzej na kiju do 30g-40g niż do 80g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawm84 Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 dużą troć wyciągnie się prędzej na kiju do 30g-40g niż do 80g. Możesz to wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Mikki kij lepiej amortyzuje szarpnięcia łbem. Ryba jest spokojniejsza na takim sprzęcie i szybciej się męczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bary_47 Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 artech, w linku do Kongera wędka ma do 40 gram wyrzutu- nie za delikatna na trotkę? (nie znam się i dlatego pytam). Lepszym wyborem nie byłaby KONGER TIGER CROSS MAXX 305H/50 http://www.allegro.pl/item514540726_konger_tiger_cross_maxx_305h_50.html ? Czy przelotki w tych wędkach pozwalają na bezpieczne łowienie plecionkami ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 bary_47, masz rację chodziło mi dokładnie o wędkę z Twojego linka, zmylił mnie tytuł tej aukcji "305 MH/50" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bary_47 Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 Serdeczne dzięki. Klamka zapadła. Stawiam na Kongera. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bary_47 Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 A jeszcze jedno. artech, orientujesz się co z tymi przelotkami. Czy są tam typu sic ( możliwość bezpiecznego łowienia plecionką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 orientujesz się co z tymi przelotkami. Czy są tam typu sic tego nie wiem( możliwość bezpiecznego łowienia plecionką). kolega używał tego kija jak byliśmy w Szwecji, łowił z plecionką PP 20 lb i nie miał problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 greenlife, Abu tą daiwę do 28g będziesz mógł zabierać na troć Jesteś pewien, że nie będzie za miękka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 Wrzucę link, ze zdjęciem tej Daiwy z rozpoczęcia sezonu trociowego na Redzie. To jest kij z tej serii, z której chcę właśnie kupić. Szkoda tylko, że nie widać na nim info o c.w i długości - ostatnie zdjęcie na dole. http://www.rzekareda.bnx.pl/readarticle.php?article_id=42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 Jak nie jesteś pewien to lepiej kup tą 8-35 g, będziesz mógł łowić na większe wahadłówki i obrotówki . Ja łowiłem jakiś czas na 10-25g i troć też na niego wyciągnełem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi