Maszkaron Napisano 6 Marca 2015 Napisano 6 Marca 2015 Witam, szukam dla taty wędki z dużymi przelotkami. W oko wpadł mi Jaxon silver shadow distance float 390cm 10-30g. Czy ktoś miał z nią do czynienia? Może macie inne propozycje. Długość 390cm, do 200zł. Do tego kupię kołowrotek spro passion 740 match, pozdrawiam. Cytuj
buszmen Napisano 6 Marca 2015 Napisano 6 Marca 2015 Ja mogę polecić Arcus Float 3,90 świetna nie droga wędka. Cytuj
maryaChi Napisano 6 Marca 2015 Napisano 6 Marca 2015 Czym jest duża przelotka? Float z zasady ma je zdecydowanie większe niż match czy feeder, mniejsze jednocześnie od karpiówek. Cytuj
Maszkaron Napisano 6 Marca 2015 Autor Napisano 6 Marca 2015 Duża przelotka w spławikówce jest dla mnie wtedy, jak bez problemu przejdzie stoper gumowy, przynajmniej w rozmiarze s, a może i trochę większy. Sprawdziłem dziś i s-ki ledwo się mieszczą w przelotkach szczytowych w mojej Mikado fishfinder match. O rzucie można zapomnieć. Zazwyczaj łowimy do 3 metrów, ale mamy swoje miejsce, gdzie jest ponad 5, nawet 7. Kiedyś tata używał stoperów nitkowych, ale go szlag trafiał, jak mu taki stoperek ciągle rozmiękał (prawdopodobnie zły materiał i na pewno zły węzeł). Przyzwyczaił się już do stoperów gumowych, bo są po prostu praktyczne i trwałe. Ja zaryzykowałem i kupiłem zwykłą matchówkę. Może ojciec też kupi, jeśli znacie jakieś niezawodne węzły, które wytrzymają z 7-8 godzin w wodzie. Może coś takiego? Jakaś nitka z pasmanterii. Czy taki węzeł z żyłki przyponowej też daje radę?Czy taki float dużo gorzej ładuje spławiki 4-5g? Jest wyczuwalnie sztywniejszy, czy po prostu różni się średnicą przelotek? Chodzi mi o floaty typu 20-30g, a nie 40+. Cytuj
Maszkaron Napisano 7 Marca 2015 Autor Napisano 7 Marca 2015 buszmen, hehe może i herezja, ale do tej pory na spławik używaliśmy spinningów 270cm. Ja Mikado sensitive spin 23g, tata Cormoran carbo. Do tego tata ułamał szczytówkę, tak że było tego kija z 240cm. Ja nawet w zeszłym roku próbowałem zrobić z niego pickera(koszyczek 20g+zanęta), nawet pokazuje brania, ale jednak jest zbyt sztywny. W tym roku kupuję kije do poszczególnych metod. Mam już ciężkiego feedera na rzekę, odległościówkę i przymierzam się do pickera. Do tego myślę o jakimś lekkim spinningu, może Konger iri lucky 10g na klenia, jazia. Parę lat temu znalazłem pudełko smużaków ze 20 sztuk, to trzeba je w końcu wykorzystać . Dodam, że na jednego z tych wobków złapałem dużego bolenia . To była moja pierwsza ryba na spinning. Jak ją zobaczyliśmy, to nam się kolana ugieły z emocji . Cytuj
SławomirJ Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 To rób stopery z żyłki i problem z głowy. Cytuj
EsoxHunter Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 Ja również polecam Kongera Arcus Float. Jest dość szybki, ale szczytówka jest dość delikatna, spławiki 4-5g to już spokooooojnie, a jeśli to wagglery z dociążeniem to wgl będą fruwać. Ja łowiłem nim spławikami 4g typu bombka i wagglerami 1,5+1 i latało aż miło. A kijek jest ogolnie fajny, bo i płotka 20-25 już go troszkę przygnie, a i lina z zielska na siłę uciągniesz - jest moc. Ja w tym roku kupiłem sobie 2gi taki kij. Cytuj
Maszkaron Napisano 7 Marca 2015 Autor Napisano 7 Marca 2015 buszmen, EsoxHunter, no tak, ale których modeli używacie? Na allegro same 40+, jest tylko jedna 20g. Jeśli te cięższe egzemplarze tak dobrze ładują wagglery 1.5g, to jest dobry pomysł. Przy okazji ojciec spróbuje sobie gruntówki. Cytuj
buszmen Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 Ja mam 4,20/40g i gorąco polecam potrzebowałem mocniejszego wędziska , na tamtej Mikado straciłem kiedyś dwa fajne jazie zanim kupiłem tego floata to używałem ze spławikiem feedera 3,90-120g Teraz Kongera stawiam na przystawkę a feeder robi za feeder Nie używam cięższych spławików jak 6g , przy floacie obecnie mam ''bombkę'' 4g. Pozdro. Cytuj
EsoxHunter Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 Posiadam dwa te kije o długości 3,90 i cw. do 40g. Wydaje mi się, że one wyszły w tym roku z produkcji, ale powinieneś myślę jeszcze coś znaleźć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi